Suriyeli sığınmacıların acil sağlık hizmetleri üzerine etkileri: Şanlıurfa il örneği
The effects of Syrian asylum seekers on emergency health services: The case of Şanlıurfa province
  1. Tez No: 817120
  2. Yazar: AHMET SİNAN KAFALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL AKALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Sağlık Hizmetleri, Sağlık, Suriyeli Sığınmacılar, Şanlıurfa, Türkiye, Emergency Medical Services, Health, Syrian Refugees, Şanlıurfa, Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hem Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacıların hem de Suriye'den Türkiye'ye acil sağlık hizmetleri kapsamında sevk işlemi gerçekleştirilen Suriyelilerin, Şanlıurfa ili özelinde acil sağlık hizmetleri üzerindeki etkilerini ayrıntılı bir şekilde analiz etmek, derlenen bilgileri yorumlamak ve tespit edilen problem sahaları için çözüm önerilerini ilgili taraflarla paylaşmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın amacı doğrultusunda, örneklemin Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde hizmet vermekte olan sağlık çalışanlarının oluştuğu araştırmada, veri toplama yöntemi olarak literatür ve sahada hizmet vermekte olan sağlık çalışanlarının önerileri alınarak hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin analiz edilmesi sürecinde tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Verilerin raporlanmasında IBM SPSS 28 istatistik paket programından yararlanılmıştır. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü'nden alınan izinler sonucu elde edilen kurum kayıtları, anket formu sonucu çıkan veriler ile karşılaştırmalı şekilde değerlendirilmiştir. Bulgular: Acil sağlık hizmetleri kapsamında sunulan sağlık hizmetlerinde; hastanelerin fiziki altyapısının yeterli olmadığı, bir hastaya ayrılan tanı-tedavi süresinin ve sağlık personeli sayısının yetersiz olduğu belirtilmiştir. Katılımcılar tarafından hasta bekleme sürelerinin fazla olduğu düşünülmektedir. Suriyeli sığınmacıların acil sağlık hizmetlerinden faydalanma durumunun, acil sağlik hizmeti sunan kuruluşlar üzerinde yoğunluğa sebep olduğu ortaya çıkmıştır. Suriye'den Türkiye'ye sevk edilen suriyeli hastaların acil sağlık hizmetlerini olumsuz yönde etkilediği görülmektedir. Acil sağlık hizmetleri sunumunda yapılacak düzenlemelerle mevcut durumun daha iyi olacağı tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmada, Şanlıurfa'da bulunan hastanelerin arz talep dengesi olmadan yoğun olarak hizmet verdikleri, sunulan sağlık hizmetlerinde aksaklıklar yaşandığı saptanmıştır. Suriyeli sığınmacıların Şanlıurfa'daki kamu hastanelerinde mevcut yoğunluğu artırdığı, sağlık hizmetlerinde aksaklıklara sebebiyet verdiği belirlenmiştir. Tüm bu verilerin kaynağı konumunda olan sağlık çalışanları, olumsuz olarak bildirdikleri katılımlarında gerekli adımların atılması ile birlikte problem sahalarının düzeleceğini aktarmışlardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to analyze in detail the effects of both Syrian asylum seekers in Turkey and Syrians who have been transferred from Syria to Turkey within the scope of emergency health services on emergency health services in the province of Sanliurfa, interpret the compiled information and share solution suggestions for the identified problem areas with interested parties. Materials and Methods: For the purpose of the study, the sample consisted of health workers serving within the Emergency Health Services of the Sanliurfa Provincial Health Directorate. A questionnaire prepared by taking the recommendations of the literature and health workers serving in the field was used as a data collection method. Descriptive statistics were used in the process of analyzing the collected data. IBM SPSS 28 statistical package program was used in the reporting of the data. The institution records obtained as a result of the permits obtained from the Sanliurfa Provincial Health Directorate were evaluated in a comparative manner with the data obtained as a result of the survey form. Results: In the health services provided within the scope of emergency health services, it has been stated that the physical infrastructure of hospitals is not sufficient, the diagnosis-treatment time allocated to a patient and the number of medical personnel are insufficient. Patient waiting times are considered to be excessive by the participants. It has been revealed that the situation of Syrian asylum seekers' use of emergency health services has caused a concentration on organizations providing emergency health services. It is observed that Syrian patients who are transferred from Syria to Turkey negatively affect emergency health services. It has been determined that the current situation will be better with the arrangements to be made in the provision of emergency medical services. Conclusion: In the study, it was found that the hospitals located in Şanlıurfa provide intensive services without a supply and demand balance, and there have been disruptions in the health services provided. It has been determined that Syrian asylum seekers have increased the current density in public hospitals in Sanliurfa and caused disruptions in health services. Health workers, who are the source of all these data, have stated that the problem areas will be improved by taking the necessary steps in their participation, which they have reported negatively.