Türkiye'de kekemelik ile ilgili yapılmış olan çalışmaların sistematik olarak incelenmesi
A systematic review of studies on stuttering in Turkey
- Tez No: 817304
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARAL YEŞİLYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Linguistics, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kekemelik, kekemelik terapisi, akıcı konuşma bozukluğu, akıcı konuşma bozukluğu terapisi, akıcılık bozuklukları, stuttering, stuttering therapy, fluency speech disorder, fluency speech disorder therapy, fluency disorders
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kekemelik, bireyin konuşma akıcılığının zaman zaman sekteye uğramasıyla kendini gösteren bir konuşma bozukluğudur. Kekemelik, çekirdek semptom olarak görülen ses ve hecelerin tekrarlanması, uzatılması veya konuşmada görülen duraksamalar ile karakterizedir. Bazı kekeleyen bireylerde bu çekirdek semptomların yanında kekemelikle ilişkili çene hareketleri, baş hareketleri, göz kaçırma, yüz buruşturma veya diğer istemsiz hareketler gibi ikincil davranışlar eşlik etmektedir. Kekemelik bireyi hayatın birçok alanında etkileyen bir problem olarak görülebilmektedir. Dil ve Konuşma Terapistleri kekemeliğin değerlendirilmesi, tanı konulması ve terapisinde önemli rol oynamaktadırlar. Bu tezin amacı Türkiye'de kekemelik ile ilgili yapılmış çalışmaların sistematik bir şekilde incelenmesiyle çalışmalar hakkında bilgi edinmek ve Dil ve Konuşma Terapisi alanına gelecekte yapılacak çalışmalar için rehber olabilmektir. Çalışmanın literatür taraması; anahtar kelimeler, dahil etme ve dışlama kriterleri kullanılarak belirlenmiş veri tabanları ile yapılmıştır. Çalışma, 1976 ile Mart 2023 yılları arasında yapılmış olan tez ve makaleleri kapsamaktadır. Çalışmaya 121 tez ve 87 makale dahil edilmiştir. En fazla çalışma yapılan yıl 2021'dir. Birçok farklı bilim dalında araştırma yapılmış olunsa bile en çok çalışma yapan anabilim dalı Dil ve Konuşma Terapisi olarak bulunmuştur. Son yıllarda yapılan çalışmalarda artış gözlenmiştir. Yapılan çalışmalarda kekemelikle ilişkilendirilmiş birçok konu hakkında araştırma yapılmış olsa bile kekemeliğin doğasının daha iyi anlaşılabilmesi adına kekemelik ile ilgili daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Stuttering is a speech disorder that manifests itself when the individual's speech fluency is interrupted from time to time. Stuttering is characterized by repetitions, extension or pauses in speech of sounds and syllables, which are seen as the core symptom. In addition to these core symptoms, some stuttering individuals are accompanied by secondary behaviors such as jaw movements, head movements, eye incontinence, face wrinkles or other involuntary movements associated with stuttering. Stuttering can be seen as a problem that affects the individual in many areas of life. Speech and Language Therapists play an important role in the evaluation, diagnosis and therapy of stuttering. The aim of this thesis is to obtain information about the studies by systematically examining the studies on stuttering in Turkey and to be a guide for future studies in the field of Speech and Language Therapy. The literature review of the study was made with databases determined using keywords, inclusion and exclusion criteria. The study covers theses and articles made between 1976 and March 2023. 121 theses and 87 articles were included in the study. The year with the most studies is 2021. Even if research has been done in many different branches of science, the department that does the most studies has been found as Speech and Language Therapy. There has been an increase in studies carried out in recent years. The literature review of the study was made with databases determined using keywords, inclusion and exclusion criteria. The study covers theses and articles made between 1976 and March 2023. 121 theses and 87 articles were included in the study. The year with the most studies is 2021. Even if research has been done in many different branches of science, the department that does the most studies has been found as Speech and Language Therapy. There has been an increase in studies carried out in recent years. Even if research has been done on many subjects associated with stuttering in the studies, it is thought that more research on stuttering is needed in order to better understand the nature of stuttering.