Göçmen kaçakçılığı suçu (TCK m.79)
The crime of migrant smuggling
- Tez No: 887482
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ARTUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Turkish Penal Code, Illegal Migration, Migrant, Material Gain, International Offences
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 413
Özet
İnsanların bireysel veya toplu bir şekilde gerçekleştirdikleri yer değiştirme hareketi olan göç, tarihsel süreçte başlayan ve günümüze kadar artarak devam eden bir olgudur. Devletleri gerek doğrudan gerek dolaylı olarak etkileyen bu hareketliliğin yasa dışı ortaya çıkışının ülkelerin toplumsal düzenini, sosyo ekonomik yapısını ve sınır güvenliğini son yıllarda ciddi bir şekilde tehlikeye attığı görülmüştür. Uluslararası bir sorun haline gelen yasal olmayan yollarla gerçekleşen göç, göçmen kaçakçılığı sorununu ortaya çıkarmıştır. Devletler de bu konuyu küresel bir problem olarak kabul ederek birçok anlaşma, protokol, politika geliştirmiş ve göçmen kaçakçılığı suçunu önlemeye çalışmıştır. Maddi çıkar amacıyla işlenen suçlardan biri olan göçmen kaçakçılığı suçunun etki alanı itibariyle hem ulusal hem de uluslararası yönü olması konunun hassasiyetle incelenmesini gerektirmiştir. Göçmen Kaçakçılığı suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.79'da düzenlenmiştir. Suç, TCK'nın Özel Hükümler başlıklı ikinci kitabının Uluslararası Suçlar başlıklı birinci kısmında ve Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti adlı ikinci bölümünde yer almaktadır. TCK m.79;.2010 tarihli ve 6008 sayılı Kanun m.6, 2019 tarihli ve 7196 sayılı Kanun m.56 ile değiştirilmiş ve son olarak 2023 tarihli ve 7445 sayılı Kanun m.16 ile mevcut halini almıştır. Üç ana başlıktan oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde suç hakkında genel bilgilere yer verilmiş; göç kavramı, göçün nedenleri, göç türleri, göçmen ve göçmen kaçakçılığı kavramı, göçmen kaçakçılığının Türk Hukukunda ve uluslararası hukukta düzenlenişi açıklanmış ve suç ile korunan hukuki değer ele alınarak suçun benzer ve bağlantılı suçlarla mukayesesi yapılmıştır. İkinci bölümde suçun unsurları incelenmiş ve üçüncü bölümde suçun muhakeme usulü ve yaptırımı açıklanmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışmanın genelinde tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerileri sunulmuştur. Çalışmaya dayanak olan ilgili tüm ulusal mevzuat ayrıntılı olarak incelenerek ve günümüze kadar geçirdiği değişiklikler dikkate alınarak izahı yapılmış; öğretiden, kişisel görüşlerden, raporlardan faydalanılmış, mahkeme, Yargıtay ve Ceza Genel Kurul kararları taranarak değerlendirilmiş ve ilgili kısımlara işlenmiştir.. Anahtar Kelimler: Türk Ceza Kanunu, Yasa Dışı Göç, Göçmen, Maddi Menfaat, Uluslararası Suçlar.
Özet (Çeviri)
Migration, the movement of people individually or in groups from one place to another, is a phenomenon that began in historical times and has increasingly continued to the present day. The illegal emergence of this movement, which directly or indirectly affects states, has been observed to seriously endanger the social order, socio-economic structure, and border security of countries. Illegal migration, which has become an international issue, has given rise to the problem of migrant smuggling. States have also recognized this as a global issue and have developed numerous agreements, protocols, and policies to prevent the crime of migrant smuggling. The crime of migrant smuggling, committed with the purpose of material gain, necessitates a thorough examination due to its national and international implications The crime of Migrant Smuggling is regulated in Article 79 of the Turkish Penal Code No. 5237. The crime is included in the second part titled“Migrant Smuggling and Human Trafficking”under the first chapter named“International Offences”of the second volume on“Special Provisions”of the Turkish Penal Code. Article 79 of the Turkish Penal Code has been amended by the Article 6 of the Law No. 6008 dated 2010, by the Article 56 of the Law No. 7196 dated 2019 and has taken its current form with by the Article 16 of the Law No. 7445 dated 2023 at last. The first chapter of this study, consisting of three main chapters, provides general information about the crime. Moreover, the concept of migration, reasons for migration, types of migration, the concept of migrant smuggling, its regulation in Turkish and international law are explained, and a comparison of the crime with similar and related offenses is made addressing the crime and legally protected values. The second chapter examines the elements of the crime, and the third chapter explains the criminal procedure and sanctions. In the conclusion section, solution proposals are presented for the problems identified throughout the study. The relevant national legislation underlying the study has been examined in detail by taking into account the amendments it has undergone up to the present day. Doctrine, academic opinions, and reports have been used, and relevant court decisions, the Court of Cassation decisions, and the decisions of the General Assembly of Criminal Chambers of the Court of Cassation have been reviewed and incorporated into the relevant sections.