The European Union-Morocco cooperation: Between peace and security
Fas-Avrupa Birliği işbirliği: Barış ve güvenlik arasında
- Tez No: 816808
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA NİLÜFER KARACASULU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AB-Fas İşbirliği, Düzensiz Göç, Geleneksel Olmayan Güvenlik, Siyasi Gerçekçilik, AB Küresel Stratejisi, EU-Morocco Cooperation, Irregular Migration, Unconventional Security, Political Realism, EU Global Strategy
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 422
Özet
Çağdaş uluslararası ilişkiler, insanların küresel Güney'den küresel Kuzey'e düzensiz hareketleriyle ilgili geleneksel olmayan güvenlik sorunlarıyla karakterize edilir hale geldi. Son on yılın uluslararası ve bölgesel düzeylerdeki jeopolitik değişimlerinin ışığında, ABD ve AB gibi küresel güçler liberal müdahalecilikten siyasi gerçekçilik ve pragmatizme kaydı. Küresel güç, bölgesel istikrar ve iç birlik amaçlayan AB, Avrupa Birliği Küresel Stratejisi (ABGS) kapsamında göç yönetimine yönelik pragmatik bir yaklaşım benimsemiştir; bu tezde şu kavramlar çerçevesinde incelenmektedir: güvenlikleştirme, dışsallaştırma ve apolitikleştirme. Eleştirel inşacılık yoluyla postyapısalcı bir bakış açısı benimseyen bu tez, AB-Fas ilişkileri vaka çalışması aracılığıyla, AB'nin pragmatik yaklaşımının eleştirel bir değerlendirmesini sunmaktadır. Bu çalışma, düzensiz göçü tahakküm kalıplarına karşı bir direniş biçimi olarak tanımlamaktadır. İktidarın mikrofiziksel aktörleri yerine tahakküm güçlerini güçlendirerek, AB'nin gündelik hayattaki direniş biçimlerinden düzensiz göçe ve radikalleşmeye kadar uzanan direniş biçimlerini şiddetlendirme yaklaşımının paradoksal etkilerini vurgulamaktadır. Sömürgecilik ve otoriter güçler arasındaki etkileşimi inceleyen bu çalışma, siyasi gücün doğasının, geleneksel olmayan güvenlik olarak, günlük yaşamda AB'ni direniş şeklinde doğrudan etkileyen davranışlarda ortaya çıkan devlet toplum ilişkileri üzerindeki etkilerine odaklanarak siyasi değişkeni merkezine alıyor. Derinlik ve kesinlik için nitel ve nicel araştırma yöntemlerini birleştiren üçgen bir araştırma metodolojisini benimseyen bu analiz, üç analiz düzeyi aracılığıyla gerçekleştirilir; epistemolojik, ikili ve yerel düzeyde. Çalışma şu aktörlere odaklanmaktadır: AB, oligarşik seçkinler, gençliğe odaklı Fas halkı.
Özet (Çeviri)
Contemporary international relations have become characterized by unconventional security issues related to the irregular movement of people from the global South to the global North. In light of the last decade's geopolitical changes at the international and regional levels, global powers such as the US and the EU have shifted from liberal interventionism to political realism and pragmatism. Seeking global power, regional stability and domestic unity, the EU has adopted a pragmatic approach toward migration management under the European Union Global Strategy (EUGS) which is studied in this thesis through; securitization, externalization and de-politicization. Adopting a poststructuralist perspective through critical constructivism, this thesis provides a critical assessment of the EU's pragmatic approach through the case study of the EU-Morocco relations. This study defines irregular migration as a form of resistance to patterns of domination. It highlights the paradoxical effects of the EU' approach in exacerbating forms of resistance ranging from everyday life forms of resistance to irregular migration and radicalization by empowering the forces of domination rather than the microphysical actors of power. Studying the interaction between the forces of colonialism and authoritarianism, this study takes to its center the political variable by focusing on the effects of the nature of political power on state society relations that manifest in everyday life behaviors directly affecting the EU in the form of resistance manifested as unconventional security. Adopting a triangular research methodology combining qualitative and quantitative research methods for depth and precision, this analysis is conducted through a three level of analysis; epistemological, bilateral and domestic level. The study focuses on the following actors; the EU, the oligarchic elite, the Moroccan population with a focus on the youth.