Sağlık yönetiminde sosyal medya kullanımı: Bakü örneği
Social media use in health management: Baku case
- Tez No: 818060
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, İletişim Bilimleri, Healthcare Management, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sosyal Medya, Yönetim, Etki, Teorik, Trendle, Health, Social Media, Management, İmpact, Theoretical, Trends
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Sağlık yönetiminde sosyal medya kullanımı: Bakü örneği" başlıklı bu çalışma, Bakü özelinde sosyal medya ve sağlık yönetiminin kesişimini incelemektedir. Araştırmanın arka planı ve hedeflerinin açıklanmasıyla başlayan çalışma, sosyal medyanın temel anlayışı ve teorik çerçevelerinin yanı sıra sağlık yönetiminin teorik ve pratik yönlerini derinlemesine incelemektedir. Araştırma, sosyal medya platformlarının gelişen etkisini ve iletişim ve bilgi yaymadan işbirliğine kadar çeşitli kullanımlarını kabul etmektedir. Sosyal Ağ Teorisi, Kullanımlar ve Doyumlar Teorisi, Yeniliklerin Yayılımı Teorisi ve Sosyal Varlık Teorisi gibi kayda değer teorik çerçeveler, sosyal medya kullanımının derinliğini anlamak için kullanılmaktadır.Çalışma, sağlık yönetimi alanında, sosyal medyanın güçlü etkisini vurgulayarak teknolojinin entegrasyonuna ışık tutuyor. Güncel trendler, sağlığı geliştirme modelleri ve teknolojinin sağlık yönetimindeki izdüşümü titizlikle incelenmiştir. Ayrıca, önemli bir bölümde sosyal medyanın sağlık yönetimine entegrasyonunun ortaya çıkardığı etik zorluklar aydınlatılmakta, mahremiyet, yanlış bilgilendirme ve mobil uygulamaların hasta bakımındaki rolü gibi konular incelenmektedir. Çalışmanın çekirdeği olan analiz bölümü, Bakü'deki sağlık yönetimi ortamının derinlemesine incelenmesini sağlamaktadır. Bu inceleme, Instagram ve Facebook gibi önde gelen platformlardaki uygulamaları detaylandıran kapsamlı vaka çalışmalarıyla tamamlanmaktadır. Araştırma, bulguların sağlam bir şekilde tartışılması, mevcut literatürle karşılaştırılması ve Bakü'deki sağlık yönetiminin geleceği için önemli içgörüler sağlanmasıyla sonuçlanmaktadır. Bu tez, özellikle Bakü bağlamında, sağlık yönetiminde bir araç olarak sosyal medyadan yararlanmaya yönelik çok değerli içgörüler, vaka çalışmaları ve öneriler sunarak alana önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study titled“Socıal medıa use ın health management: Baku case”explores the intersection of social media and health management, with a particular focus on Baku. Beginning with an elucidation of the background and objectives of the research, the study delves deep into the foundational understanding of social media and its theoretical frameworks, as well as the theoretical and practical aspects of health management.The research acknowledges the burgeoning influence of social media platforms and its various uses, from communication and information dissemination to collaboration. Noteworthy theoretical frameworks like the Social Network Theory, Uses and Gratifications Theory, Diffusion of Innovations Theory, and Social Presence Theory are employed to fathom the depth of social media use.In the realm of health management, the study casts a spotlight on the integration of technology, emphasizing the potent impact of social media. Current trends, health promotion models, and the confluence of technology in health management are meticulously dissected. Furthermore, a pivotal section elucidates the ethical challenges posed by the integration of social media in health management, examining issues such as privacy, misinformation, and the role of mobile applications in patient care. The core of the study, the analysis section, provides an in-depth examination of the health management landscape in Baku. This is complemented by comprehensive case studies detailing practices on prominent platforms like Instagram and Facebook. The research culminates with a robust discussion of findings, benchmarking them against existing literature, and providing crucial insights for the future of health management in Baku.This thesis stands as a pivotal contribution to the field, offering invaluable insights, case studies, and recommendations for leveraging social media as an instrument in health management, particularly in the context of Baku.