Yakın kızılötesi spektroskopi (NIRS) ile rejyonel serebral oksijenasyon ölçümü yapılan lomber cerrahi hastalarında postoperatif deliryum, erken ve uzun dönem postoperatif nörokognitif değişikliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of postoperative delirium, early and long-term postoperative neurocognitive changes in lumbar surgery patients who measured regional cerebral oxygenation by near infrared spectroscopy (NİRS)
- Tez No: 817794
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK CEYDA MEÇO, DOÇ. DR. SÜHEYLA KARADAĞ ERKOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Postoperatif Deliryum (POD), Postoperatif Kognitif Bozukluklar (POKB), bölgesel serebral oksijenasyon (rSO2), lomber cerrahi, Postoperative Delirium (POD), Postoperative Cognitive Disorders (POCD), regional cerebral oxygenation (rSO2), lumbar surgery
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Postoperatif deliryum (POD) ve Postoperatif Kognitif Bozukluklar (POKB) postoperatif dönemde morbidite ve mortalite artışına neden olan, yaşam kalitesini azaltan önemli komplikasyonlardır. Lomber cerrahi yapılan hastalarda pron pozisyonu, kanama ve uzun genel anestezi süreleri POD ve POKB açısından risk oluşturabilir. Yakın kızılötesi spektroskopi (NIRS) cihazları ile serebral oksijen satürasyonun sürekli takibi ve algoritmalar ile desatürasyonun önlenmesi bu komplikasyonları azaltabilir. Bu çalışmada, NIRS'a dayalı algoritmalar ile serebral desatürasyonun tedavi edilmesinin POD ve POKB üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Lomber cerrahi operasyonu planlanan hastalara ameliyat öncesinde kognitif testler (Mini Mental Durum testi (MMDT, ek-1) ve Addenbrook Kongitif Muayene test bataryası (ACE-R, ek-2)) uygulandı. MMDT puanı 25 ve üzeri olanlar çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalara Bispektral index (BIS) ve NIRS monitörizasyonu yapıldı. Hastalar kontrol grubu (Grup-K, n=30) ve NIRS'a dayalı algoritmalar ugulananlar (Grup-N, n=30) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Grup-N'de bazal NIRS değerinde %20'den fazla azalma veya NIRS değeri %50'den az olduğunda, NIRS'a dayalı serebral oksimetre algoritması uygulanarak NIRS değerleri normal düzeyde tutulmaya çalışıldı. Kontrol grubunda ise NIRS değerleri sadece kör olarak kaydedildi. Postoperatif derlenme ünitesine alınan hastalar, deliryum tespiti için Hemşirelik Deliryum Tarama Testi (nuDesk, ek-3) ile değerlendirildi. Postoperatif dönemde 1.hafta, 3. ay ve 6. ayda hastalarla iletişime geçilerek tekrar kognitif testler yapıldı. Bulgular: Hastaların 26'sı (%50,0) Grup-K'da, 26'sı (%50,0) ise Grup N'de yer aldı. Hastaların yaş ortalaması 55,60±7,13 idi. Her iki grup hastalara ait demografik veriler değerlendirildiğinde iki grup arasında anlamlı fark izlenmedi. Grup-N'de NIRS değeri normal olan hastalara göre NIRS değerinde %20'den fazla azalma olan hastalarda anestezi süresi, cerrahi süresi, pron pozisyonundaki süre ve intraoperatif kanama varlığı anlamlı düzeyde yüksekti (sırasıyla p=0,001, p=0,001, p=0,001 ve p=0,011). NIRS değerinde %20'den fazla azalma olan Grup-N'deki hastalar Grup-K ile karşılaştırıldığında, 1. hafta ACE skoru, 3. ay ACE skoru daha yüksek iken anestezi süresi, cerrahi süre, pron pozisyonundaki süre daha uzundu (sırasıyla p=0,013, p=0,018, p=0,040, p=0,044, p=0,048, p=0,001). Grup-N'deki hastalarda 6. aydaki ACE skoru preoperatif değerlere benzer iken Grup-K'da preoperatif değerlerden daha düşüktü. NuDesk taramasına göre hiçbir hastada postoperatif dönemde deliryum görülmedi. Sonuç: Pron pozisyonda lomber cerrahi yapılan hastalarda anestezi derinliğinin BİS ile monitörizasyonu sonucunda intraoperatif hemodinaminin daha iyi yönetilmesi POD gelişimi açısından koruyucu olsa da, POKB oluşumunu azaltmakta yetersiz kaldı. Serebral desatürtasyonu algoritmaya göre tedavi edilen hastaların postoperatif kognitif sonuçları preoperatif değerlere daha benzer olup, NIRS değerleri kör takib edilen ve serebral desatürasyonu