İneklerde intarauterin izoproterenol uygulamalarının ovaryum foliküler gelişimi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of intrauterine isoproterenol administration on follicular developments in cow ovaries
  1. Tez No: 817181
  2. Yazar: VEFA TOHUMCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CENGİZ, DOÇ. DR. SEMRA KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Doppler ultrasonography, follicular development, cow, isoproterenol, ovarium, vasodilatation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve jinekoloji Bilim Dalı (Veteriner Hekimlik)
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında, izoproterenolün (İZP) inek ovaryumlarındaki aday folikül gelişimi üzerine güçlendirici etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ovaryumlardaki foliküllerin, primordial folikül havuzundan çıkış günlerinde uterus içine uygulanan İZP ile ovaryum ve uterus arter çapında genişleme sağlanması planlanmıştır. Bu etkiyle ovaryuma taşınan kan bileşenlerinin artırılması, antral folikül gelişiminde etkili olduğu bilinen ovaryum içi faktörlerin desteklenebileceği ve bu sayede folikül gelişiminin güçlendirilebileceği hipotez olarak öne sürülmüştür. Çalışma, postpartum 60 günü tamamlamış, herhangi bir jinekolojik ve metabolik problemi olmayan, 2. laktasyondaki sağlıklı 36 adet Holştayn ırkı inek üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya alınan inekler, her bir grupta 9 adet olacak şekilde ve uterus içi uygulanan ajana ve uygulama gününe göre dört gruba (İZP-I, KONT-I, İZP-II, KONT-II) rastgele ayrılmıştır. İZP-I ve İZP-II grubuna sırasıyla ovulasyon sonrası 1 ve 2. günlerde 4 mg izoproterenol 40 ml steril distile su içerisinde intrauterin uygulanırken, KONT-I ve KONT-II gruplarındakilere ise sırasıyla ovulasyon sonrası 1 ve 2. günlerde placebo uygulaması yapılmıştır. Puls dalga Doppler ultrasonografi ile uygulama öncesi ve uygulamadan 30 dakika sonrasında, Tepe Sistolik Hız (PSV), Diyastol Sonu Hız (EDV), Rezistans İndeks (RI), Pulsatil İndeks (PI), Kalp Atım Sayısı (HR), SistolDiyastol Oranı (SD), Zaman Ortalamalı Ortalama Hız (TAMEAN), Zaman Ortalamalı Maksimum Hız (TAMAX) ve arter çapı (ÇAP) ölçümü arteria ovarica ve arteria uterina media üzerinde yapılmıştır. Alınan kan örneklerinde (1 veya 2., 3., 6. ve 9. gün) folikül uyarıcı hormon (FSH), anti-müllerian hormon (AMH), östradiol (E2), progesteron (P4), insülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1), insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-3 (IGFBP-3), beta hidroksi bütirik asit (BHBA) ve kolesterol düzeyleri ölçülmüştür. Uterus içi uygulamalara başlanmadan önce tüm inekler, vagina içi progesteron ile kombine edilmiş, standart 7 gün süreli ovulasyonun senkronizasyonu (Ov-Synch) programına alınmıştır. Uterus içi uygulanan İZP'ye karşın ovaryum yanıtında karşılaşılabilecek olası bireysel farklılıkları göz ardı etmemek için, her inekte ardışık olarak iki kez Ov-Synch (Ov-Synch-1 ve Ov-Synch2) protokolü uygulanmıştır. Bütün gruplarda, Ov-Synch-2 sonrası ovulasyonun saptandığı gün, 0. gün (G0) olarak kabul edilmiştir. Uygulamalar ovulasyonu takiben, gruplara göre 1 veya 2. günlerde uterus içine yapılmıştır. İZP gruplarında, KONT gruplarına göre uygulama sonrası Ovaryum- Kalp Atım Sayısı (OHR) belirgin şekilde artış göstermiştir (p0,05). Uygulama sonrasında Uterin-Kalp Atım Sayısı (UHR) parametresi, KONT gruplarında benzer bulunurken, İZP gruplarında belirgin şekilde artmıştır (p0,05). İZP-I ve İZP-II gruplarında, zaman ilerledikçe 3–4,9 mm'lik folikül sayısının yüzdelik frekansı artarken, KONT-I grubunda azalma (p0,05). Ayrıca, İZP gruplarında toplam folikül sayılarının ağırlıklı ortalaması (TFSAO) zamanla artış göstermiştir. İZP grupları arasında TFSAO en fazla İZP-I grubunda olmuştur. KONTI grubunda ise TFSAO zamanla azalırken (p0,05).
