Küresel krizlerin turizm üzerindeki ekonomik etkileri: Covid-19 pandemisi üzerine bir araştırma
The economic effects of global crises on tourism: A study on the Covid-19 pandemic
  1. Tez No: 817873
  2. Yazar: DENİZ KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER BEZİRGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Krizler, Covid-19, Turizm Sektöründe Covid-19, Global Crises, Covid-19, Covid-19 in the Tourism Sector
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Konaklama İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Turizm iç ve dış çevrede meydana gelen her türlü olumsuz durum karşısında kolayca zarar gören bir yapıya sahiptir. Yaşanılan her durum turistik talebin düşmesine ve turizm işletmelerinin gelir kaybetmesine sebep olabilmektedir. Küresel krizler ise uluslarası özelliğe sahip olması sebebiyle turizme çok daha fazla zarar vermektedir. Söz konusu bu zararlar turizm hareketliliğinin azalması ile ortaya çıkan ekonomik krizler ortaya çıkartmaktadır. 2019 yılında küresel bir kriz olarak ilan edilen covid-19 salgını hem toplumsal hayatı hem de çalışma hayatını olumsuz etkilemiştir. Tüm sektörlerde olduğu gibi turizm sektörü de bu süreçte ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamıştır. Bu tezin amacı, covid-19 pandemisinin turizm endüstrisi üzerindeki ekonomik etkilerini ortaya koymaktadır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul ilinde bulunan dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan yöneticiler araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Turizm yöneticileri ile yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla yüz yüzü görüşme sağlanarak veriler toplanmıştır. Toplanan veriler oluşturulan mantıksal kodlar ile açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda otel işletmelerinin bu süreçte ekonomik sorunlar yaşadığı ve bu sorunlarla başa çıkmak için kısa süreli ya da tamamen kapanma, iş görenlerin işten çıkarılması ve maliyetlerin azaltılması gibi önemler aldıkları görülmektedir. Pandemi sonrasıda işletmelerin yaşadıkları en önemli problem ise ekonomik sıkıntılar sebebiyle işten çıkan personelin geri dönmemesidir. Bu durum sektörde nitelikli personel sıkıntısını meydana getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Tourism is a vulnerable industry that easily suffers from any adverse conditions in its internal and external environment. Every situation can lead to a decrease in tourist demand and a loss of revenue for tourism businesses. Global crises, due to their international nature, inflict even greater damage on tourism. These damages result in economic crises caused by a decrease in tourism activity. The COVID-19 pandemic, declared as a global crisis in 2019, has negatively affected both social and working life. Like all sectors, the tourism industry has experienced significant economic difficulties during this period. The purpose of this study is to reveal the economic effects of the COVID-19 pandemic on the tourism industry. In line with this aim, managers working in four- and five-star hotel establishments in Istanbul constitute the sample of the research. Data were collected through semi- structured interviews conducted face-to-face with tourism managers. The collected data were analyzed through logical themes. The research findings indicate that hotel establishments faced economic problems during this period and took measures such as temporary or complete closure, employee layoffs, and cost reduction to cope with these problems. One of the significant challenges that businesses face even after the pandemic is the failure to rehire the employees who were laid off due to economic difficulties. This situation leads to a shortage of qualified personnel in the sector.