tedavi edilmeyen hastalarda POKB oluştu. Beklenen cerrahi süresi uzun, kanama miktarı fazla olan, pron pozisyonda yapılan lomber cerrahilerde konvansiyonel anestezi yönetimine ek olarak NIRS monitörizasyonu yapılması erken ve geç dönemde oluşabilecek kognitif bozuklulukları önlemede faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Postoperative delirium (POD) and Postoperative Cognitive Disorders (POCD) are important complications that cause increased morbidity and mortality in the postoperative period and decrease the quality of life. In patients undergoing lumbar surgery, prone position, bleeding and long general anesthesia periods may pose a risk in terms of POD and POCD. Continuous monitoring of cerebral oxygen saturation with near infrared spectroscopy (NIRS) devices and prevention of desaturation with algorithms can reduce these complications. In this study, we aimed to investigate the effect of treating cerebral desaturation with NIRS-based algorithms on POD and POCD. Materials and Method: Preoperative cognitive tests (Mini Mental State test (MMDT, appendix-1) and Addenbrook Congestive Examination test battery (ACE-R, appendix 2)) were applied to patients scheduled for lumbar surgery. Those with an MMDT score of 25 and above were included in the study. Bispectral index (BIS) and NIRS monitoring were performed on all patients included in the study. The patients were divided into two groups as the control group (Group-K, n=30) and those who applied NIRS-based algorithms (Group-N, n=30). When the basal NIRS value decreased by more than 20% or the NIRS value was less than 50% in Group-N, NIRS values were tried to be kept at normal levels by applying the NIRS-based cerebral oximetry algorithm. In the control group, NIRS values were recorded only blindly. Patients admitted to the postoperative recovery unit were evaluated with the Nursing Delirium Screening Test (NuDESC, appendix 3) for delirium detection. In the postoperative period, the patients were contacted at the 1st week, 3rd month and 6th month and cognitive tests were performed again. Results: Twenty-six (50,0%) of the patients were in Group-K and 26 (50,0%) were in Group N. The mean age of the patients was 55,60±7,13. When the demographic data of the patients in both groups were evaluated, no significant difference was observed between the two groups. In Group-N, anesthesia time, surgery time, time in prone position, and presence of intraoperative bleeding were significantly higher in patients with a decrease of more than 20% in NIRS compared to patients with normal NIRS values (p=0,001, p=0,001, p=0,001, respectively). and p=0,011). Patients in Group-N who had more than 20% reduction in NIRS value had higher ACE score at week 1, ACE score at month 3, while duration of anesthesia, surgery time, and time in prone position were longer compared to Group-K (p=5, respectively). 0.013, p=0.018, p=0.040, p=0.044, p=0.048, p=0.001). While the ACE score at 6 months was similar to preoperative values in patients in Group-N, it was lower than preoperative values in Group-K. According to the NuDESC scan, none of the patients had delirium in the postoperative period. Conclusion: Although better management of intraoperative hemodynamics as a result of BIS monitoring of the depth of anesthesia in patients who underwent lumbar surgery in the prone position was protective in terms of POD development, it was insufficient to reduce the occurrence of POCD. Postoperative cognitive results of patients whose cerebral desaturation was treated according to the algorithm were more similar to preoperative values, and POCD occurred in patients whose NIRS values were followed blindly and whose cerebral desaturation was not treated. In lumbar surgeries performed in the prone position, with a long expected surgical time, with a large amount of bleeding, NIRS monitoring in addition to conventional anesthesia may be beneficial in preventing early and late cognitive impairments.