Intra-union democracy: Unionization and the case of disk textile
Sendika içi demokrasi: Sendikalaşma ve disk tekstil örneği
  1. Tez No: 818195
  2. Yazar: HAZAL GÖÇMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL UĞUR ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: bürokratik sendikacılık, emek hareketi, sendikal demokrasi, sendika liderliği, bureaucratic unionism, labor movement, union democracy, union leadership
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Türkiye'de sendikal prosedürlerin uygulanmasında demokratik normların, özellikle de sendika içi demokrasinin gereklerinin yerine getirilmesinde sorunlar yaşanmaktadır. Sendikal demokrasideki bu eksikliğin başlıca nedeni, tabandan gelen üyelerin sendika yöneticileriyle etkileşime girme olanaklarının kısıtlı olması ve bunun da işçilerin sendikalarına yabancılaşmasına neden olmasıdır. Sendikal demokrasiyle ilgili sorunlar nedeniyle,“aşırı merkeziyetçi”,“oligarşik”ve“bürokratik”sendikacılık Türkiye'de hâkim hale gelmiştir. Bu çalışma, sendikal demokrasinin işleyişini belirleyen unsurları daha iyi anlamak için sendika yetkilileri ile üyeler arasındaki farklı ilişkilerin nedenlerini ve işçiler ile yöneticiler arasındaki farklı sendikal hedef fikirlerinin etkisini araştırmaktadır. Bir sendikada demokrasinin yerleşmesini engelleyen faktörlere odaklanan önceki araştırmalardan farklı olarak bu çalışma, emek hareketi ile sendika içi demokrasi arasındaki karşılıklı ilişkiye ve anti-bürokratik tepkilerin sürdürülebilirliğine odaklanmaktadır. Bu tezin amacı, tekstil sektöründeki bir sendikalaşma sürecinde tabandan gelen üyelerin karar alma organlarındaki konumlarını ve sendika yetkilileri ile üyeler arasındaki etkileşimi inceleyerek sendikalarda demokratik katılım mekanizmalarını analiz etmektir. Şanlıurfa'da tekstil sektöründe çalışan on beş işçi ve üç sendika yetkilisi ile yapılan derinlemesine mülakatlara dayanan bu çalışma, sendika yetkilileri ile üyeler arasındaki değişen ilişkilerin sonuçlarını, örgütlenme üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak değerlendirmektedir. Bu nedenle, bu araştırma sendikal demokrasiye bakarken, emek hareketine ve sendikal örgütlenme stratejilerine odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The implementation of union procedures in Turkey falls short of democratic norms, especially intra-union democracy. This deficit in union democracy is primarily due to the restricted possibilities for rank-and-file members to interact with union executives, which causes workers to feel alienated from their unions. Due to issues with union democracy,“over-centralized,”“oligarchic,”and“bureaucratic,”unionism has come to dominate in Turkey. This study explores the causes for varying connections between union officials and members and the influence of diverse ideas of union aspires among workers and administrators to better understand the elements that determine the operation of union democracy. Unlike prior research, which focused on the factors that preclude embedding democracy in a trade union, this study focuses on the reciprocal relationship between labor mobilization and intra-union democracy and the sustainability of anti-bureaucratic responses. The objective of this thesis is to analyze the democratic participation mechanisms in unions by examining the position of rank- and-file members inside decision-making bodies as well as the interaction between union officials and members as their connection changes during a unionization process in the textile industry. Based on in-depth interviews with fifteen workers in textile industry in Şanlıurfa and three union officials, this study considers the consequences of changing relations between union officials and members considering its impact on mobilization. Therefore, while viewing the union democracy this research focuses on the labor movement and union recruitment strategies.