Endocan (ESM-1) molekülünün 8-16 hafta sağlıklı gebeler ve missed abortus tanılı gebelerdeki düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of levels of endocan (ESM-1) molecule in 8-16 gestational week healthy pregnants and women with missed abortion diagnosis
- Tez No: 816781
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Missed abortus, Endocan, gebelik, Missed abortion, Endocan, pregnancy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu çalışmada gebeliğin 8-16. Haftaları arasında missed abortus tanısı almış ve sağlıklı gebeler arasında maternal serum Endocan değerlerinin karşılaştırılması ve missed abortusla ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı.Gereç ve yöntem: Çalışmamıza Ocak 2023 – Haziran 2023 tarihleri arasından hastanemizin Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniği ve aciline başvuran 45 missed abortus tanısı alan gebe ve 45 sağlıklı gebe prospektif olarak dahil edildi. Hastalardan serum Endocan değerleri için kanlar alındı. Hastaların yaş, kilo, boy, gravida, parite, abortus, son adet tarihi, uterin arter pulsatilite endeksi, CRL uzunluğu kaydedildi. Değişken parametreler gruplara göre karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 30,52, BMI ortalaması 24,15 olarak bulundu. Missed abortus grubunda ortalama maternal serum Endocan değeri 787,4 ± 504,6 ng/L iken, sağlıklı gebelik grubunda 609,6 ± 449,1 olarak görüldü. Missed abortus grubunda Sağ ve Sol Uterin PI değerleri anlamlı olarak yüksek bulundu ve sağlıklı gebelere göre missed abortus grubunda sağ ve sol uterin arterde direnç artışı olduğu görüldü. İki Grup arasında yaş, gravida, parite, abortus, son adet tarihi, koryon yerleşimi açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Missed abortus grubunda maternal serum Endocan değeri ortalaması, sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu.Sonuç: Bu çalışma ile maternal serum Endocan değerlerinin missed abortus olgularında yükseldiği tespit edildi. Çalışmamızın desteklenmesi ve daha net sonuçlara ulaşılabilmesi için daha kapsamlı çalışmalara gerek olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare maternal serum Endocan values among healthy pregnant women and missed abortion patients which are between 8-16. gestational weeks and to evaluate Endocan levels relationship with missed abortion.Material and method: We prospectively included 45 missed abortion patients and 45 healthy pregnant women who presented to our hospitals Gynecology & Obstetric clinics and emergency services between January 2023 – June 2023. Blood samples were taken from patients to evaluate serum Endocan values. Patients' age, weight, height, gravidity, parity, abortions, last menstruation period, uterine artery pulsatility index and CRL length were recorded. Variable parameters were compared according to the groups.Results: The mean age of the patients included in the study was 30.52, and the mean BMI was 24.15. While the mean maternal serum Endocan value was 787.4 ± 504.6 ng/L in the missed abortion group, it was 609.6 ± 449.1 in the healthy pregnancy group. Right and Left Uterine PI values were found to be significantly higher in the missed abortion group, and there was an increase in resistance in the right and left uterine arteries in the missed abortion group compared to healthy pregnant women. There was no significant difference between the two groups in terms of age, gravidity, parity, abortion, last menstrual period, and chorion location. The mean maternal serum Endocan value in the missed abortion group was found to be significantly higher than the healthy control group.Conclusion: In this study, it was shown that maternal serum Endocan levels were being increased in missed abortion. We believe that more comprehensive prospective studies are needed on this subject to support our study.