İlişki bağmlılığı ile ilişki doyumu arasndaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between relationship addiction and relationship satisfaction
  1. Tez No: 817584
  2. Yazar: MERVE DEMİRKIRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İlişki Bağımlılığı, İlişki Doyumu, Romantik İlişki, Bağımlılık, Relationship Addiction, Relationship Satisfaction, Romantic Relationship, Addiction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada ilişki bağımlılığı ile ilişki doyumu arasındaki ilişki araştırılmıştır. Elde edilen veriler çevrimiçi ortamda toplanmış olup araştırmaya 271'i (%64,5) kadın ve 149'u (%35,5) erkek olmak üzere toplamda 420 kişi katılmıştır. Araştırmada sosyodemografik değişkenleri belirlemek üzere“Kişisel Bilgi Formu”,“Spann-Fischer İlişki Bağımlılığı Ölçeği (SFİBÖ)”ve“İlişki Doyumu Ölçeği (İDÖ)”kullanılmıştır. İlişki bağımlılığı ile cinsiyet, yaş, medeni durum ve öğrenim durumu sosyo-demografik değişkenleri arasında farklılaşma tespit edilmemiştir. İlişki doyumu ile yaş, öğrenim durumu ve cinsiyet arasında da farklılaşma tespit edilmemiştir. İlişki doyumu ve medeni durum sosyo-demografik değişkeni arasında ise farklılaşma tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmada ilişki bağımlılığı ile ilişki doyumu arasında ise düşük düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırmanın bulguları doğrultusunda ilişki bağımlılığı ve ilişki doyumu arasında negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir. İlişki doyumunun kişinin medeni durumu göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi önem teşkil etmektedir. Ek olarak ilişki doyumu ve ilişki bağımlılığı arasındaki negatif yönlü ilişki de ilişki bağımlılığının arttıkça ilişki doyumunun azaldığı dikkate ele alınması önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between romantic relationship addiction and romantic relationship satisfaction was investigated. The data obtained were collected online and a total of 420 people participated in the study, of which 271 (64.5%) were women and 149 (35.5%) were men. In the study, the“Personal Information Form”,“Spann-Fischer Codependency Scale”(SFCS), and“Relationship Assessment Scale”(RAS) were used to determine socio-demographic variables. There was no difference between romantic relationship addiction and socio-demographic variables of gender, age, marital status, and educational status. No difference was found between romantic relationship satisfaction and age, education level, and gender. Additional differences were found between romantic relationship satisfaction and marital status socio-demographic variables. In this study, a low-level significant relationship was found between romantic relationship addiction and romantic relationship satisfaction. In line with the findings of the study, a negative relationship was determined between romantic relationship addiction and romantic relationship satisfaction. It is important to evaluate relationship satisfaction by considering the marital status of the person. In addition, it is important to consider that the negative relationship between relationship satisfaction and romantic relationship addiction decreases as romantic relationship addiction increases.