Gelişmekte olan ülkelerde transfer harcamalarının yoksulluk üzerindeki etkisi: Panel veri analizi
The impact of transfer expenditures on poverty in developing countries: Panel data analysis
- Tez No: 818061
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK ÖKDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Transfer Harcamaları, Gelişmekte Olan Ülkeler, Poverty, Transfer Expenditures, Developing Countries
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yoksulluk, dünya üzerinde tüm gelir düzeylerindeki ülkelerin az ya da çok karşı karşıya kaldıkları, sosyal devlet ve insanlık adına mücadele edilmesi gereken, göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir sorundur. Dünya nüfusunun artması, sermayenin güçlenmesi ve sermayeye sağlanan vergi avantajları ile birlikte gelir dağılımında meydana gelen adaletsizlikler, çevre kirliliği, artan nüfusun barınma olanaklarını karşılamak için tarımsal alanların yok edilmesi, kapitalist sistemin varoluş sebebi olan kazanç elde etme güdüsüyle her fırsatta tüketimi özendirmesi gibi nedenler kaynak dağılımını bozmuş ve tüketimini artırmıştır. Yoksullukla mücadelede tüm insanlığın üzerine düşen görevler olmasına rağmen en büyük yük devletin omuzlarındadır. Devlet uyguladığı politikalarla hem sosyal refahın sağlanması hem de sürdürülebilir kalkınmanın gereği olarak doğrudan ve dolaylı bir şekilde yoksullukla mücadele etmektedir. Bu çalışmada devletin yoksullukla mücadele araçlarından biri olan transfer harcamalarının yoksulluk üzerindeki etkisi Türkiye'nin de içinde olduğu gelişmekte olan 17 ülke için 2008-2019 yılları arasında ölçülmeye çalışılmıştır. Kullanılan ekonometrik yöntem GMM panel veri analizidir. Bu yöntem ampirik literatürde ön varsayımsal koşulların sağlanması ile dinamik ve güçlü bir yöntemdir. Yoksulluk ve Transfer harcamaları dışında analizde yoksulluğu teorik anlamda etkilediğini/etkileyeceğini düşündüğümüz kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) ve işsizlik oranı değişkenleri kontrol değişken olarak modele dahil edilmiştir. Sonuç olarak beklendiği üzere transfer harcamaları ve büyümeyi temsilen alınan kişi başına GSYH yoksulluğu azaltmakta, işsizlik oranı ise yoksulluğu artırmakla birlikte etkisi oldukça düşüktür. Ayrıca katsayıları yorumladığımızda yoksullukla mücadelede büyümenin, transfer harcamalarından daha güçlü bir politika aracı olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Poverty is a problem that cannot be ignored, which countries of all income levels face more or less in the world, and which must be tackled in the name of the social state and humanity. The reasons such as the increase in the world population, the strengthening of the capital and the tax advantages provided to the capital, the injustices occurring in the income distribution, environmental pollution, the destruction of agricultural areas to meet the housing opportunities of the increasing population, the encouragement of consumption at every opportunity with the motive of making profit, which is the reason for the existence of the capitalist system, cause the distribution of resources. and increased its consumption. Although all humanity has responsibilities in the fight against poverty, the greatest burden rests on the shoulders of the state. With the policies it implements, the state fights poverty directly and indirectly as a requirement of both ensuring social welfare and sustainable development. In this study, the effect of transfer expenditures, which is one of the tools of the state to fight poverty, on poverty was tried to be measured for 17 developing countries, including Turkey, between the years 2008-2019. The econometric method used is GMM panel data analysis. This method is a dynamic and powerful method with the provision of pre-hypothetical conditions in the empirical literature. Apart from poverty and transfer expenditures, per capita gross domestic product (GDP) and unemployment rate variables, which we think theoretically affect/will affect poverty in the analysis, are included in the model as control variables. As a result, as expected, transfer expenditures and GDP per capita representing growth reduce poverty, while the unemployment rate increases poverty, but its effect is very low. In addition, when we interpret the coefficients, it is understood that growth is a stronger policy tool than transfer expenditures in the fight against poverty.