Temozolomide resistance in glioblastoma; effect of calcium-binding protein S100P
Glioblastomada temozolomid direnci; kalsiyum bağlayici protein S100P'nin etkisi
- Tez No: 817417
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF SİBEL ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Brain Cancer, Glioblastoma, Temozolomide, Chemoresistance, Calcium-Binding Protein S100P
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler ve Tıbbi Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Glioblastoma multiforme (WHO derece IV), kötü prognoz ve etkili standart bakım tedavilerinin olmaması ile karakterize, yıkıcı ve agresif bir birincil beyin tümörüdür. Temozolomid kemoterapisi ile birlikte radyoterapi alan hastaların büyük çoğunluğu Temozolomid direnci geliştirme eğilimindedir ve bu nedenle tümör nüksüne neden olur. Gelişmiş Glioblastoma tedavilerinden bağımsız olarak Temozolomide, yüksek dereceli glioblastoma tedavisinin bel kemiği olmaya devam etmektedir. Glioblastomanın zayıf prognozu ve kemodirenci, glioblastomada kemodirenç ile ilgili yeni moleküler hedefleri belirlemek için daha fazla geliştirme ve araştırma gerekliliğini arttırır. Kalsiyum Bağlayıcı Protein S100P, birçok malignitede Kemorezistans, metastaz ve ayrıca kötü klinik sonuçlarla ilişkilidir. Bu araştırma, glioblastomada Temozolomid direncinde Kalsiyum Bağlayıcı Proteinin (S100P) oynadığı role ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Glioblastoma multiforme (WHO grade IV) is a devastating and aggressive primary brain tumor, characterized by poor prognosis and lack of efficient standard-of-care treatments. The vast majority of patients receiving radiotherapy along with Temozolomide chemotherapy, tend to develop Temozolomide resistance, hence resulting in tumor recurrence. Regardless of the advanced Glioblastoma treatments, Temozolomide remains the backbone of high-grade glioblastoma treatment. The poor prognosis and chemoresistance of glioblastoma raise the necessity to further-develop and investigate in order to identify novel molecular targets involved with chemoresistance in glioblastoma. The Calcium-Binding Protein S100P is involved with Chemoresistance, metastasis, as well as poor clinical outcomes in many malignancies. This research aims to shed light on the role played by Calcium-Binding Protein (S100P) in Temozolomide resistance in glioblastoma.