Investigation of the effects of Allicin and Erdosteine on non-alcoholic fatty liver disease in vitro
Allisin ve Erdosteinin alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı üzerine etkilerinin in vitro olarak araştırılması
  1. Tez No: 817057
  2. Yazar: NOURAH RAFIA ABDULHAMID AMHEEMEED
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. MEHTAP KAÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: karaciğer, total antioksidan kapasite, total oksidan kapasite, NAYKH, Allicin, Erdostein, yağ birikimi, HepG2 hücre hattı, Liver, total antioxidants status, total oxidant status, NAFLD, Allicin, Erdostein, lipid accumulation, HepG2 cell line
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Non alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH), başlıca risk faktörleri insülin direnci ve obezite olan ve karaciğerde yağ birikmesi ile kendini gösteren bir hastalıktır ve tedavi edilmezse siroza ilerleyebilir. Bu araştırmanın temel amacı, sarımsağın etken maddesi olan Allisin ve güçlü bir antioksidan olan Erdostein'in NAYKH üzerindeki etkisini insan hücre kültürü modeli kullanarak değerlendirmektir. Bu çalışmada HepG2 hücreleri (ATCC; HB8065) kullanıldı. Yağlı karaciğer modeli geliştirmek için bu hücre hattında sodyum oleat ile lipid birikimini indükledik. Allisin ve erdosteinin lipid birikimi üzerindeki etkilerini değerlendirmek için, sodyum oleat ile indüklenen HepG2 hücrelerinde Oil Red O boyaması yapıldı. Allisin ve erdosteinin apoptoz üzerindeki etkilerini araştırmak için Western Blot yöntemi ile hücrelerde kaspaz3 seviyeleri belirlendi. Allisin ve erdosteinin toplam oksidan ve antioksidan durum üzerindeki etkilerini belirlemek için ticari test kitleri kullanıldı. Tüm istatistiksel analizler GraphPad Prism 8.0.1 (GraphPad Software Inc.) programı kullanılarak tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile yapıldı. 113,2 µM dozunda Allisin (24 saat için IC50) ile muamele edilen hücrelerde lipid birikiminde önemli bir azalma olurken (*p 0.05). Araştırılan gruplar arasında kaspaz3 düzeylerinde anlamlı fark yoktu (p > 0,05). Araştırılan gruplar arasında toplam oksidan ve antioksidan durumu açısından anlamlı fark yoktu (p > 0.05). Çalışmamızın sonuçlarına göre allisin, IC50 değerlerinde uygulandığında, 24 saat içinde lipid birikimi üzerinde yararlı etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. Diğer yandan Erdosteinin istatistiksel olarak anlamlı olmasa da in vitro olarak lipid birikimini azaltma eğiliminde olduğu ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
Non-alcoholic fatty liver (NAFLD) is characterized by the buildup of lipid content within the liver, along with insulin resistance and obesity being major risk factors, and if not treated it can be progress to cirrhosis. The primary objective of this study is to evaluate the effect of Allicin, the active ingredient in garlic, and Erdosteine, a powerful antioxidant, on NAFLD using a human cell culture model. We used HepG2 cells (ATCC; HB8065) in this study. We induced lipid accumulation with sodium oleate in this cell line for develop fatty liver model. To evaluate the effects of allicin and erdosteine on lipid accumulation, Oil Red O staining was performed on HepG2 cells induced with sodium oleate. Additionally, to investigate the effects of allicin and erdosteine on apoptosis, caspase3 levels were determined using the Western Blot method in the cells. To investigate the effects of allicin and erdosteine on the total oxidant and antioxidant status, commercially available kits were used. All statistical analyses were performed by One-way analysis of variance (ANOVA) using GraphPad Prism 8.0.1 (GraphPad Software Inc.). There was a significant reduction in the Oil Red O staining in the treatment group cells to Allicin 113.2 µM (IC50 for 24 h) (*p 0.05). The analysis demonstrated that there were no significant differences in caspase-3 levels (p > 0.05) and total oxidant and antioxidant status (p > 0.05) among the groups. Our observations indicate that allicin, when administered at IC50 values, may have beneficial effects on lipid accumulation within 24 hours. On the other hand, it can be argued that Erdosteine tends to decrease the lipid accumulation in vitro as shown by our results, however, we did not observe any statistically significant response.