Polikistik over sendromu olan hastalarda boyun çevresi ölçümü ve insülin direnci arasındaki ilişki
The relationship between neck circle measurement and insulin resistance in patients with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 817629
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT EKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: polikistik over sendromu, metabolik sendrom, insülin rezistansı, boyun çevresi ölçümü, polycystic ovary syndrome, metabolic syndrome, insulin resistance, neck circumference
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Türk popülasyonundaki PKOS tanılı kadınlarda HOMA-IR testine göre daha pratik ve ekonomik bir yöntem olan boyun çevresi ölçümü ile insülin rezistansı arasındaki ilişkiyi saptamak, insülin direncini öngörebilecek boyun çevresi ölçümünün cut-off değerini belirlemek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya katılan kadınlar (n=93) insülin rezistansı varlığı HOMA-IR>2,5'e göre tanımlanarak, hastalar bu eşik değere göre insülin rezistansı olan ve olmayan hastalar olarak gruplara ayrıldı. Hastaların yaş, VKİ, alkol ve sigara kullanımı gibi demografik verilerinin yanında, kardiyometabolik sendrom ile ilişkili bel çevresi, kalça çevresi, bel-kalça oranı vb. antropometrik ölçümler kaydedildi. Gruplar arasında başlıca boyun çevresi olmak üzere bu antropometrik ölçümler arasındaki anlamlı ilişki sorgulandı. Ayrıca, hastaların rutin takiplerinde bakılmakta olan lipit profili, hormon profili, AKŞ ve insülin değerleri gibi biyokimyasal parametreleri de gruplar arasında karşılaştırılarak, insülin rezistansı ile olan ilişkileri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerde insülin rezistansı varlığı %70,9 oranında bulundu. Spearman Korelasyon Analizi; VKİ, bel çevresi ölçümü, bel-kalça oranı ve HOMA-IR'yle boyun çevresi ölçümü arasında pozitif korelasyon olduğunu gösterdi. Ayrıca yapılan ROC analizinde boyun çevresi ölçümünün insülin direncini öngörebildiği cut-off değeri >36cm olarak saptandı. Sonuç: PKOS'lu kadınlarda boyun çevresi ölçümü insülin direnci ile pozitif koreledir. Boyun çevresi ölçümü PKOS'lu hastalarda erken teşhisi elzem olan ve hastalığın temelinde yatan insülin direncini öngörebilmek adına modern, pratik ayrıca güvenli bir antropometrik ölçüm şeklinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our purpose is to reveal the correlation between the measurement of neck circumference with insulin resistance and cut-off value of the neck circumference measurement that can predict insulin resistance of PCOS women in Turkish population; which is an extra practical also economical way compared to the HOMA-IR test. Material and Methods: Women who participated in this study (n=93) were defined by the existence of insulin resistance according to HOMA-IR>2.5, and those women were split into groups in accordance with this threshold value as patients with and without insulin resistance. Besides demographic information like age, BMI, alcohol use, and smoking; anthropometric measurements for instance waist circumference, hip circumference, and waist-hip ratio related to cardiometabolic syndrome were recorded. The significant relationship between these anthropometric measurements, mainly neck circumference, was questioned in the groups. In addition, biochemical parameters such as lipid profile, hormone profile, fasting blood sugar, and insulin levels, which are monitored in the routine follow-up, were collated amongst groups, and their relationship with insulin resistance was evaluated. Results: Insulin resistance was found in 70.9% of the study participants. Spearman Correlation Analysis; showed a positive relation among neck circumference and body mass index, waist circumference, waist-hip ratio, and HOMA-IR. Moreover, the cut-off value, at which neck circumference measurement can predict insulin resistance, was estimated at>36cm according to the ROC analysis. Conclusion: In women with PCOS, neck circumference measurement positively correlates with insulin resistance. Neck circumference measurement can be accepted new, trouble-free, practical, and consistent anthropometric measurement for preliminary diagnosis of insulin resistance, which is essential for early diagnosis and the underlying reason for the disease in patients with PCOS.