Alaybey Karoğlu'nun resimlerinde soyutlama ve doğa izlekleri
Abstraction and nature themes in Alaybey Karoğlu's paintings
- Tez No: 817480
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CEVAT ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Doğa, Soyutlama, Sanatçı, Alaybey Karoğlu, Nature, Abstraction, Artist, Alaybey Karoğlu
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tezin temel amacı, Alaybey Karoğlu'nun resimlerindeki soyutlama ve doğa izleklerini araştırmak ve eserlerindeki soyut bulguları analiz ederek açıklamaktır. A. Karoğlu'nun yaşamına ve sanatına odaklanan bu çalışmada, resimlerinin farklı evreleri detaylı bir şekilde incelenmiş, betimleme, çözümleme ve eser analizi yapılmıştır. Nitel araştırma desenlerinden biri olan“durum çalışması”yöntemi kullanılarak veriler toplanmış, kaynak analizleri yapılmış ve sanat eserleri titizlikle incelenmiştir. Ayrıca, Alaybey Karoğlu ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerde ses kayıtları alınmış ve yazıya dökülmüştür. Tezde, 16 eser amaçsal örneklem yöntemiyle seçilmiş ve betimsel analiz yöntemine göre yorumlanmış, kavramsal ilişkiler kurulmuştur. İncelenen sanatçı, resimlerinde soyutlama stiliyle doğa izleklerini ustaca birleştirerek kendi özgün sanatsal ifadesini oluşturur. Doğal manzaraları soyutlama yöntemiyle yansıtarak, izleyicilere farklı bir bakış açısı ve derin duygular uyandırmayı hedefler. Sanatçı, yaratıcı yapıları ve anlam katmanlarıyla eserlerine zenginlik ve çeşitlilik katar. Bu tür sanatsal yaklaşım, izleyicilere etkileyici ve özgün bir deneyim sunar. Araştırma sonucunda, sanatçının eserlerinde, doğadan aldığı izlenimleri, özgün soyutlamalar, çağdaş bir ifade ve yaratıcılık anlayışıyla soyut figüratif imgelerle, dışavurumcu renk ve çözümlemelerle Türk kültürüne, geleneğe göndermeler yaptığı gözlenmiştir. Sanatçının doğa soyutlamasına olan yaklaşımı, lirik, dışavurumcu, müziksel bir dil oluştururken plastik bir birliktelikle ortaya çıkar. A. Karoğlu'nun eserleri, izleyenleri doğayla daha derin bir bağlantı kurmaya teşvik etmektedir. Bu yöntem, çağdaş Türk Resim Sanatında önemli bir yer edinen sanatçının eserlerine özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to investigate Alaybey Karoğlu's abstractions and nature motifs in his paintings, and to analyze and explain the abstract findings in his works. In this study, the focus is on A. Karoğlu's life and art, and the different phases of his paintings have been thoroughly examined. Description, analysis, and artwork analysis have been conducted. The qualitative research design of“case study”has been used to collect data, and source analyses have been performed, meticulously examining the art pieces. Moreover, semi-structured interviews were conducted with Alaybey Karoğlu, and the audio recordings were transcribed. In the thesis, 16 works were purposefully selected for examination and interpreted using the descriptive analysis method, establishing conceptual relationships. The artist under examination skillfully combines abstraction with nature motifs in his paintings to create his unique artistic expression. By reflecting natural landscapes through the method of abstraction, he aims to evoke a different perspective and deep emotions in the audience. The artist enriches his works with creative structures and layers of meaning, providing the audience with an impressive and authentic experience. As a result of the research, it was observed that in the artist's works, he draws from impressions of nature and combines them with original abstractions, contemporary expressions, and a creative mindset, thus making references to Turkish culture and tradition. The artist's approach to nature abstraction is lyrical, expressive, and musical, creating a harmonious unity. A. Karoğlu's artworks encourage the audience to establish a deeper connection with nature. This approach has earned the artist a significant place in contemporary Turkish Painting, and he contributes uniquely to Turkish art and aesthetics.