EEG ve sanal gerçeklik kullanarak hareket hastalığının topografik beyin haritalandırılması
Topographic brain mapping of motion sickness using EEG and virtual reality
- Tez No: 817795
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİYE ÖZLEM KONUKSEVEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ERGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Hareket Hastalığı, Elektroensefalogram, Sanal Gerçeklik, Oksipital Alfa, Mü Ritmi, Motion Sickness, Electroencephalogram, Virtual Reality, Occipital Alpha, Mu rhythm
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Hareket hastalığı çeşitli seyahat koşullarında ortaya çıkan karmaşık bir semptom kümesidir. Bu araştırma hareket hastalığının beyinde oluşturduğu aktivasyonu anlamak amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Acıbadem Üniversitesi İleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Sanal Gerçeklik laboratuvarında 47 (Araştırma Grubu: 23, Kontrol Grubu: 24) katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada gerçek hayatı simüle etmek ve hareket hastalığı oluşturmak için gerçek seyahat videoları kullanılmıştır. Uyaran videoları, erişime açık ve bilinirliği yüksek bir platform olduğu için You Tube VR platformunda yer alan gerçek seyahat videoları arasından seçilmiştir. Araştırma tek oturumda beş farklı seyahat deneyimi sağlanması için beş basamaklı planlanmıştır. Videolar sanal gerçeklik gözlüğü ile sunulmuştur. Non-invaziv, taşınabilir ve yüksek güvenilirliği nedeniyle EEG veri toplama aracı olarak seçilmiştir. Oturum boyunca kesintisiz EEG kaydı alınmıştır. Objektif veriler deney süresince toplanan öz bildirim raporları ile ilişkilendirilerek hareket hastalığı olan ve olmayan bireyler karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Literatürde hareket hastalığı ile en çok ilişkilendirilen EEG frekans bantlarında (Teta- (4,0–7,0 Hz) Alfa (7,0–13,0 Hz) Beta ossilasyonu (13- 20 Hz) istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel açıdan katılımcılar arasında Alfa bandında farklılıklar izlenmiştir. Hareket hastalığı duyarlılığı yüksek olan katılımcılarda Alfa dalgası oksipital bölgede ortaya çıkarken (p= 0.0017), adaptif ve hareket hastalığı olmayan bireylerde ise Alfa bandında santral bölgede aktivasyon artışı saptanmıştır. Bu aktivasyon adaptasyon yeteneği ve bilgi işleme becerisinin göstergesi olan Mü Ritmi ile örtüşmektedir. Hareket hastalığı duyarlılığı yüksek olan bireylerde göz açıkken oksipital Alfanın görülmesi ise inhibisyon hipotezi ile uyumlu olup katılımcıların baş etme çabalarının göstergesi olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Motion sickness is a complex symptom set in various travel conditions. This research has planned to understand the activation of motion sickness in the brain. The research was carried out with 47 (Research Group: 23, Control Group: 24) participants in the Virtual Reality laboratory of Acibadem University Center of Advance Simulation and Education. The research used real travel videos to simulate real life and create motion sickness. The stimulus videos were chosen from real travel videos on the YouTube VR platform, an accessible and well-known platform. The research was planned in five steps to provide five different travel experiences in a single session. The videos are presented with virtual reality glasses. It was chosen as an EEG data collection tool due to its non-invasive, portable, and high reliability. Continuous EEG recordings were taken throughout the session. Subjective data were correlated with self-report reports collected during the experiment, and individuals with and without motion sickness were analyzed comparatively. Statistical analyzes were performed on EEG frequency bands (Theta- (4.0–7.0 Hz) Alpha (7.0–13.0 Hz) Beta oscillation (13-20 Hz) most associated with motion sickness in the literature. Differences were observed in the alpha band. While the alpha wave appeared in the occipital region in participants with high motion sickness sensitivity (p= 0.0017), an increase in activation was found in the central alpha band in individuals who were adaptive and did not have motion sickness. This activation coincides with the Mu Rhythm, which indicates adaptability and information processing skills. The presence of occipital alpha when the eyes are open in individuals with high motion sickness susceptibility is compatible with the inhibition hypothesis and was evaluated as an indicator as an indicator of participants' coping efforts.