Spor lisesi öğrencilerinin zihinsel dayanıklılık düzeylerinin demografik değişkenler açısından incelenmesi
Examination of mental endurance levels of sports high school students in terms of demographic variables
  1. Tez No: 816898
  2. Yazar: İLYAS ERBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK AKÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Spor, Spor Psikolojisi, Zihinsel Dayanıklılık, Zihinsel Antrenman, Studen, Sport, Sport Psychology, Mental Toughness, Mental Training
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı spor lisesi öğrencilerinin zihinsel dayanıklılık düzeylerinin demografik değişkenler açısından ilişkisi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Gaziantep ili 2021-2022 eğitim öğretim döneminde öğrenim gören 120'si kadın, 238'si erkek olmak üzere toplam 358 spor lisesi öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmamızda ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. ''Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri'' ve araştırmacı tarafından oluşturulan on iki soruluk (cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi, spor branşı, spor yaşı, kulüp oyunculuğu, okul takımında oyunculuk, millilik durumu, haftalık antrenman süresi, anne ve babanın eğitim seviyesi, ekonomik gelir düzeyi) Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Sporcuların zihinsel dayanıklılıklarını ölçmek amacıyla Sheard, Golby ve Van Wersch(1) tarafından geliştirilen Türkçe uyarlaması Altıntaş tarafından yapılan ''Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri'' kullanılmıştır (1,2). Bulgular: Veri sonuçlarımıza göre verilerin dağılımları ve grupların dengeli olup olmadığına bağlı olarak ikili grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklem t-testi veya Mann Whitney-U testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) ile ikiden fazla grupların karşılaştırılmasına, ölçeğin geneli ve alt faktörüne ilişkin puanların normal dağılım varsayımını testti için Kolmogorov-Smirnov testi kullanılmıştır. İstatistikler SPSS 25 paket programıyla yapılarak, yapılan tüm değerlendirmelerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05).
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the relationship between the mental endurance levels of sports high school students in terms of demographic variables. Material and Method: A total of 358 sports high school students, 120 female and 238 male, studying in the 2021-2022 academic year in Gaziantep province, participated in the study voluntarily. Relational screening model was used in our study. ''Mental Endurance Inventory in Sports'' and twelve questions (gender, age, education level, sports branch, sports age, club player, school team player, nationality status, weekly training time, mother and father's education level, economic income level) created by the researcher were used. Personal Information Form was used. ''Mental Endurance Inventory in Sport'' developed by Sheard, Golby and Van Wersch (1) and adapted into Turkish by Altıntaş was used to measure the mental endurance of athletes (1,2). Results: According to our data results, independent sample t-test or Mann Whitney-U test, one-way analysis of variance (Anova) and Kolmogorov-Smirnov test were used to test the assumption of normal distribution of the scores related to the general and sub-factor of the scale for the comparison of more than two groups, depending on the distribution of the data and whether the groups were balanced. Statistics were performed with SPSS 25 package programme and statistical significance level was accepted as p0.05).