Ortaokul öğrencilerinin rekreasyonel farkındalık düzeyleri ile teknoloji bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between recreational awareness levels of secondary school students and technology addiction
- Tez No: 816809
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TOKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Rekreasyonel Farkındalık, Teknoloji Bağımlılığı, Recreation, Recreational Awareness, Technology Addiction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırma kapsamında ortaokul öğrencilerinin teknoloji bağımlılık düzeyleri ile rekreasyonel farkındalık düzeyleri incelenmiştir. Bu doğrultuda araştırma kapsamında nicel araştırma yönteminden yararlanılmış olup ilişkisel tarama modeli temel alınmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleminde ise kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiş bir okuldan gönüllülük esasıyla seçkisiz örnekleme yöntemi ile araştırmaya katılan 361 ortaokul öğrencisi yer almaktadır. Çalışmada verilerin toplanması için Kişisel Bilgi Formu, Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği ve Rekreasyonel Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde SPSS 27,0 programı kullanılmıştır. İkili gruplar arasında anlamlı fark olup olmadığının belirlenebilmesi için Mann Whitney U testi; ikiden fazla grup arasında anlamlı fark olup olmadığının belirlenebilmesi için Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Teknoloji bağımlılığı ve rekreasyonel farkındalık arasındaki ilişkinin tespiti için de Spearman Korelasyon testi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda teknoloji bağımlılığı üzerinde cinsiyet, sınıf düzeyi, gün içerisinde internette geçirilen süre, gün içerisinde teknolojik cihaz kullanma süresi, sosyal medya hesabı olma durumu, sosyal medyada zaman geçirme süresi, teknolojik cihazlar ile oyun oynama durumu, teknolojik cihazlar ile oyun oynama süresi ve teknolojik cihazlara yönelik bireysel değerlendirmenin anlamlı etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Rekreasyonel farkındalık değerlerinde ise cinsiyet, günde internette geçirilen süre, sosyal medya hesabı olma durumu, sosyal medyada zaman geçirme durumu, teknolojik cihazlar ile oyun oynama durumu ve teknolojik cihazlar ile oyun oynama süresinin anlamlı bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Teknoloji bağımlılığı ölçeği (toplam puan) ve rekreasyonel farkındalık ölçeği (toplam puan) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Öğrencilerin teknoloji bağımlılığı düzeylerinin rekreasyonel farkındalıklarını etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research examined the levels of technology addiction and recreational awareness among middle school students within its scope. In this regard, the research utilized the quantitative research method and adopted the correlational survey model. The population of the study consisted of middle school students studying in İstanbul province. The sample of the research included 361 middle school students who volunteered from a randomly selected school using the convenience sampling method. For data collection, a Personal Information Form, Technology Addiction Scale, and Recreational Awareness Scale were used. SPSS 27.0 software was used for data analysis in the study. To determine whether there was a significant difference between two groups, the Mann Whitney U test was employed, and the Kruskal Wallis test was used to determine significant differences among more than two groups. The Spearman Correlation test was conducted to determine the relationship between technology addiction and recreational awareness. Based on the conducted analyses, it was found that gender, grade level, time spent on the internet during the day, duration of technology device usage during the day, possession of a social media account, time spent on social media, playing games with technological devices, duration of playing games with technological devices, and individual evaluation of technological devices had a significant impact on technology addiction. However, it was determined that gender, time spent on the internet during the day, possession of a social media account, time spent on social media, playing games with technological devices, and duration of playing games with technological devices did not have a significant impact on recreational awareness. Furthermore, it was observed that there was no statistically significant relationship between the Technology Addiction Scale (total score) and the Recreational Awareness Scale (total score). It was concluded that the students' levels of technology addiction did not affect their recreational awareness.