Systematic evaluation of pedestrian volume on unsignalized intersection performance metrics in a simulation environment
Sinyalize olmayan kavşaklarda yaya trafiği artışının kavşak performans ölçütlerine etkisinin simülasyon ortamında değerlendirilmesi
- Tez No: 816996
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Ulaşım, Performans Ölçütleri, Simülasyon, VISSIM, Sustainable Transportation, Performance Metrics, Simulation, VISSIM
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Kentsel alanlardaki trafik sorunlarının ikilemi son birkaç on yılda küresel bir endişe haline gelmiştir. Artan nüfus ve kentleşme, taşımacılık talebindeki artışa katkıda bulunarak trafik sıkışıklığı, yüksek hava kirliliği oranları, kazalar ve diğer çevre ve yaşam kalitesini etkileyen sorunlara neden olmuştur. Sürdürülebilir ulaşım, bu zorluklara yönelik bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Sürdürülebilir ulaşımın başarılması, ulaşım planlamasını, politikasını ve teknolojisini göz önünde bulunduran çok disiplinli bir yaklaşım gerektirir. Toplu taşıma, aktif ulaşım modları ve akıllı ulaşım sistemleri gibi stratejiler, sürdürülebilir ulaşım sistemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Ancak, bu stratejilerin başarılı bir şekilde uygulanması, etkin değerlendirme yöntemleriyle birlikte yerel hareketlilik modelleri ve davranışlarının anlaşılmasını gerektirir. Mevcut altyapının, mevcut trafik düzenlemelerinin ve beklenen yaya yoğunluğundaki artışların göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi, sürdürülebilir ulaşım seçeneklerine geçiş çabalarını güçlendirmede kritik bir adımdır ve yaya dostu şehirler yaratmada önemlidir. Etkili ulaşım planlaması, karar verme süreci için kritik olan doğru ve güvenilir trafik verilerini gerektirir. Ancak, veri toplama tek başına, olası senaryoların ve uygun karar mekanizmalarının değerlendirilmesi olmadan kentsel hareketlilik zorluklarını ele almada yetersiz kalır. Simülasyon teknikleri, ulaşım planlamasında kritik bir rol oynar, çünkü planlamacılara çeşitli senaryoları test etme ve ulaşım sistemindeki değişikliklerin etkisini öngörme imkanı sağlamaktadır. Simülasyon teknikleri ile planlamacılar farklı senaryoları modelleyebilir ve farklı politika ve müdahalelerin etkisini değerlendirebilir, böylece kentsel hareketliliği geliştirmek ve trafik sıkışıklığını azaltmak için en etkili çözümleri belirleme imkanı bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında sinyalsiz kavşaklarda yaya hacminin performans ölçütlerine etkisi sistematik olarak değerlendirilmiştir. Serdivan bölgesinde, Sakarya şehrinde, alışveriş merkezlerine, okullara, kamu hizmeti binalarına ve yeni geliştirilen çekim merkezlerine yakınlığı nedeniyle yakın gelecekte ticari faaliyetin artması beklenen bir bölgede dört kavşak seçilmiştir. Bu, mevcut yoğun trafik durumuna ek olarak yaya trafiğini de çekici kılan bir alan yapmaktadır. Değerlendirme süreci, mevcut motorlu taşıtlı trafiği değiştirmeden yaya yoğunluğunu dereceli olarak artırarak VISSIM programı kullanılarak simüle edilen bir ortamda gerçekleştirilmiş ve kavşak performans ölçütleri izlenmiştir. Gecikme, hizmet seviyesi, hız, durma sayısı, kuyruk oluşumu, emisyon ve yakıt tüketimi gibi temel ölçütler ile gecikme, hizmet seviyesi, hız ve durma sayısı gibi yaya özel ölçütler, beş farklı senaryo boyunca yaya haciminin dereceli olarak arttığı sırasında değerlendirilen kritik parametrelerdir. Ayrıca, iki farklı araç-yaya çakışma modu simüle edilmiştir; ilk mod (tipik durum), teorik olarak beklendiği gibi yayalara yol veren araçları temsil eder, ikinci mod (yerel durum) araçların çoğunlukla yaya haklarına saygı göstermediği, sahada gözlemlenen durumu temsil eder. Çalışma, halihazırda yoğun motorlu taşıt trafiğine ve düşük yaya yoğunluğuna sahip Sapak ve Serdivan kavşaklarının, farklı senaryolar sırasında yaya yoğunluğunu artırdıklarında araç trafiğinin performans ölçütleri üzerinde önemli ve ani bir kötüleşme yaşamadığını ortaya koymuştur. Bu durum, performans ölçütlerinin zaten yüksek motorlu taşıt trafiğine bağlı olarak mevcut trafik koşullarında kötüleşmekte olduğu gerçeğine bağlanabilir. Yaya hacimlerindeki artımlı değişimin tutarlı ve hafif bir etkisi olmasına rağmen, araç trafiği için çoğu performans ölçümünde durumu önemli ölçüde kötüleştirmiştir. Bunun aksine, düşük motorlu taşıt trafiği ve oldukça yüksek yaya yoğunluğuna sahip olan Belediye ve Vatan kavşakları gibi kavşaklarda yaya yoğunluğundaki artış, motorlu taşıt trafiği performans ölçütlerinde ani bir kötüleşmeye neden olmuştur. Bu kavşaklarda motorlu taşıt trafik performans ölçütleri, mevcut