Acil serviste pulmoner tromboemboliden şüphelenilen kanser hastalarında D-dimer tetkikinin tanısal değerinin incelenmesi
Investigation of the diagnostic value of D-dimer examination in cancer patients with suspected pulmonary thromboembolia in the emergency department
  1. Tez No: 818151
  2. Yazar: MUHAMMED SANİ ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN GENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Pulmoner Tromboemboli (PTE), D-Dimer, Acil Servis, Cancer, Pulmonary Thromboembolism (PTE), D-Dimer, Emergency Service
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na başvuran pulmoner emboli (PTE) şüphesiyle pulmoner bilgisayarlı tomografi anjiografi (BTPA) görüntülemesi yapılan kanser hastalarında D-Dimer testinin tanısal performansının incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak planlanan çalışmada 01.01.2018- 31.12.2022 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Acil Servise başvuran PTE şüphesiyle BTPA çekilen kanser tanılı hastalar çalışmaya dâhil edilmiştir. Hastaların çalışmada kullanılacak verileri çalışma formuna kaydedildi. Revize Geneva Skoru, Khorana skoru, kan gazı analizi sonuçları (pH, pO2, pCO2, HCO3, laktat), laboratuvar test sonuçları (hemoglobin, beyaz küre sayısı, trombosit sayısı ve platelet dağılım hacmi), D-Dimer düzeyi ve BTPA'da PTE varlığı (PTE var/PTE yok) incelendi. Hasta sonlanımı olarak; BTPA'da PTE varlığı (PTE var/PTE yok) incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %39,8'i kadın (n=193) ve %60,2'si erkek (n=292) idi. Hastaların yaş ortalamasının 68,05±12,085 yıl olduğu saptandı. Hastaların %30,3'ünde (n=147) PTE saptandı. PTE saptanan hastaların düşük olasılıklı kategoride %25,9'u , orta olasılıklı kategoride %28,6'sı ve yüksek olasılıklı kategoride %60,7'si idi. Çalışmamızda PTE saptanan hastalarda (n=147) D-Dimer düzeyinin ortalaması 5773,44 ±764,43 (%95 Güven Aralığı: 4262,66-7284,23) ng/mL ve ortancası 2813 (IQR: 5147) ng/mL, Düşük olasılık grubunda D-Dimer için ≥1950 ng/mL eşik değerinin PTE varlığını öngörmede duyarlılığının %71,4 ve özgüllüğünün %75 olduğu saptandı. Bu eşik değer için Negatif Prediktif Değerin %88,2 olduğu saptandı. Orta olasılık grubunda D-Dimer için ≥1750 ng/mL eşik değerinin PTE varlığını öngörmede duyarlılığının %73,2 ve özgüllüğünün %58 olduğu saptandı.D-Dimer düzeyinin 500 ng/mL ve 1750 ng/mL eşik değerleri PTE varlığı açısından karşılaştırılmıştır. Orta olasılık grubunda D-Dimer düzeyinin ≥1750 ng/mL olmasının PTE (+) olasılığı (OR=3,763 %95CI: 2,379-5,954), D-Dimer düzeyinin ≥500 ng/mL olmasına göre (OR=2,125 %95CI: 1,069-4,220) daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda klinik olasılık değerlendirmesinin (Revize Geneva Skoru) kanser hastaların kanseri olmayan hastalara göre daha az klinik fayda sağladığı ve D-Dimer testi için kanser hastalarında daha yüksek eşik değerlerin kullanılmasıyla tanısal performansın arttırılabileceğini ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the diagnostic performance of D-Dimer test in cancer patients who underwent pulmonary computed tomography angiography (CTPA) imaging with the suspicion of pulmonary embolism (PTE) who applied to the Emergency Medicine Department of Ankara University Faculty of Medicine Ibni Sina Research and Practice Hospital. Material and method: In the retrospective study, patients diagnosed with cancer who applied to Ankara University Faculty of Medicine Ibni Sina Hospital Emergency Department between 01.01.2018 and 31.12.2022 and underwent CTPA with the suspicion of PTE were included in the study. The data of the patients to be used in the study were recorded in the study form. Revised Geneva Score, Khorana score, blood gas analysis results (pH, pO2, pCO2, HCO3, lactate), laboratory test results (hemoglobin, white blood cell count, platelet count, and platelet distribution volume), D-Dimer level, and PTE in BTPA presence (PTE present/no PTE) was examined. As the patient outcome; Presence of PTE (presence of PTE/no PTE) in BTPA was examined. Results: Of the patients included in the study, 39.8% were female (n=193) and 60.2% were male (n=292). The mean age of the patients was 68.05±12.085 years. PTE was detected in 30.3% of the patients (n=147). Patients with PTE were 25.9% in the low-probability category, 28.6% in the medium-probability category, and 60.7% in the high-probability category. In our study, in patients with PTE (n=147), the mean D-Dimer level was 5773.44 ±764.43 (95% Confidence Interval: 4262.66-7284.23) ng/mL and the median was 2813 (IQR: 5147) ng/mL, In the low probability group, a threshold value of ≥1950 ng/mL for D-Dimer was found to have a sensitivity of 71.4% and a specificity of 75% in predicting the presence of PTE. The Negative Predictive Value for this threshold value was found to be 88.2%. In the intermediate probability group, a cut-off value of ≥1750 ng/mL for D-Dimer was found to have a sensitivity of 73.2% and a specificity of 58% in predicting the presence of PTE. Threshold values of 500 ng/mL and 1750 ng/mL of D-Dimer were compared for the presence of PTE. PTE (+) probability of D-Dimer level ≥1750 ng/mL in the intermediate probability group (OR=3.763 95%CI: 2.379-5.954) compared to D-Dimer level ≥500 ng/mL (OR=2.125 95%CI: 1.069- 4,220) was found to be higher. Conclusion: In our study, we demonstrated that clinical probability assessment (Revised Geneva Score) provides less clinical benefit in cancer patients than in non-cancer patients, and that diagnostic performance can be improved by using higher cutoff values for D-Dimer testing in cancer patients.