Malign plevral efüzyon sebebiyle vats yapılan hastalarda sitopatolojinin surveye etkisi
The effect of cytopatology on survey in patients who have vats due to malign plevral efusion
- Tez No: 816975
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA HASDIRAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Malign plevral efüzyon, Mortalite, Prognoz, Sitoloji, Malignant pleural effusion, Mortality, Prognosis, Cytology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
MALİGN PLEVRAL EFÜZYON SEBEBİYLE VATS YAPILAN HASTALARDA SİTOPATOLOJİNİN SURVEYE ETKİSİ ÖZET Amaç: Çalışmamızda sitolojik incelemenin malign plevral efüzyonlu hastalarda tanısal değerinin yanında prognoz tahmin gücünü de araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamız retrospektif kohort bir çalışma olarak planlandı. Çalışmamıza; 1 Ocak 2010 ve 31 Ekim 2021 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim dalına başvuran 168 Malign plevral efüzyon hastası değerlendirildi. Çalışmamızda; Yaş, cinsiyet, primer hastalık, plöridez yapılma durumu, mayi hacmi, sitoloji sonucu ve mortalite verileri kaydedildi ve hastalar, cinsiyetlerine, hastalık primerinin toraksta olma durumuna, sitoloji sonuçlarına ve hayatta kalma durumlarına göre gruplandırılarak surveyleri analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda 88'i erkek (%52,4) ve 80'i kadın (%47,6) olmak üzere toplam 168 malign plevral efüzyon hastası değerlendirildi. Ortalama yaş 61,1±12,4 yıl idi. Hastaların %54,8'inde toraks dışı kaynaklı ve %45,2'sinde ise toraks kaynaklı karsinom mevcudiyeti saptandı. Hastaların %97'sine plöridez işlemi uygulandı ve ortalama 1887,2 mL mayi varlığı tespit edildi. Yapılan sitoloji sonucunda hastaların %8,3'ü class 1, %41,7'si class 2, %11,3'ü class 3, %21,4'ü class 4 ve %17,3'ü class 5 olarak saptandı. Takip sonunda hastaların %94'ünün hayatını kaybettiği gözlendi ve ortalama survey 380,4±481,6 gün idi. Hastalar karsinomun primerinin toraks kaynaklı olup olmamasına göre iki gruba ayrıldığında plöridez yapılma durumu, mayi miktarı, hayatta kalma durumu, survey ve sitoloji açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptandı (p>0,05). Toraks kaynaklı karsinomu olan hastaların ortalama yaşı 64±10 yıl iken toraks dışı karsinomu olan hastaların ortalama yaşı 58,6±13,7 yıl idi ve iki grup arasındaki bu fark istatistiksel açıdan anlamlı bulundu (p=0,011). Hastalar hayatta kalma durumuna göre iki gruba ayrılarak karşılaştırıldığında demografik ve klinik veriler açısından iki grup arasında anlamlı bir fark olmadığı saptandı (p>0,05). Uygulanan Kaplan-Meier hayatta kalma analizine göre cinsiyet, primer tanı ve sitoloji sonucuna göre surveyin değişmediği gözlendi (p>0,05). Survey ile hastalardan elde edilen mayi miktarı arasında korelasyon analizi yapıldığında survey ile mayi miktarı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir korelasyon olmadığı saptandı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamız sonucunda hastaların yaşları, cinsiyetleri, kanser türleri ve MPE'nin semptomları gibi faktörlerin prognoz üzerinde belirleyici bir etkisinin olmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF CYTOPATOLOGY ON SURVEY IN PATIENTS WHO HAVE VATS DUE TO MALIGN PLEVRAL EFUSION ABSTRACT Aim: In our study, we aimed to investigate the prognostic predictive power of cytological examination in patients with malignant pleural effusion as well as its diagnostic value. Materials and Methods: Our study was planned as a retrospective cohort study. In our study, 168 patients with malignant pleural effusion who applied to Erciyes University Medical Faculty Hospital Thoracic Surgery Department between January 1, 2010 and October 31, 2021 were evaluated. In our study; Age, gender, primary disease, pleuridesis status, fluid volume, cytology result and mortality data were recorded, and the surveys were analyzed by grouping the patients according to their gender, the presence of the primary disease in the thorax, cytology results and survival. Results: In our study, a total of 168 patients with malignant pleural effusion, 88 (52.4%) male and 80 (47.6%) female, were evaluated. The mean age was 61.1±12.4 years. Non-thoracic carcinoma was detected in 54.8% of the patients and thoracic carcinoma was detected in 45.2% of the patients. Pleuridesis was performed in 97% of the patients and an average of 1887,2 mL of fluid was detected. As a result of cytology, 8.3% of the patients were classified as class 1, 41.7% as class 2, 11.3% as class 3, 21.4% as class 4 and 17.3% as class 5. At the end of the follow-up, it was observed that 94% of the patients died, and the mean survival was 380.4±481.6 days. When the patients were divided into two groups according to whether the primary carcinoma originates from the thorax or not, there was no statistically significant difference in terms of pleuridesis, amount of fluid, survival, survey and cytology (p>0.05). The mean age of patients with carcinoma of thoracic origin was 64±10 years, while the mean age of patients with extrathoracic carcinoma was 58.6±13.7 years, and this difference between the two groups was statistically significant (p=0.011). When the patients were compared by dividing them into two groups according to their survival status, no significant difference was found between the two groups in terms of demographic and clinical data (p>0.05). According to the Kaplan-Meier survival analysis applied, it was observed that the surveillance did not change according to gender, primary diagnosis and cytology results (p>0.05). When the correlation analysis was performed between the survey and the amount of fluid obtained from the patients, it was found that there was no statistically significant correlation between the survey and the amount of fluid (p>0.05). Conclusion: As a result of our study, it has been shown that factors such as patients' age, gender, cancer types and symptoms of MPE do not have a decisive effect on prognosis.