Aktif galaksi keşifleri
Discovery of active galaxies
  1. Tez No: 817110
  2. Yazar: SEYİT HÖKELEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURTEN FİLİZ AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Galaksiler, Aktif Galaksiler, Kuazarlar, Galaxies, Active Galaxies, Quasars
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Aktif galaksi çekirdeklerinin en parlak sınıfı olan kuazarların ke¸sfedilmesinde yaygın olarak fotometrik renk ölçekleri ve/veya X-ı¸sın ve Radyo bölgedeki ı¸sınım oranlarının kıyaslanması kullanılmaktadır. Ancak bu yöntemler, kuazar olmayan kaynakların da aday olarak belirlenmesine yol açabilmektedir. Küçük/orta ölçekli teleskoplarla kuazar ke¸siflerinin yapılmasında maksimum verimlili˘gin elde edilebilmesi için yalnızca çok boyutlu renk–renk diyagramlarından elde edilen sonuçlar yetersiz kalabilmektedir. Bu çalı¸sma, kuazar adaylarının büyük do˘gruluk oranları ile belirlenebilmesi için kaynakların renk–renk diyagramlarındaki konumlarının yanı sıra Tayfsal Enerji Da˘gılımlarının (TED) yapısının dikkate alınmasının etkili bir yakla¸sım oldu˘gunu öne sürmektedir. Bu çalı¸sma kapsamında, TED incelemeleri ile seçilen kuazar adaylarından dört tanesi Ocak ve ¸Subat 2021'de RTT150 teleskobu ve TFOSC tayfçekeri ile gözlenmi¸stir. ˙Ilk kez tayfsal gözlemleri elde edilen bu kaynakların, verilerinin indirgenmesi Python dili kullanılarak hazırlanan kodlar ile yapılmı¸stır. Tayflar incelendi˘ginde, kaynakların dördünün de kuazar oldukları ilk kez bu çalı¸sma ile tespit edilmi¸stir. Python programlama diliyle hazırlanan kodlar ile kuazarların kırmızıya kaymaları ölçülerek uzaklıkları bulunmu¸s ve kütle, luminosite ve Eddington luminosite oranı gibi fizikisel parametreleri elde edilmi¸stir. Bu çalı¸sma ile RTT150 teleskobu ile kuazar ke¸siflerinin yapılması için izlenmesi gereken yöntem ve yakla¸sımları ortaya koyan bir yol haritası olu¸sturmu¸stur.
Özet (Çeviri)
The discovery of quasars, the brightest class of active galactic nuclei, is commonly based on photometric colors and/or comparisons of X-ray and radio emission ratios. However, these methods can also lead to the identification of non-quasar sources as candidates. In order to achieve maximum efficiency in detecting the quasars with small/medium telescopes, the results obtained from multidimensional color-color diagrams alone may be insufficient. This study premises that taking into account the structure of the Spectral Energy Distributions (SED) of candidate sources in addition to their positions in the color-color diagrams could lead to identifying candidate quasars with higher accuracy. Within the scope of this study, four of the quasar candidates selected by SED investigations were observed with the RTT150 telescope and the TFOSC spectrometer in January and February 2021. The data of these sources, whose spectral observations were obtained for the first time, were reduced with codes prepared using the Python language. The very first observed spectra of these sources reveal that all four are indeed quasars. We determine their distances by measuring the spectral redshift and their physical parameters such as mass, luminosity, and Eddington-luminosity ratio using the codes prepared in Python. With this study, we present the methods and approaches that should be followed for quasar discoveries via spectral observations from the RTT150 telescope.