Özet (Çeviri)
This thesis study aimed to investigate the impact of isoproterenol (ISO) on follicle recruitment and development in cow ovaries. ISO was administered intrauterine route to induce vasodilatation of the ovary and uterus arteries during the emergence of follicles from the primordial follicle pool. It was hypothesized that elevating the transport of blood components to the ovary could support intraovarian factors known to influence antral follicle development, consequently promoting follicle growth. The study was conducted on 36 healthy Holstein cows in their second lactation, which had completed 60 days postpartum and had no gynecological or metabolic issues. The cows were randomly allocated into four groups (ISO-I, CONT-I, I ISO-II, CONT-II), each consisting of 9 cows after blocking based on the intrauterine agent administered and the day of application. While 4 mg of isoproterenol dissolved in 40 ml of sterile distilled water was intrauterinely administered in the ISO-I and ISO-II groups on the 1st and 2nd days after ovulation, respectively, 40 ml of sterile water (placebo) was administered in the CONT-I and CONT-II groups on the 1st and 2nd days after ovulation, respectively. Before the application and 30 minutes after the application measurements of Peak Systolic Velocity (PSV), End Diastolic Velocity (EDV), Resistance Index (RI), Pulsatility Index (PI), Heart Rate (HR), Systole-Diastole Ratio (SD), Time-Averaged Mean Velocity (TAMEAN), Time-Averaged Maximum Velocity (TAMAX), and vessel diameter (CAP) on the arteria ovarica and arteria uterina media were determined using pulse wave Doppler ultrasonography. Blood samples collected on d 1 or 2, 3, 6, and 9 were analyzed for follicle-stimulating hormone (FSH), anti-Müllerian hormone (AMH), estradiol (E2), progesterone (P4), insulin-like growth factor-1 (IGF-1), insulin-like growth factor binding protein-3 (IGFBP-3), beta-hydroxybutyric acid (BHBA), and cholesterol. Before the initiation of intrauterine applications, all cows were subjected to the standard 7-day ovulation synchronization (Ov-Synch) program combined with intravaginal progesterone to achieve synchronization. To take possible individual variations in ovarian response despite the intrauterine administration of ISO into account, each cow underwent two consecutive Ov-Synch protocols (Ov-Synch-1 and Ov-Synch-2). The day on which ovulation was detected after Ov-Synch-2 was designated as day 0 (G0) for all groups. The administrations were performed intrauterinally on the 1st or 2nd days after ovulation. Compared to the KONT groups, the ovarian heart rate (OHR) increased in the ISO groups after the administration. Furthermore, there was an increasing tendency in ovarian artery diameter (OÇAP) in the IZP groups after administration (p>0.05). Post-application, Uterine Heart Rate (UHR) remained similar in the CONT groups but significantly increased in the ISO groups (p0.05) in CONT-II. In both ISO-I and ISO-II groups, the percentage of 3-4.9 mm follicles increased over time, whereas there was a decrease (p0.05). The ISO groups showed significantly higher average hormonal values than the CONT groups. In conclusion, the administration of ISO reduced the percentage of antral follicles with a diameter of 1- 2.9 mm while significantly increasing the percentage of follicles with a diameter of 3-4.9 mm. This increase was attributed not only to the anticipated increase in blood flow to the ovary and uterus arteries but also to factors directly influencing follicle development, such as IGF-I, IGFBP-3, AMH, and cholesterol. When the obtained findings are evaluated, the increase in the number of 3- 4.9 mm follicles suggests that ISO administration may have the potential to enhance the pool of recruitment follicles responsive to gonadotropin stimulation.