Yüksek juguler bulbus tanısına sahip hastaların odyolojik değerlendirilmesi
- Tez No: 818062
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEBİ MUSTAFA GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: High Jugular Bulbus, Hearing aid
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Hipotimpanumdan bir kemikle ayrılan; sigmoid sinüs le internal juguler ven arasındaki venöz bir bağlantı sağlayan bulbus jugulare'nin kemik anulus üzerine uzanarak yüksek bir lokalizasyon göstermesine yüksek yerleşimli juguler bulbus (YYJB) denir.Yüzde %3.5-6 oranında saptanann bu anomoli değişik odyovestibüler semptomlara sebep olmaktadır. Burdan yola çıkarak bizde bu anamoliye sahip kişilerin odyolojik sonuçlarını incelmeeyi amaçlamaktayız. Kliğinimize başvurup kemik BT'si çekilerek yüksek juguler bulbus saptanan 50 hastamız timpanometre ve saf ses odyometre ile odyolojik sonuçları incelenmiştir. 30 kadın 20 erkek bireyimizin yaşları 25-75 arası değişmektedir. 30 denekte sol temporal kemik, 20 denekte ise sağ temporal kemik BT'de yüksek juguler bulbus gözlendi.Tüm hastaların tinnitus şikayeti bulunurken ekstra baş dönmesi şikayeti olan hastalarımızda bulunmaktaydı. Hastalarımız daki tinnitus, YYJB'un dehisansına ve önde karotis arterine yakın komşuluğuna bağlandı. Diğer bir hastadaki tinnitus ve baş dönmesi, YYJB'un yuvarlak pencere ve vestibüler aquaduct ile yakın komşuluğuna bağlandı. Bir hastadaki tinnitus, YYJB'un yuvarlak pencere ve koklea ile yakın komşuluğa bağlandı. Bir erkek hastadaki tinnitus YYJB'un karotis arteri ile yakın komşuluğa bağlandı. Son hastamızdaki tinnitus ve baş dönmesi, YYJB'un minimal dehisansına, vestibüler aquaduct ve yuvarlak pencere ile yakın komşuluğa bağlandı. Yüksek jügüler bulbus sıklıkla semptomsuz olarak tesadüfi bir bulgu şeklinde karşımıza çıkar. Bu anomali ile birlikte literatürde nadir olarak bildirilmiş iletim tipi veya mikst tip işitme kaybı ortaya çıkabilmektedir
Özet (Çeviri)
Separated from the hypotympanum by a bone; The high localization of the jugular bulb, which provides a venous connection between the sigmoid sinus and the internal jugular vein, extending over the bony annulus is called the highly located jugular bulb (HIJB). This anomaly, which is detected in 3.5-6% of the face, causes various audiovestibular symptoms. Based on this, we aim to examine the audiological results of people with this anomaly. The audiological results of our 50 patients who applied to our clinic and were found to have a high jugular bulb by bone CT were examined with tympanometer and pure tone audiometry. Ages of our 30 female and 20 male individuals vary between 25-75. Elevated jugular bulbs were observed in the left temporal bone in 30 subjects and in the right temporal bone in 20 subjects in CT. Tinnitus in our patients was attributed to the dehiscence of YYJB and its close proximity to the carotid artery anteriorly. Tinnitus and dizziness in another patient were attributed to the close neighborhood of the YYJB with the round window and vestibular aqueduct. Tinnitus in one patient was attributed to the round window of the YYJB and close proximity to the cochlea. Tinnitus in a male patient was connected to the carotid artery of YYJB in close proximity. Tinnitus and dizziness in our last patient were attributed to the minimal dehiscence of YYJB, close proximity to the vestibular aqueduct and round window. A high jugular bulb often presents as an accidental finding without symptoms. Conductive or mixed hearing loss, which is rarely reported in the literature, may occur with this anomaly.