Eğitim alanında yapılan yapay zeka çalışmalarının sosyal ağ analizi ile incelenmesi
Examination of artificial intelligence studies in education with social network analysis
- Tez No: 816991
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA KIRAL ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Yapay Zekâ, Education, Artificial İntelligence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Yapay zekâ, endüstrinin tüm alanlarında etkisini gösterirken, eğitim sistemlerinin nitelikli insan gücü yetiştirmeye olan bakışını değiştirmiştir. Eskilerde kol gücü, fiziksel aktivitelerin daha yoğun ve uzun saatler sürmesi beklentisi, yerini dijital okuryazarlık, yaratıcılık, yenilikçi ve eleştirel düşünme, analiz, sentez ve değerlendirme becerilerine sahip bireylere bırakmıştır. 21.yy becerileri adı altında tanımlanan bu özelliklerin, iş dünyası çalışanlarında daha fazla tercih edilirliğinin artması ile de devletlerin gelecekteki kalkınma planları ve eğitim sistemlerini düzenlerken, istediği bu özelliklere sahip bireyleri yetiştirebilmek için yapay zeka sistemlerini eğitime entegre ederek hedeflediği insan kalitesi ve sistemine çok daha hızlı ulaşabilecektir. Bu çalışmada eğitim alanında yapılan tüm yapay zekâ çalışmalarının sosyal ağ analizi ile incelenmesi yapılmıştır. Bu kapsamda Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Kütüphanesi içerisinde bulunan tüm veri tabanlarında tam metin erişimi olan eğitim ve yapay zekâ anahtar kelimeleri taratılmıştır. Bu tarama esnasında hakemli dergiler ve akademik dergiler kriterleri seçilerek 1975 ve 2022 yıllarında yayınlanan 374 adet makaleye ulaşılmıştır. Sistematik analiz yöntemi ile çalışmanın adı, yılı, yazarı, yayınlandığı veri tabanı ve dergi, yazarın bulunduğu üniversite, ülke, kullanılan dil ve kaynakçasına ait bilgiler toplanmıştır. Toplanarak analiz edilen bu bilgilerin UCİNET programı ile sosyal ağ analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda en fazla çalışmanın 2019 yılında, International Journal of Artificial Intelligence in Education dergisinde, ERIC veri tabanında olduğu gözlemlenmiştir. Ağ analizi ölçümleri incelendiğinde Carnegie Mellon University'nin daha çok çalışmasının yayınlandığı, yayınlanan makalelerin büyük çoğunluğunun İngilizce olduğu ve Amerika Birleşik Devletleri'nde olduğu belirlenmiştir. Elde edilen SAA sonuçlarının gelecekte yapılacak çalışmalar için önemli bir kılavuz olacağı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
While artificial intelligence shows its effect in all areas of the industry, it has changed the way education systems look at raising qualified manpower. In the past, the expectation that arm strength and physical activities would take longer and more intense hours left its place to individuals with digital literacy, creativity, innovative and critical thinking, analysis, synthesis and evaluation skills. With the increase in the preference of these features, defined under the name of 21st century skills, in business world employees, while the states are arranging their future development plans and education systems, by integrating artificial intelligence systems into education in order to train individuals with these features they want, it is much faster to target human quality and system. will be able to reach. All artificial intelligence studies in the field of education were examined with social network analysis. In this context, education and artificial intelligence keywords with full text access were scanned in all databases in Bahçeşehir University Digital Library. During this search, 374 articles published in 1975 and 2022 were reached by choosing the criteria of peer-reviewed journals and academic journals. With the systematic analysis method, information about the name of the study, the year, the author, the database and journal in which it was published, the university where the author is located, the country, the language used and the bibliography were collected. Social network analysis was made with the UCINET program of this collected and analyzed information. In line with the findings, it was observed that the most studies were in the ERIC database in the International Journal of Artificial Intelligence in Education in 2019. When the network analysis measurements were examined, it was determined that Carnegie Mellon University published more studies, the majority of the published articles were in English and were in the United States. It can be thought that the obtained SAA results will be an important guide for future studies