trafik koşullarında nispeten iyiyken, yaya yoğunluğu yüzde 200 artırıldığında Belediye kavşağında ve Vatan kavşağında yüzde 400 artırıldığında (sabah saatlerinde) kötüleşme belirgin ve keskin bir şekilde ortaya çıkmaya başlamaktadır. Çalışmada yaya trafiği değerlendirmesi de önemliydi ve yaya trafiği için performans ölçütleri, araçların yaya geçitlerine yaklaşan yayanın tam önceliğini vererek, yaya haklarına saygı gösterdiği sürece tüm senaryolarda kabul edilebilir düzeyde ve iyi seviyelerde kalmıştır. Ancak, araçların yaya haklarına dikkat etmediği ve tam önceliği vermediği durumlarda kötüleşme ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, yaya yoğunluğunun arttığı bağlamda kavşak performans ölçütlerinin değerlendirilmesinin, sürdürülebilir ve dirençli hareketlilik seçeneklerini teşvik etmek için önemini vurgulamaktadır, özellikle aktif ulaşım modlarına odaklanmaktadır. Çalışmanın bulguları, kentsel planlamacıları ve politika yapıcıları, yaya altyapısına yatırım yapma, aktif ulaşım modlarını teşvik etme ve trafik düzenlemelerini uygulama gerekliliği konusunda bilgilendirebilir. Bu şekilde kentsel alanları daha yaya dostu hale getirmeye yönelik çabalara katkıda bulunabilirler. Ayrıca, çalışma, yaya performans ölçütleri üzerine daha fazla araştırma ihtiyacını vurgulamaktadır. Bu sayede kentsel alanlarda yaya güvenliğini ve hareketliliği etkileyen faktörleri daha iyi anlamak mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
The dilemma of traffic problems in urban areas has become a global concern over the last few decades. Growing populations and urbanization have contributed to increased demand for transportation, resulting in traffic congestion, high rates of air pollution, accidents, and other related issues affecting the environment and quality of life. Sustainable transportation has emerged as a viable solution to these challenges. Achieving sustainable transportation requires a multidisciplinary approach that considers transportation planning, policy, and technology. Strategies such as public transportation, active transportation modes, and intelligent transportation systems can contribute to the development of sustainable transportation systems. However, successful implementation of these strategies requires an understanding of local mobility patterns and behaviours as well as effective evaluation methods to assess their effectiveness. This study systematically evaluated the impact of pedestrian volume on performance metrics at unsignalized intersections. Four intersections were chosen in the Serdivan district within Sakarya city, in an area where commercial activity is expected to increase in the near term, which makes it a pedestrian attraction in addition to the current heavy traffic. The evaluation process was conducted in a simulated environment utilizing the VISSIM program by gradually increasing the pedestrian volume without changing the current vehicular traffic and monitoring the intersection performance metrics. Performance metrics such as delay, level of service, speed, number of stops, queuing, emissions, and fuel consumption for both vehicles and pedestrians were assessed. The results indicated that intersections that were already suffering from heavy vehicular traffic, specifically Sapak and Serdivan intersections, did not experience significant deterioration in vehicular performance metrics when pedestrian volume was increased. This can be attributed to the fact that the performance metrics were already failing in the current traffic conditions due to high vehicular traffic. On the other hand, the performance metrics of the vehicles at the Municipality and Vatan intersection that were witnessing low vehicular traffic and a fairly high volume of pedestrians appeared to be at acceptable levels. However, the deterioration began to appear noticeably after increasing the volumes of pedestrians by 200% at the Municipality intersection and 400% at the Vatan intersection (in the morning). The evaluation of pedestrian traffic was also critical in this study, whereby performance metrics for pedestrian traffic remained acceptable and were at good levels during all scenarios as long as the vehicles yielded to pedestrians approaching the crosswalks by giving them priority to cross, while the deterioration appeared in the case of the vehicles ignoring the pedestrians and not complying with giving them priority. The findings highlight the importance of evaluating intersection performance in relation to increasing pedestrian volume to promote sustainable mobility options and pedestrian-friendly urban environments.