Biyopsikososyal model çerçevesinde ağrı nörobilim eğitimi ve motor imgeleme tabanlı egzersiz protokolü'nün kronik sırt ağrısı üzerindeki etkinliği: randomize kontrollü klinik bir çalışma
The effectiveness of pain neuroscience education and motor imaging based exercise protocol on chronic back pain within the framework of a biopsychosocial model: a randomized controlled clinical study
- Tez No: 817213
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiology, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Biyopsikososyal Model, Ağrı Nörofizyolojisi, Ağrı Yönetimi, Motor İmgeleme, Ağrı Nörobilim Eğitimi, Biopsychosocial Model, Neurophysiology of Pain, Pain Management, Motor Imagery, Pain Neuroscience Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Ağrı karmaşık, parmak izi kadar özel ve nörofizyolojik bir sinir sistemi çıktısıdır ve ağrı yönetiminde biyomedikal sistem yetersiz kalmış ve biyopsikososyal bakış açısının kazanılması yönünde çalışmalar geliştirilmiştir. Ağrı yönetiminde bilişsel katılımın önemli olduğu uygulamalar, fizyoterapide kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı da“Motor İmgeleme Egzersizleri (MİE)”ve“Ağrı Nörobilim Eğitimi (ANE)”uygulamalarının şiddet, inançlar, düşünceler, kinezyofobi, psikolojik durum, bilişsel-duygu durumu, benlik saygısı ve beden farkındalığı gibi ağrı parametreleri üzerindeki etkinliğini biyopsikososyal çerçevede incelemektir. Çalışmamız, 12'si yalnızca MİE; 12'si yalnızca ANE; 14'ü MİE+ANE kombine grup ve 12'si kontrol grubu olmak üzere 50 katılımcıdan oluşan dört gruplu randomize kontrollü bir klinik çalışmadır. Katılımcılar kronik sırt ağrısıyla başvuran hastalardan oluşturulmuştur ve 12 hafta boyunca takip edilmiştir. MİE'nin uygulandığı gruplarda motor imgeleme yeteneğinde anlamlı düzeyde gelişme oldu (HİA-3 kinestetik-iç görsel-dış görsel: MİE+ANE p=0.002, p=0.006, p=0.011; MİE p=0.004, p=0.028, p=0.021). Bütün deney gruplarında herhangi bir grup üstün olmaksızın ağrı şiddetinde istatistiksel olarak anlamlı azalma görüldü (VAS: MİE p=0.003; ANE p=0.002; MİE+ANE p=0.003). ANE'nin uygulandığı her iki grupta da organik inançlarda anlamlı düzeyde iyileşme görüldü (MİE+ANE: p=0.017; ANE: p=0.003) ve sonuç ölçümlerinde ANE'nin uygulandığı gruplarda kontrol grubuna oranla anlamlı düzeyde üstünlük tespit edildi (p=0.008). MİE ve ANE'nin birleştirildiği bu çalışmaya göre, her iki uygulama birlikte uygulandığında da teker teker uygulandıklarında da ağrı şiddetinde azalma oldu. MİE, motor imgeleme yeteneğini geliştirerek ağrı üzerinde iyileşme sağladı ve beden farkındalığını arttırdı. ANE, kişilerin organik ağrı inançlarını iyileştirdi; kişileri ağrı hakkındaki korkulardan, felaketleştirici ve olumsuz düşüncelerden uzaklaştırdı; psikolojik süreçleri daha kolay yönetmeyi ve bilişsel-duygu düzenleme yeteneğini geliştirdi.
Özet (Çeviri)
Pain is a complex, special as a fingerprint and a neurophysiological output of the nervous system, and the biomedical system has been inadequate in pain management, and studies have been developed to gain a biopsychosocial perspective. Applications in which cognitive participation is important in pain management have started to be used in physiotherapy. The aim of this study is to examine the effectiveness of“Motor Imagination Exercises (MIE)”and“Pain Neuroscience Education (ANE)”practices on pain parameters such as intensity, beliefs, thoughts, kinesiophobia, psychological state, cognitive-emotional state, self-esteem and body awareness in a biopsychosocial framework. Our study is a randomized controlled clinical trial with four groups consisting of 50 participants, 12 of which are MIE only; 12 of which are ANE only; 14 of which are MIE+ANE combined group and 12 of which are control group. The participants were composed of patients presenting with chronic back pain and were followed for 12 weeks. There was a significant improvement in motor imagination ability in the groups in which MIE was applied (HIA-3 kinesthetic-internal visual-external visual: MIE+ANE p=0.002, p=0.006, p=0.011; MIE p=0.004, p=0.028, p=0.021). Statistically significant decrease in pain intensity was observed in all experimental groups without any group being superior (VAS: MIE p=0.003; ANE p=0.002; MIE+ANE p=0.003). There was a significant improvement in organic beliefs in both groups in which ANE was applied (MIE+ANE: p=0.017; ANE: p=0.003) and a significant superiority was found in the groups in which ANE was applied compared to the control group in the result measurements (p=0.008). According to this study, in which MIE and ANE were combined, there was a decrease in pain intensity when both applications were applied together and when they were applied one by one. MIE has improved her motor imagery ability, improved pain and increased body awareness. ANE has improved people's organic pain beliefs; removed people from fears, catastrophizing and negative thoughts about pain; improved easier management of psychological processes and cognitive-emotion regulation ability.