Duygusal ilişki deneyimi olan genç yetişkin (20-30) bireylerde kişilerarası ilişki bağımlılığı eğilimi ile duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between interpersonal relationship addiction tendency and emotion regulation skills in young adults (20-30) with romantic relationship experience
  1. Tez No: 926438
  2. Yazar: AYŞEGÜLPERİ BAŞBUĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişiler arası bağımlılık, bilişsel duygu düzenleme, genç yetişkinler, bilişsel esneklik, psikolojik esneklik, duygusal ilişki, Interpersonal dependence, cognitive emotion regulation, young adults, cognitive flexibility, psychological flexibility, romantic relationship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İlişki bağımlılığı ve duygu düzenleme becerileri üzerine yapılan araştırmalar, bu iki kavramın birbiriyle yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Kurnaz Sönmez ve Tastan (2023), duygu düzenleme becerilerinin evlilik doyumu üzerinde etkili olduğunu ve öz şefkatin bu ilişkide aracı rol oynadığını belirlemiştir. Benzer şekilde, Onat Kocabıyık ve arkadaşları (2017), genç yetişkinlerde bilişsel duygu düzenleme stratejileri ile ilişkisel bağımlı benlik kurgusu arasında anlamlı bir ilişki bulmuştur. Uluslararası literatürde Ben-Naim ve arkadaşları (2013), romantik ilişkilerde duygu düzenleme stratejilerinin bağlanma stillerine göre farklılık gösterdiğini ve ilişki memnuniyeti üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, Lemay ve arkadaşları (2025), partnerine duygu düzenleme konusunda bağımlı olan bireylerin ilişki kalitesini daha yüksek algıladıklarını tespit etmiştir. Bu çalışmalar, duygu düzenleme becerilerinin, bireylerin ilişki bağımlılığı düzeylerini ve romantik ilişkilerdeki sağlıklı bağlanma biçimlerini nasıl etkilediğini göstermektedir. Bu araştırma, duygu düzenleme becerileri ile kişilerarası ilişki bağımlılığı eğilimi arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel hipotezi, katılımcıların genel duygu düzenleme becerileri puanı ve duygu düzenleme alt boyut puanları arttıkça, ilişki bağımlılığı düzeylerinin azalacağı yönündedir. Literatürde duygu düzenleme becerileri ile ilişki bağımlılığı arasındaki doğrudan ilişkiyi ele alan kapsamlı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu bağlamda, söz konusu araştırma, duygu düzenleme becerileri ve ilişki bağımlılığı arasındaki ilişkiyi analiz ederek literatürdeki bu boşluğu doldurmaktadır. Çalışmada, kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak araştırmacının erişim sağlayabildiği bireylerden oluşan bir örneklem belirlenmiştir. Araştırmaya, en az bir duygusal ilişki deneyimi bulunan 20-30 yaş aralığındaki 71 kadın (%70,3) ve 30 erkek (%29,7) olmak üzere toplam 101 birey katılım sağlamıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modeli temel alınarak yürütülmüş ve değişkenler arasındaki yön ile düzeyin incelenmesi amaçlanmıştır. Kesitsel desen benimsenerek katılımcıların belirli bir zaman dilimindeki mevcut durumları değerlendirilmiştir. Veriler, anket tekniği ile toplanmış olup, katılımcıların demografik bilgilerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Demografik Bilgi Formu, ilişki bağımlılığı düzeyini ölçmek için Spann-Fischer İlişki Bağımlılığı Ölçeği (SFİBÖ) ve duygu düzenleme becerilerini değerlendirmek için Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği (DDBÖ) uygulanmıştır. Elde edilen veriler, nicel araştırma yöntemleri çerçevesinde betimsel istatistikler, güvenirlik analizi ve korelasyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri frekans ve yüzde analizleriyle incelenmiş, ölçeklerin iç tutarlılığı Cronbach Alpha katsayısı ile belirlenmiştir. Değişkenlerin dağılımı merkezi eğilim ve dağılım ölçütleri doğrultusunda analiz edilmiş, Pearson Korelasyon Analizi ile değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışma sonuçları, duygu düzenleme becerileri ile ilişki bağımlılığı arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir (r =-0.380, p 0.05). Demografik değişkenler açısından, yaş arttıkça duygu düzenleme becerilerinin güçlendiği belirlenmiştir. 