Birinci basamakta SARS-CoV-2 enfeksiyonu geçiren PCR pozitif hastaların semptom ve klinik incelenmesi.
Symptoms and clinical examination of PCR positive patients with SARS-CoV-2 infection in primary care
- Tez No: 817324
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM SUVAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, birinci basamak, semptomlar, Covid-19, primary care, symptoms
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
BİRİNCİ BASAMAKTA SARS-COV-2 ENFEKSİYONU GEÇİREN PCR POZİTİF HASTALARIN SEMPTOM VE KLİNİK İNCELENMESİ Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, 1.basamakta pandeminin başlangıcından itibaren resmi olarak yapılmasının zorunlu olduğu Covid-19 PCR pozitif kişilerin izlem verilerinin bir kesitinin sunulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel, retrospektif ve tek merkezli olan bu çalışmada Ankara Yenimahalle Ergazi M. Gözgü ASM 0625038 nolu Aile Hekimliği birimine kayıtlı olan hastalardan, Nisan 2020-Eylül 2021 tarihleri arasında Covid-19 PCR pozitif olan hastalar değerlendirilmiştir. 18 yaş üstü olan hastaların; semptomları, prognozu, sosyodemografik özellikleri ve semptom-sosyodemografik veri ilişkileri incelenmiştir. Hastaların tüm verileri aile hekimliği işletim sistemindeki kayıtlarından elde edilmiştir. Verilerin analizinde IBM SPSS (Statistical Package for Social Scienses) for Windows 25.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 322 vakanın 166'sı kadın (%51,6) ve hastaların yaş ortalaması 43,75(±14,8)'tir. Herhangi bir kronik hastalığı bulunan vaka oranı %40,9'dur. Vakaların %3,11' i asemptomatiktir. Ana semptomların dağılımında ilk üç sırayı Miyalji (%68,7), tat-koku bozukluğu (%58,8) ve öksürük (%57,6) almaktadır. Hospitalizasyon oranı %11,5'tur. Vakaların %76,09' u akut covid, %22,36' sı uzamış covid ve fatalite oranı %1,55'tir. Sonuç: Birinci Basamakta, yani Aile Sağlığı Merkezleri işletim sistemlerinde Covid-19 salgını sürecinde yapılan izlemler neticesinde büyük bir bilgi havuzu oluşmuştur. Çalışmamızın gerek tek merkezli olması gerekse de hasta sayısı sınırlılıkları nedeniyle çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SYMPTOMS AND CLINICAL EXAMINATION OF PCR POSITIVE PATIENTS WITH SARS-CoV-2 INFECTION IN PRIMARY CARE Introduction and Aim: In this study, it is aimed to present a section of the follow-up data of Covid-19 PCR-positive individuals, which has to be done officially since the beginning of the pandemic in the primary care. Materials and Methods: In this descriptive, cross-sectional, retrospective and single-center study, patients who were registered to Ankara Yenimahalle Ergazi M. Gözgü ASM 0625038 Family Medicine Unit between April 2020 and September 2021 with positive Covid-19 PCR were evaluated. Patients over the age of 18; symptoms, prognosis and sociodemographic characteristics-relationships were examined. All data of the patients were obtained from the records in the family medicine operating system. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 program was used in the analysis of the data Results: Of the 322 cases included in the study, 166 were female (51.6%) and the mean age of the patient was 43.75 (±14.8). The rate of cases with any chronic disease is 40.9%. It is a limitation in 3.11% of the cases. Myalgia (68.7%), taste-smell disorder (58.8%) and cough (57.6%) take the first three places in the distribution of the main marriage. The hospitalization rate is 11.5%. 76.09% of the cases are acute covid, 22.36% are prolonged covid and the fatality rate is 1.55%.