Meme kanseri tanısı konulan kadınlarda öz-şefkat, eş desteği ve seçilmiş özelliklerin psikolojik iyi oluş ile ilişkisi
The relationship of self-compassi̇on, spousal support and selected factors and psychological wellness in women diagnosed with breast cancer
- Tez No: 816864
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSÜM NİHAL ÇÜRÜK, PROF. DR. ÖZGÜL KARAYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, öz-şefkat, eş desteği, psikolojik iyi oluş, hemşire, Breast cancer, self-compassion, spousal support, psychological well-being, nurse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, meme kanseri tanısı konulan kadınlarda öz-şefkat, eş desteği ve seçilmiş faktörlerin psikolojik iyi oluş üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Veriler tanıtıcı özellikler formu, öz-şefkat ölçeği kısa formu, eş destek ölçeği ve psikolojik iyi oluş ölçeği kullanılarak araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Shapiro-Wilk testi, sayı, yüzde, ortalama, korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmamıza katılan kadınların yaş ortalaması 44,97±11,12 (min-max: 21-84) yıl olup, %23,5'i Evre I meme kanseri tanısına sahip, %52'sine meme koruyucu cerrahi uygulanmış ve %35'ine meme kanseri cerrahisi sonrası rekontrüksiyon yapılmıştır. Kadınların eş destek ölçeği puan ortalaması 64,63±14,80; öz-şefkat ölçeği puan ortalaması 35,56±7,37; psikolojik iyi oluş ortalaması 41,01±14,06 olarak tespit edilmiştir. Meme kanseri tanısı konulan kadınların öz şefkat ile psikolojik iyi oluş puanları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu (p0,05). Hastaların eğitim düzeyi ve meme kanseri cerrahisi sonrası rekonstrüksüyon operasyonu geçirme durumu psikolojik iyi oluşlarını anlamlı düzeyde etkilerken (p0,05).
Özet (Çeviri)
This study investigated the positive effects of self-compassion, spousal support and selected factors on the patient's psychology in women diagnosed with breast cancer prepared to investigate. The data were collected by providing face-to-face interviews using the ıntroductory characteristics form,self-compassion scale short form,spouse support scale and psychological well-being scaled. Shapiro-Wilk test number,percantage,mean,correlation and regression analysis were used to evaluate the data. The mean age of the women participating in our study was 44.97±11.12 (min-max: 21-84) years, 23.5% had a diagnosis of Stage I breast cancer, 52% had breast-conserving surgery, and 35% had Reconstruction was performed after breast cancer surgery. The mean spousal support scale score of women was 64.63±14.80; self-compassion scale mean score was 35.56±7.37; The mean of psychological well-being was 41.01±14.06. It was found that there was a positive and significant relationship between self-compassion and psychological well-being scores of women diagnosed with breast cancer (p0.05). While the education level of the patients and the status of undergoing reconstruction operation after breast cancer surgery significantly affected their psychological well-being (p0.05).