Pankreatik adenokarsinom hastalarına özgü kolajen/hiyalüronik asit/fibronektin temelli filmlerin sentez ve karakterizasyonu
Fabrication and characterization of collagen/hyaluronic acid/fibronectin-based films specific to pancreatic adenocarcinoma patients
  1. Tez No: 818159
  2. Yazar: ELİF AYŞE KAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDE ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fibronektin, Hidrojel, Hiyalüronik asit, Kolajen, Pankreatik adenokarsinom, Collagen, Fibronectin, Hyaluronic acid, Hydrogels, Pancreatic adenocarcinoma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doku Mühendisliği Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doku Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı pankreas kanseri hastalarından alınan tümörlerdeki KOL, FN, HA oranlarını tespit edip hastalara özgü KOL/FN/HA içeren hidrojel tasarımı yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Toplam protein miktarını öğrenmek için BCA, KOL/FN/HA miktarlarını öğrenmek için ELISA testleri yapılmıştır. KOL temelli 3B gözenekli filmlere, hastaya uygun oranlarda FN/HA eklenerek hastaya özel filmler hazırlanmıştır. Daha sonra filmler termal (DSC, TGA), fiziksel (şişme-bozunma), kimyasal (FT-IR, H-NMR), morfolojik (SEM) olarak karakterize edilmiştir. Bulgular: Her hastanın TM bileşenlerinin farklı olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç: Oluşturulan bu platformun, kişiselleştirilmiş ilaç tarama sistemlerinde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine COL, FN and HA concentrations of pancreatic tumors of patients and produce patient-specific hydrogels. Materials and Methods: BCA assay was used to determine total protein concentrations. COL/FN/HA amounts were analyzed by ELISA. The patient-specific porous 3D substrates were designed according to the protein ratios of the HA and FN on the COL. Next, the substrates were characterized physically, thermally, chemically, and morphologically by swelling- degradation tests, DSC, TGA, FT-IR spectroscopy, H-NMR, and SEM. Results: It has been showed that each patient has different tumor microenvironment compositions. Conclusion: It has been concluded that this platform can serve as a personalized drug screening system.