21. yüzyılda Türkiye'nin enerji stratejileri: Karşılaştırmalı bir analiz
Energy strategies of Turkey in 21st century: A comparative analysis
  1. Tez No: 817881
  2. Yazar: ASLIHAN EDANUR GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN ÇOBAN DÖŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Strateji, Almanya, Çin, Uluslararası İlişkiler, Energy, Strategy, Germany, China, International Relations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji ve Stratejik Araştırmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Stratejik Araştırmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, enerji bağımlılığı yüzde yetmiş beş olan Türkiye'nin enerji stratejilerinin başarılı olması için yenilenebilir enerjinin araçsallaştırılarak, Türkiye'yi küresel veya bölgesel enerji merkezi konumuna getirip getiremeyeceği sorusuna yanıt aramaktadır. Çalışmada enerjide fosil kaynak zengini olmayıp, kömür üretiminin yetersiz kaldığı Almanya, Çin ve Türkiye'nin enerji bağımlılıklarına çözüm olarak seçtikleri stratejiler incelenmektedir. Uluslararası anlaşmaların yenilenebilir yeşil enerjiyi küresel çevre problemlerini neden göstererek enerji dönüşümüne zorladığı bu yüzyılda iş birliklerinin önemi artarken yeşil emperyalizmin politik-ekonomik bir araç olarak kullanıldığı görülmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde enerji tanımı, enerji kaynakları ve çevre temalı güncel uluslararası anlaşmalar hakkında genel bilgi verilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde strateji kavramı incelenmekte, enerji stratejileri analiz edilerek yenilenebilir enerjide başarılı olan Almanya ve Çin'in enerji stratejileri ele alınmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise Türkiye'nin enerji konusunda benimsediği stratejiler incelenerek Almanya, Çin ve Türkiye'nin karşılaştırmalı bir analizi yapılmaktadır. Günümüzde enerji merkezi olmaktan uzak olsa da Türkiye'nin sahip olduğu jeopolitik konum ve enerji potansiyeli onun yakın gelecekte enerji bağımlılığını düşürebilir ve enerjide güçlü bir aktör haline gelinebilir.
Özet (Çeviri)
This study seeks to answer whether renewable energy can be instrumentalized to make Turkey a global or regional energy hub for the success of Turkey's energy strategies, which has an energy dependency of seventy-five percent. The study examines the strategies chosen by Germany, China, and Turkey, which are not rich in fossil resources but have insufficient coal production, as a solution to their energy dependence. International agreements push the system towards renewable green energy, citing global environmental problems. As the importance of cooperation increases in this century, it is seen that green imperialism is used as a political-economic tool. The study consists of three chapters: The first chapter provides general information on the definition of energy, energy resources, and current international agreements on the environment. In the second part, the concept of strategy is examined, energy strategies are analyzed, and the energy strategies of Germany and China, which are successful in renewable energy, are discussed. In the last part of the study, Turkey's energy strategies are analyzed, and a comparative analysis of Germany, China, and Turkey is made. Although far from being an energy hub today, Turkey's geopolitical position and energy potential can reduce its energy dependence and become a powerful energy actor soon.