26 yaş ve üzerindeki bireylerin duygu düzenleme becerileri, farkındalık, anlama, kabul, tolerans ve öz destek boyutlarında daha yüksek puan aldığı tespit edilmiştir. Cinsiyet farklılığı açısından, erkeklerin değişimleme boyutunda kadınlardan daha yüksek puan aldığı görülmüştür. Eğitim ve çalışma durumu değişkenleri, duygu düzenleme becerileri üzerinde anlamlı farklılıklar oluşturmuştur. (p < 0.05). Araştırma bulguları, duygu düzenleme becerilerinin ilişki bağımlılığı üzerindeki azaltıcı etkisini vurgulayarak, bireylerin sağlıklı ilişkiler geliştirebilmeleri adına duygu düzenleme becerilerini güçlendiren terapötik müdahalelerin, toplumsal farkındalık çalışmalarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Research on relationship addiction and emotion regulation skills has demonstrated a strong association between these two concepts. Kurnaz Sönmez and Tastan (2023) found that emotion regulation skills significantly influence marital satisfaction, with self-compassion playing a mediating role in this relationship. Similarly, Onat Kocabıyık et al. (2017) identified a significant relationship between cognitive emotion regulation strategies and relationally dependent self-construal among young adults. In the international literature, Ben-Naim et al. (2013) reported that emotion regulation strategies in romantic relationships vary according to attachment styles and have a significant impact on relationship satisfaction. Additionally, Lemay et al. (2025) found that individuals who rely on their partners for emotion regulation perceive higher relationship quality. These studies illustrate how emotion regulation skills influence individuals' levels of relationship addiction and their ability to establish healthy attachment patterns in romantic relationships. This study aims to examine the relationship between emotion regulation skills and interpersonal relationship addiction tendency. The primary hypothesis posits that as participants' overall emotion regulation skills and subscale scores increase, their levels of relationship addiction will decrease. A comprehensive study directly addressing the relationship between emotion regulation skills and relationship addiction has not been identified in the literature. Thus, this study aims to fill this gap by analyzing the link between emotion regulation skills and relationship addiction. A convenience sampling method was employed, selecting participants accessible to the researcher. The study sample comprised 101 individuals aged 20–30 with at least one emotional relationship experience, including 71 women (70.3%) and 30 men (29.7%). The research was conducted using a correlational survey model, aiming to examine the direction and magnitude of the relationship between variables. A cross-sectional design was adopted to assess participants' current states at a specific point in time. Data were collected using a survey technique and included a Demographic Information Form developed by the researcher to gather participants' demographic characteristics, the Spann-Fischer Relationship Addiction Scale (SF-RAS) to measure relationship addiction levels, and the Emotion Regulation Skills Questionnaire (ERSQ) to assess emotion regulation skills. The obtained data were analyzed using quantitative research methods, including descriptive statistics, reliability analysis, and correlation analysis. Participants' demographic characteristics were examined using frequency and percentage analyses, while the internal consistency of the scales was assessed using Cronbach's Alpha coefficient. Measures of central tendency and distribution were used to analyze the variables' distribution, and relationships between variables were examined using Pearson Correlation Analysis. The study results indicated a significant negative correlation between emotion regulation skills and relationship addiction (r = -0.380, p < 0.05). Notably, the tolerance subscale emerged as a key determinant of relationship addiction (r = -0.373, p < 0.05). No statistically significant differences were found between participants' relationship addiction levels and demographic characteristics (p > 0.05). However, an increase in age was associated with stronger emotion regulation skills. Individuals aged 26 and older scored higher in the awareness, understanding, acceptance, tolerance, and self-support subscales. Regarding gender differences, men scored higher in the modification subscale compared to women. Moreover, education and employment status significantly influenced emotion regulation skills (p < 0.05). These findings emphasize the mitigating effect of emotion regulation skills on relationship addiction and underscore the importance of therapeutic interventions and societal awareness programs aimed at enhancing individuals emotion regulation abilities to foster healthier relationships.