Onkolojik hastalığı olan çocukların ebeveynlerinin bakım yükü ve algıladıkları sosyal desteğin incelenmesi
Investigation of care burden and perceived social support of parents of children with oncological disease
- Tez No: 817635
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Onkolojik bakım yükü, algıladıkları sosyal destek, pediatrik onkoloji, Oncological care burden, perceived social support, pediatric oncology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Çalışma onkolojik hastalık tanısı almış hastaların ebeveynlerinin algıladıkları sosyal desteği ve bakım yükünü incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi çocuk hematoloji onkoloji servisinde yatarak tedavi alan 52 hasta çocuk ebeveyni ile tanımlayıcı olarak yapıldı. Veriler çalışmaya katılmaya gönüllü, çalışma kriterlerine uyan ebeveynlere Hasta Çocuk ve Ebeveyn Tanıtıcı Formu, Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği ve Aileden Algılanan Sosyal Destek Ölçeği formları doldurtularak toplandı. Verilerin istatistiğinde SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Verilerin analizinde, demografik özellikleri tanımlamak için sayı yüzde dağılımı ve tanımlayıcı istatistikler, Kolmogorov Simirnov normallik testi, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Ebeveynlerin %51,9'unun 38 yaş altında, %34,6'sının ilkokul mezunu, %71,2'sinin ev hanımı, %88,5'inin sosyal güvencesinin olduğu, sosyal güvencesi olanların %60,9'unun sosyal güvencesinin SSK, %46,2'sinin gelirinin giderinden az olduğu, %78,8'inin dairede, %73,1'inin 3-4 odalı bir evde yaşadığı, %78,8'inin çekirdek aile yapısına sahip olduğu, %59,6'sının çocuk sayısının 2 çocuk ve altı olduğu, %53,8'inin çocuğunun cinsiyetinin erkek, %48,1'inin hastanede yatan çocuğunun yaşının 9 yaş altında olduğu, %25'inin hastanede yatan çocuğunun ilkokula gittiği saptandı. Ebeveynlerin Zarit bakım verme yükü ölçeği ortalama puanı 33,63±15,78, aileden algılanan sosyal destek ölçeği ortalama puanı 30,92±7,80 olarak bulundu. Sonuç: Araştırmada ebeveynlerin hafif düzeyde bakım yükünün olduğu, ebeveynlerin algıladıkları sosyal destek arttıkça bakım yükünün azaldığı, geliri giderden az olan ebeveynlerin ortalama bakım yükü puanlarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The study was conducted to examine the perceived social support and care burden of the parents of patients diagnosed with oncological disease. Materials and Methods: The research was carried out descriptively with the parents of 52 patients who were hospitalized in the Pediatric Hematology Oncology Service of Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital. The data were collected by the parents who were willing to participate in the study and who met the study criteria, by filling out the Sick Child and Parent Descriptive Form, Zarit Caregiver Burden Scale, and Family Perceived Social Support Scale forms. SPSS 22.0 package program was used for the statistics of the data. In the analysis of the data, number percentage distribution and descriptive statistics, Kolmogorov Smirnov normality test, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test and Spearman correlation analysis were used to define demographic characteristics. Results: 51.9% of the parents are under the age of 38, 34.6% are primary school graduates, 71.2% are housewives, 88.5% have social security, and 60.9% of those with social security have social security. According to SSK, 46.2% of them have less income than their expenses, 78.8% live in an apartment, 73.1% live in a 3-4-room house, 78.8% have a nuclear family structure, 59%, It was determined that the number of children of 6 was 2 children or less, 53.8% of their children were male, 48.1% of them were hospitalized children under the age of 9 years, 25% of their hospitalized children went to primary school. The mean score of the Zarit caregiving burden scale of the parents was 33.63±15.78, and the mean score of the perceived social support scale from the family was 30.92±7.80. Conclusion: In the study, it was concluded that the parents had a mild care burden, as the perceived social support of the parents increased, the care burden decreased, and the average care burden scores of the parents whose income was less than the expenditure were higher.