İslam ve Türk hukuku açısından boşanma hükümlerinin mukayesesi
Comparison of divorce provisions in terms of Islamic and Turkish law
- Tez No: 817995
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Evlilik, Boşanma, Türk Hukuk, Hüküm, Talak, Family, Marriage, Divorce, Islam, Turkish, Law, Judgment, Comparison
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Evlilik kurumuyla oluşturulan aile, toplumu oluşturan temel unsurdur. Bu açıdan dinimiz İslam aileye büyük önem vermiştir. Bu açıdan ailenin sağlam bir şekilde oluşturulması ve sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi büyük önem taşır. Nasları temel alan İslam Hukuku aile kurumu hakkında pek çok düzenlemeler yapmıştır. Buna rağmen kurulan her aile sağlıklı bir şekilde devam etme başarısını gösterememiştir. Bazı durumlarda aile, bireyleri mutlu edememekte ve aile hayatı taraflara saadet sunamamaktadır. Böyle bir durumda çekilmez bir hal alan evlilik hayatına insanları mahkûm etmenin de bir anlamı yoktur. Bu açıdan İslam başarısız bir evliliğin sona erdirilmesi için boşanmayı da bir gerçeklik olarak kabul etmiştir. Bunun için evlilik kurumunun oluşturulmasında olduğu gibi boşamayı da hukukî statüye bağlamıştır. Böylece boşanma hukuku çerçevesinde tarafların subjektif tutumları önlenmeye çalışılmış ve boşanma sebebiyle ortaya çıkan riskler adil olarak paylaşılmaya çalışılmıştır. Boşanmadan sonraki süreçte de boşanan tarafların kendi iradeleri doğrultusunda hayatlarını düzenleme ve sürdürebilme imkânının önü açılmıştır. Bu çalışmada boşanma ile ilgili hukukî düzenlemelerin İslam ve Türk Hukuku açısından bir karşılaştırması yapılmaya çalışılacaktır. Bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, kapsamı, amacı, önemi ve yönteminden bahsedilmiştir. Birinci bölümde İslam ve Türk Hukukuna göre boşanma kavramı, önemi, dinlerde ve kültürlerde boşanma ile ilgili bilgiler verilmeye çalışılmış ayrıca boşanma kavramı Türk Hukuku açısından ele alınmıştır. İkinci bölümde ise tezimizin ana konusu olan boşanma ile ilgili hükümler İslam ve Türk Hukuku açısından karşılaştırılarak değerlendirilmeler yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The family by the institution of marriage is the basic element that makes up the society. In this respect, our religion Islam gives great importance to the family. In this respect, it is of great importance that the family is formed in a solid way and that it is maintained in a healthy way. Islamic Law, wich is based on nass, has made many regulations about the family institution. Despite this, not every family established can succeed in continuing in a healthy way. In some cases, the family cannot make individuals happy and family life cannot offer happiness to the parties. In such a situation, there is no point in condemning people to marital life, wich has become unbearable. In this respect, Islam has accepted divorce as a reality in order to end a failed marriage. For this reason, as in the establishment of the institution of marriage, it also linked the divorce to the legal status. Thus, the subjective attitudes of the parties were tried to be prevented within the framework of divorce law and the risks arising from divorce were tried to be shared fairly. In the process after the divorce, the possibility of the divorced to organize and maintain their lives in lives in line wityh their own will has been praved. In this study, it will be tried to make a comparison of legal regulations related to divorce in terms of Islamic and Turkish Law. This study consists of an introduction and two parts. In the introduction part, the subject, scope, purpose, importance and method of the thesis are mentioned. In the first chapter, information about the concept of divorce according to Islam and Turkish Law, its importance, divorce in religions and cultures has been tried to be given, and the concept of divorce has been discussed in terms of Turkish Law. In the second part, the divorce, wich is the main subject of our thesis, will be compared and evaluated in terms of Islamic and Turkish Law.