Sanal kamusal alanda sınıf ve kimliklerin sunum pratikleri: Twitter, Instagram ve Facebook örneğinde bir alan araştırması
The presentation practices of class and identities in virtual public space: A field study on Twitter, Instagram and Facebook
- Tez No: 817517
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM GÜRCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Generation z, Identity, Public sphere, Self-presentation, Social media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Toplumsal yaşamı doğrudan ilgilendiren kavramlar olarak kamusal alan, kamusallık, sınıf ve kimlik üzerine yapılan bu araştırma, kamusallığın sanallaştığı post-kapitalist toplumlarda yaşam seyri olarak toplumsal yaşama ve üretime katılan en yeni kuşak olarak Z kuşağı özelinde benlik sunumunun nasıl bir noktada konumlandığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Gerçek ve sanal kamusal alanlar arasında kalan kamusallık eyleminin aldığı bu yeni biçim Z kuşağı mensubu bireyler üzerinden okunmuştur. Aynı zamanda sosyal medya mecralarında gerçekleşen iletişimin yapısı, bu mecraların ekonomi-politiği, kimlik mekanları olarak nasıl bir sanal var oluş imkânı sağladığı, Z kuşağının bireyselliği gibi konular irdelenmiştir. Bu amaçla araştırma, teorik örnekleme yöntemiyle belirlenmiş 20 katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda çalışmanın kuramsal temellerini oluşturan kavramlara dair sorunsallaştırmalar elde edilen veriler ışığında çözümlenmiş; Z kuşağının gündelik yaşam pratikleri, bu pratikler içinde sosyal medya mecralarının nasıl bir yere karşılık geldiği, kuşak üyelerinin sınıfsal konumlarını nasıl değerlendirdiği, kuşağı bir sosyal kimlik olarak algılayıp algılamadığı, kamusal alana bakışları ve kamusallık eylemini hangi dinamiklere dayanarak gerçekleştirdikleri, sınıf ve kimlik arasında keskin bir ayırım yapılıp yapılamayacağı gibi sorunlar ele alınmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda“kuşak içi yabancılaşma”ve“siber-entropi”kavramları literatüre kazandırılmıştır. Anahtar kelimler: Z kuşağı, Kimlik, Kamusal alan, Benlik sunumu, Sosyal medya
Özet (Çeviri)
This research on public sphere, publicity, class and identity as concepts directly related to social life aims to determine how self-presentation is positioned in the case of Generation Z as the newest generation participating in social life and production as a life course in post-capitalist societies where publicness is virtualized. This new form taken by the act of publicity between real and virtual public spaces has been read through the individuals belonging to Generation Z. At the same time, issues such as the structure of communication on social media channels, the political economy of these channels, how they provide a virtual existence as identity spaces, and the individuality of Generation Z were examined. For this purpose, the research was conducted with semi-structured interviews with 20 participants determined by the theoretical sampling method. As a result of the research, the problematizations regarding the concepts that constitute the theoretical foundations of the study were analyzed in the light of the data obtained; problems such as the daily life practices of Generation Z, how social media channels correspond to a place in these practices, how the members of the generation evaluate their class position, whether they perceive the generation as a social identity, their view of the public sphere and the dynamics on the basis of which they perform the act of publicity, and whether a sharp distinction can be made between class and identity. As a result of the analysis of the data obtained, the concepts of“intra-generational alienation”and“cyber-entropy”were introduced to the literature.