Engelli sporcularda narsisizm ve saldırganlık düzeylerinin başarı motivasyonu üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of narcism and aggression levels on success motivation in disabled sports
  1. Tez No: 643072
  2. Yazar: MUHAMMED AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli ve Spor, Narsisizm, Saldırganlık, Spora Özgü Başarı Motivasyonu, disability and Sport, narcissism, aggression, sport-specific motivation for success
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Engel, normal insanlara göre fiziki, psikolojik, ruhsal ve tıbbi anlamda eksiklik olarak tanımlanabilir. Spor olağan şekilde gelişimi etkileyen insanlara sağladığı pozitif tesirin daha fazlasını engelli insanları daha çok etkilediği görülmektedir. Sporun olağan zemini içinde mevcut bütün insanları çeşitli biçimde tesir ederek bireylerin gelişim durumlarına destek vermektedir (İlhan, 2010:199). Narsisizm en bilinir tabiriyle insanın kendine özgü görsel ve zihinsel kabiliyetlerine gereğinden çok fazla hayran olması biçiminde ifade edilir (Tazegül ve Güven, 2015:463). Saldırganlık ise insanın kendine özgü fikir veya hareketlerini, diğer bireylerin karşı çıkmasına rağmen zoraki dayatma gayreti biçiminde tanımlanabilir (Enç, 1980). Başarı motivasyonu mutlaka yapılması lüzumlu vazifeyi uygulamak için gayret etme ve bu gayret neticesinde başarısızlığa karşı ısrar etmek ve durmak biçiminde ifade edilir (Tazegül, 2015:79). Narsisizm, saldırganlık ve spora özgü başarı motivasyonu ile alakalı literatür taramasında bir den çok araştırmaya rastlanmıştır. Fakat engelli sporcularda narsisizm, saldırganlık ve spora özgü başarı motivasyonu gibi değişkenlerin içinde barındıran bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı engelli sporcularda narsisizm, saldırganlık düzeylerinin ve spora özgü başarı motivasyonlarının çeşitli demografik değişkenlere göre incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırma, Aksaray İlinde bulunan Paralimpik Oyunlar Hazırlık Merkezine kamp için gelen çeşitli branşlarda Milli Takımlar seviyesinde oynayan elit engelli sporculardan ve Aksaray da bazı kulüplerde oynayan engelli sporculardan oluşmaktadır. Araştırma öncesinde bilgilendirilen uzmanlar tarafından dağıtılan 355 anket formundan 331 tanesinde geri dönüşüm elde edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. 4 aşamadan oluşan anketin birinci aşamasında, Ames vd. (2006) tarafından hazırlanan ve Türkçeye uyarlaması Atay (2009) tarafından yapılan 16 madde den oluşan 2'li likert şeklinde Narsisizm Kişilik envanteri (NKE); ikinci aşamada ise İpek İlter (Kiper) tarafından geliştirilmiş 30 madde den oluşan 5' li likert şeklinde Saldırganlık Envanteri (SE); üçüncü aşamada ise Willis tarafından (1982) geliştirilen Türkçeye uyarlaması Tiryaki ve Gödelek (1997) tarafından yapılan 40 maddeden oluşan 5'li likert şeklinde Spora Özgü Başarı Motivasyon Ölçeği (SÖBMÖ); dördüncü aşamada ise kişisel bilgi formu yer verilecektir. Engelli sporcularda narsisizm ve saldırganlık düzeylerinin başarı Motivasyonuna etkisini tespit etmek amacı ile SPSS programı kullanılarak bazı istatiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde ampute, görme ve işitme engelli katılımcıların narsisizm ölçeği toplam puanı ve saldırganlık ölçeği alt boyutlarının spora özgü başarı motivasyonu ölçeği alt boyutları üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Engelli sporcuların narsisizm ve saldırganlık düzeylerinin başarı motivasyonuna etkisinin incelenmesi amacı ile yapılan bu çalışmada engelli sporcuların narsisizm ve saldırganlık düzeylerinin spora özgü başarı motivasyonu üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Disability can be defined as a physical, psychological, spiritual and medical deficiency compared to normal people. It seems that sport normally affects people with disabilities more and more of the positive impact it has on people who affect development. It supports the development of individuals by influencing all the people present in the ordinary ground of sports in various ways (İlhan, 2010: 199). Narcissism is best known as the admiration of a person's unique visual and mental abilities too much (Tazegül & Güven, 2015:463). Aggression, on the other hand, can be defined as the effort to impose the peculiar ideas or actions of a person, despite the opposition of other individuals (Enç, 1980). Başarı motivasyonu yapılması lüzumlu vazifeyi uygulamak için gayret etme ve bu gayret neticesinde başarısızlığa karşı ısrar etmek ve durmak biçim ifade edilir (Tazegül, 2015). More than one study has been found in the literature review about narcissism, aggression and sport-specific motivation for success. However, no research has been found that includes variables such as narcissism, aggression and sport-specific achievement motivation in athletes with disabilities. The aim of this study was to examine the levels of narcissism, aggression and sport-specific success motivations in disabled athletes according to various demographic variables. The research consists of elite disabled athletes who play at the level of national teams in various branches coming to the Paralympic Games preparation Center in Aksaray province for camp, and disabled athletes who play at some clubs in Aksaray. Recycling was obtained in 331 of the 355 survey forms distributed by the experts who were informed prior to the research. Questionnaire method was used as a data collection tool in the study. In the first stage of the questionnaire consisting of 4 stages, Ames et al. Narcissism Personality Inventory (NKE) in the form of a 2-point Likert consisting of 16 items prepared by (2006) and adapted to Turkish by Atay (2009); In the second stage, A 5 Likert-shaped Aggression Inventory (SE) consisting of 30 items developed by İpek İlter (Kiper); in the third stage, the Sports-Specific Achievement Motivation Scale (SÖBMÖ) in the form of a 5-point Likert consisting of 40 items developed by Willis (1982) and adapted to Turkish by Tiryaki and Gödelek (1997); In the fourth stage, personal information form will be included. In order to determine the effect of narcissism and aggression levels on the motivation of success in athletes with disabilities, some statistical analyzes were carried out using the SPSS program. As a result of the analysis, it was determined that the narcissism scale total score and aggression scale sub-dimensions of the amputees, visually and hearing impaired participants had an effect on the sub-dimensions of the sport-specific achievement motivation scale. In this study, which was carried out to examine the effects of disabled athletes' narcissism and aggression levels on their motivation for success, it was determined that the narcissism and aggression levels of disabled athletes had an effect on their sport-specific motivation for success.