Covid-19 süreci sonrası değişen seyahat alışkanlıklarına yönelik bir araştırma
A research of travel habits changing after the period of Covid-19
- Tez No: 888222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÖZLEM GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Seyahat Alışkanlıkları, Turizm, Turist Seyahat Motifleri, Pandemide Turizm, Covid-19, Travel Habits, Tourism, Tourist Travel Motives, Tourism in Pandemic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Covid-19 virüsü, 2019 yılında ilk kez Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkmıştır. 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye'de ilk vaka görülmüş ve bulaş vakalarının hızla yayılması sonrasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dünya genelinde pandemi ilan edilmiştir. Covid-19 pandemisi, küresel anlamda ekonomiyi olumsuz etkilerken, dünya genelinde üretim ve tüketim faaliyetlerini sınırlandırılmıştır. Bu bağlamda ele alındığında turizm sektörü pandemiden olumsuz etkilenen sektörlerin başındadır. Turizm sektörü, krizlerden diğer sektörlere kıyasla daha hızlı etkilenmektedir. Etkilenen turizm hareketleri, farklı turizm davranışlarını da ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, sosyal, psikolojik ve ekonomik etkileriyle küresel boyutta zararlara neden olan Covid-19 pandemi krizinin turizm sektörü üzerindeki etkileri ve bu etkilerin beraberinde değişen seyahat alışkanlıkları üzerine bir durum çalışması yapılmıştır. Bu araştırma, iki ana katılımcı grubu üzerinde odaklanmıştır: turizm sektöründe çalışanlar ve turistler. Araştırmada veri toplamak amacıyla özel olarak tasarlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Çalışmada katılımcıların pandemi sürecinde yaşadıkları deneyimler ve bu sürecin iş veya tatil alışkanlıkları üzerindeki etkileri dikkate alınmıştır. Elde edilen bulgular betimsel analizle yorumlanmış ve verilen cevaplar çerçevesinde tablolar oluşturulmuştur. Çalışmadan elde edilen bulguları özetlemek gerekirse, Covid-19 pandemisi, turistlerin daha sakin ve doğayla iç içe destinasyonları tercih etmesine ve hijyen ile sağlıklı yaşam arayışına yönelmelerine yol açmıştır. Bireysel tatil tercihlerinde artış, ekonomik ve doğayla bütünleşik tatil seçeneklerine olan ilgiyi artırmıştır. Pandemi, hijyen, sağlık ve sürdürülebilirlik konularındaki duyarlılığı yükseltmiş, bu da turizm sektörünün gelecekte daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasının gerekliliğini göstermiştir. Turistlerin konaklama, gıda, seyahat planlama ve destinasyon tercihleri değişmiş; kalabalık aktivitelerden kaçınılmış ve hijyenik, bireysel tatil seçeneklerine yönelim artmıştır. Pandemi sürecinde turistlerin hijyen ve sağlık güvenliği beklentileri artmış, bu da turizm işletmelerinin hizmetlerini kişiselleştirmesi, hijyen standartlarını yükseltmesi ve doğayla bütünleşik ekonomik tatil seçeneklerine yatırım yapması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 virus first appeared in Wuhan, China, in 2019. The first case was seen in Turkey on March 11, 2020, and after the rapid spread of infection cases, a pandemic was declared worldwide by the World Health Organization (WHO). While the Covid-19 pandemic has negatively affected the global economy, production and consumption activities have been limited around the world. Considered in this context, the tourism sector is one of the sectors negatively affected by the pandemic. The tourism sector is affected by crises faster than other sectors. Affected tourism movements have also revealed different tourism behaviors. In this study, a case study was conducted on the effects of the Covid-19 pandemic crisis, which caused global damage with its social, psychological and economic effects, on the tourism sector and the changing travel habits that accompanied these effects. This research focused on two main groups of participants: those working in the tourism industry and tourists. Specially designed semi-structured interview forms were used to collect data in the research. In the study, the experiences of the participants during the pandemic process and the effects of this process on their work or holiday habits were taken into account. The findings obtained were interpreted with descriptive analysis and tables were created within the framework of the answers given. To summarize the findings from the study, the Covid-19 pandemic has led tourists to prefer calmer and nature-friendly destinations and to seek hygiene and a healthy life. The increase in individual holiday preferences has increased the interest in economical and natureintegrated holiday options. The pandemic has increased awareness on hygiene, health and sustainability issues, which has shown the necessity of the tourism sector to achieve a healthier and more sustainable structure in the future. Tourists' accommodation, food, travel planning and destination preferences have changed; Crowded activities were avoided and the tendency towards hygienic, individual holiday options increased. During the pandemic, tourists' expectations for hygiene and health safety have increased, which shows that tourism businesses need to personalize their services, raise hygiene standards and invest in economical holiday options integrated with nature.