İki seviye servikal korpektomi ve anterior stabilizasyon yapılmış hastalarda interspinöz vida plak sisteminin biyomekanik yeterliliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the biomechanical adequacy of the interspinous screw plate system in patients with two-level cervical corpectomy and anterior stabilization
  1. Tez No: 817770
  2. Yazar: ERHAN ABANOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: İnterspinöz Stabilizasyon, Servikal Posterior Fiksasyon, İnterspinöz Plak, Biyomekanik, Multipl Korpektomi, Interspinous Stabilization, Cervical Posterior Fixation, Interspinous Plate, Biomechanics, Multiple Corpectomy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada servikal interspinöz vida-plak ile enstrümantasyonun (İSVPE) yeterli biyomekanik direnci sağlayıp sağlamadığı araştırıldı ve pedikül vidası (PV) ve yan kitle vidası (LMV) ile karşılaştırıldı. Gereç ve Metod: Çalışmamızda 35-40 ağırlığında, Merinos cinsi, erkek koyunlardan elde edilen 33 Adet C2-C7 dahil servikal omurga kullanıldı. Tüm deneklere C4 ve C5 korpektomi yapıldıktan sonra anterior meş ve C3-C6 plak ile stabilizasyon yapıldı. Daha sonra denekler 3 gruba ayrıldı. Grup I: Posteriordan C3, 4, 5, 6 yan kitle vidası ile stabilizasyon (LMVE) yapıldı (n: 11); Grup II: Posteriordan C3, 4, 5, 6 pedikül vidaları ile stabilizasyon (PVS) yapıldı (n: 11); Grup III: Posteriordan C3, 4, 5, 6 interspinöz vida plak sistemi ile stabilizasyon (İSPVE) yapıldı (n: 11). Çalışmamızda her gruptan 8 piyes kullanılarak bir ön çalışma yapıldı. Fleksiyon, ekstansiyon, rotasyon, yana eğilme testleri (her harekete her gruptan ikişer piyes olacak şekilde) sonucunda ROM (hareket aralığı), elastik bölge, sertlik değerlerine ek olarak enstrümantasyon yetmezliğinin (vida çıkması, kırılması) geliştiği kuvvet değerleri hesaplandı. Bu ölçümler ışığında her test için piyese zarar vermeyecek güvenli kuvvet ve tork değerleri belirlendi. Fleksiyon ve ekstansiyon testi için 100 N, yana eğilme için 80 N basınç, rotasyon için 8 Nm tork değerleri geri kalan 9 piyese (her grup için üçer piyes) uygulandı. Her test için ön çalışmadan her gruptan 2, sonraki çalışmadan her gruptan 3 olmak üzere toplam 5 piyesin verileri işlenerek istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda İSVPE ile diğer iki enstrümantasyon sisteminin biyomekanik testlerde ölçülen ROM değerleri eşdeğer bulundu. Ekstansiyon testinde pedikül vidalama yönteminin diğer yöntemlere göre %40 oranında daha iyi stabilizasyon sağladığı saptandı. Rotasyon testinde interspinöz vida plak sisteminin sertlik değerleri diğer enstrümantasyon sistemleri ile kıyaslandığında %45 oranında daha yüksek mukavemete sahip olduğu saptandı. Sonuç: Yeni bir posterior servikal stabilizasyon tekniği olarak önerdiğimiz İSPVE, biyomekanik açıdan diğer posterior enstrümantasyon sistemleriyle benzer mukavemet göstermesi sebebiyle tercih edilebilir bir seçenek olarak düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: In this study, we investigated whether cervical interspinous screw-plate instrumentation provides adequate biomechanical resistance. Materials and Methods: In our study, 33 cervical spines including C2-C7 obtained from male Merino sheep weighing 35-40 kg were used. All subjects underwent C4 and C5 corpectomy followed by stabilization with anterior mesh and C3-C6 plate. The subjects were then divided into 3 groups. Group I: Posterior stabilization with C3, 4, 5, 6 lateral mass screw (LMVE) (n: 11); Group II: Posterior stabilization with C3, 4, 5, 6 pedicle screws (PVS) (n: 11); Group III: Posterior stabilization with C3, 4, 5, 6 interspinous screw plate system (ISPVE) (n: 11). In our study, a preliminary study was performed using 8 samples from each group. As a result of flexion, extension, rotation, lateral bending tests (two samples from each group for each movement), ROM, elastic zone, stiffness values and force values in which instrumentation failure (screw dislocation, fracture) developed were calculated. In the light of these measurements, safe force and torque values that would not harm the samples were determined for each test. For flexion and extension tests, 100 N, for side bending 80 N pressure, for rotation 8 Nm torque values were applied to the remaining 9 samples (3 samples for each group). For each test, the data of a total of 5 samples, 2 from each group in the pre-study and 3 from each group in the post-study, were processed and compared statistically. Results: In our study, the ROM values measured in the biomechanical tests of ISVPE and the other two instrumentation systems were found to be equivalent. In the extension test, pedicle screwing method provided 40 % better stabilization than the other methods. In the rotation test, the stiffness values of the interspinous screw plate system were 45 % higher than the other instrumentation systems. Conclusion: ISPVE, which we proposed as a new posterior cervical stabilization technique, was thought to be a preferable option because of its biomechanical strength similar to other posterior instrumentation systems.