Türkiye'de freelance çalışanların sosyoekonomik güvencesizliği ve iş tatmini
Socioeconomic insecurity and job satisfaction of freelancers in Turkey
- Tez No: 817254
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KAPAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
 - Anahtar Kelimeler: Freelance Çalışma, Esnek Çalışma, Güvencesizlik, İş Tatmini, Freelance Working, Flexible Working, Insecurity, Job Satisfaction
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 140
Özet
Dünya genelinde ekonomik kriz, salgın, istihdam gibi sorunların gündeme gelmesiyle birlikte Sanayi Devrimi sürecinden bu yana devamlı olarak değişime uğrayan çalışma ilişkileri, çalışma biçimlerinde de değişimlere neden olmuştur. Esnek çalışma biçimleri çalışanlar ya da işverenler tarafından tercih edilir hale gelirken, çalışma ilişkileri ve toplumsal gündemde de kabul görmüştür. Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını ile Türkiye'de esnek çalışma biçimi daha çok tercih edilirken dünyada zaten yaygın olan bir başka çalışma biçimi olan freelance çalışma da öne çıkmıştır. Araştırma, freelance çalışma biçimini tercih eden, freelance çalışanların sosyoekonomik güvencesizliğini ve iş tatminini incelemek ve mevcut durumu analiz etmek amacını taşımaktadır. Araştırma, çalışma ilişkilerini yakından ilgilendiren freelance çalışmanın görünürlüğünü artırmayı, daha iyi koşullarda iş ilişkisi kurmayı mümkün kılmayı ve anlaşılmasını hedeflemektedir. Bu amaçlar doğrultusunda tam zamanlı çalışma ile freelance çalışma arasındaki farklara, avantajlara ve dezavantajlara değinilmiştir. Çalışma kapsamında yazılımcı, çevirmen, fotoğrafçı ve online eğitmenler olmak üzere dört farklı meslek grubundan toplam 30 katılımcı ile derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara ulaşılmasında kartopu örneklem yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılara demografik özellikler dahil toplam 28 soru yöneltilmiştir. Analiz yapılırken genel kabul görmüş sosyoekonomik güvencesizlik ve iş tatmini alt boyutları temel alınarak mülakat soruları hazırlanmıştır. Elde edilen nitel veriler tekrar tekrar okunarak betimsel ve içerik analizi yapılmıştır. Her meslek grubunun kendi içindeki durumu analiz edilmiş ve sonrasında genel değerlendirme yapılarak freelancerların ortak durumu analiz edilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda freelance çalışanların genel olarak 26-45 yaş aralığında olduğu, freelance çalışmanın her cinsiyete uygun olduğu, meslek ve tecrübe dahilinde elde edilen gelirin değişkenlik gösterdiği gibi çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışma, freelance çalışanlar için sosyoekonomik güvencesizliğin ve iş tatmininin yüksek olduğu sonucunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
With the emergence of problems such as economic crisis, epidemic, and employment around the world, the working relations that have been constantly changing since the Industrial Revolution have led to changes in the ways of working. While flexible working styles have become preferred by employees or employers, they have also been accepted in labor relations and social agenda. With the COVID-19 epidemic that affected the whole world, flexible working style was preferred more in Turkey, while freelance work, which is already a common form of work in the world, came to the fore. Although freelance work is seen as a flexible working form, it is not among the flexible working forms. The aim of the research is to examine the socioeconomic insecurity and job satisfaction of freelance workers who prefer freelance work and to analyze the current situation. The research aims to increase the visibility of freelance work, which is closely related to working relations, and to perform and understand it in better conditions. Within the scope of the study, the differences, advantages and disadvantages between full-time work and freelance work are mentioned. Within the scope of the study, in-depth interviews were conducted with a total of 30 participants from four different professions, including software developers, translators, photographers and online trainers. Snowball sampling method was used to reach the participants. A total of 28 questions were asked to the participants, including demographic characteristics. During the analysis, interview questions were prepared based on the generally accepted socioeconomic insecurity and job satisfaction sub-dimensions. The obtained qualitative data were read repeatedly and descriptive and content analysis was made. The situation within each occupational group was analyzed and then the common situation of freelancers was analyzed by making a general evaluation. As a result of the interviews, various results have been reached such as that freelance workers are generally between the ages of 26-45, freelance work is suitable for all genders, and the income obtained within the profession and experience varies. The study reveals that socioeconomic insecurity and job satisfaction are high for freelancers.