Tüm beyin radyoterapi alan kanser hastalarında radyoterapinin işitme fonksiyonlarına olan etkisi
The effect of radiotherapy on hearing functions in cancer patients receiving whole brain radiotherapy
  1. Tez No: 817540
  2. Yazar: FATİH GÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEBİ MUSTAFA GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, Beyin Kanseri, Beyin Radyoterapi, İşitme Kaybı, Radiotherapy, Brain cancer, Brain radiotherapy, Hearing loss
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi alan hastalarda cisplatin, carboplatin ve sitotoksik benzeri ajanların kullanıma bağlı olarak işitme kaybı oluştuğu bilinen bir gerçek olmakla birlikte, kemoterapi almayan ve tüm beyin radyoterapi alan hastalarda radyoterapiye bağlı olarak hastaların işitme değerlerindeki etkilenimi gözlemlenmiştir. Bu araştırmanın amacı, beyin radyoterapisi alan kanser hastalarında işitmenin radyoterapiden önce ve sonra ne kadar etkilendiğini incelemekti. Katılımcıların radyoterapi tedavisine başlamadan önceki ve başladıktan sonra 3 doz(terapi) aldıktan sonra işitme değerlendirmeleri yapılmıştır. Araştırma 30-72 yaş arası, beyin radyoterapisi alan 13 ü erkek ve 12 si kadın olmak üzere toplam 25 katılımcı (50 kulak) ile gerçekleştirilmiştir. Bu bulgular önce genel olarak, sonra da kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Hava yolu ölçüm değerlerinin, Radyoterapi öncesi ve sonrası karşılaştırmalarında hem sağ kulak hem de sol kulakta (p0,05) bulunduğundan anlamlı farklılık söz konusu değildir. Sağ kulakta radyoterapi öncesi konuşmayı algılama yüzdelerinin ortalaması (84,7), radyoterapi öncesi ortalamasından (83,36) yüksek bulunmuştur. Sol kulakta radyoterapi sonrası konuşmayı algılama yüzdelerinin ortalaması (85,28), radyoterapi öncesi ortalamasına (86,080) yakın olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Depending on the use of cisplatin, carboplatin and cytotoxic-like agents in patients receiving chemotherapy and radiotherapy treatment. Although it is a known fact that hearing loss occurs, we observed the effect on the hearing values of the patients due to radiotherapy in patients who did not receive chemotherapy and received whole brain radiotherapy. The aim of this study was to examine how much hearing is affected before and after radiotherapy in cancer patients receiving brain radiotherapy. We conducted hearing assessments of the participants before and after the start of radiotherapy treatment after they received 3 doses (therapy). The research was carried out with a total of 25 participants (50 ears), 13 men and 12 women, aged 30-72 years, who received brain radiotherapy. These findings were first compared in general and then among themselves. There is a significant difference in the comparison of airway measurement values before and after radiotherapy as they are found in both the right ear and the left ear (p0.05), there is no significant difference. The mean percentage of speech perception in the right ear before radiotherapy (84.7) was higher than the mean before radiotherapy (83.36). It is seen that the average percentage of speech perception in the left ear after radiotherapy (85.28) is close to the average before radiotherapy (86,080).