İnsan merkezli toplumda inovatif tarım uygulamaları: Kasaplar köyü örneği
Innovative agriculture practices in a human-centered society: Kasaplar village case
- Tez No: 816921
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR YAŞAR SAATÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Toplum 5.0, Akıllı Tarım, Tarımda Makinalaşma, Sürdürülebilir Tarım, Society 5.0, Smart Agriculture, Mechanization in Agriculture, Sustainable Agriculture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: AR-GE ve İnovasyon Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki (BİT) gelişmeler, toplum ve sanayi için köklü değişiklikleri de beraberinde getirmektedir. Özellikle yirminci yüzyılın sonlarına doğru yaşanan Nesnelerin İnterneti, Yapay Zekâ (AI) ve robotik gibi dijital teknolojilerin gelişimi ve küreselleşmesi toplumsal ve ekonomik yaşamda bir dönüşüm süreci başlatmıştır. Bu dönüşüm süreci 2011 yılında Almanya'da Endüstri 4.0 kavramı ile tanımlanmaya çalışılırken, dijital dönüşüm çağının“süper akıllı toplum”felsefesine ihtiyaç duyduğunu düşünenler Japonya'da Toplum 5.0 kavramını geliştirmeye başlamıştır. Toplum 5.0'ın bu insan odaklı yaklaşımı, Aydın ilindeki Kasaplar Köyünde hayata geçirilen akıllı tarım uygulamalarında kendini göstermektedir. Bu araştırmada Toplum 5.0 kavramı, ilkeleri ve Aydın'daki akıllı köy ile sağım uygulaması, sürdürülebilirlik ve verimlilik açısından değerlendirilmiştir. İnsan-makine iş birliğinin tarımda daha verimli, çevreci ve sürdürülebilir üretime katkısından bahsedilmiş ve akıllı tarım uygulamaları incelenerek önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The developments in information and communication technologies (ICT) have brought about radical changes for society and industry. Especially the growth and globalization of digital technologies like the Internet of Things, Artificial Intelligence (AI), and robotics towards the end of the 20th century initiated a transformation process in social and economic life. While this transformation process was tried to be defined with the concept of Industry 4.0 in Germany in 2011, those who thought the digital transformation era needed the philosophy of a“super smart society”started to develop the concept of Society 5.0 in Japan. This human-centered approach of Society 5.0 is evident in the smart agriculture applications implemented in the Kasaplar Village in Aydın. In this research, the concept of Society 5.0, its principles and the smart village and milking application in Aydın were evaluated in terms of sustainability and efficiency. The importance of smart agricultural practices was emphasized by mentioning the contribution of human-machine cooperation in agriculture to more efficient, environmentally friendly and sustainable production.