İbn Sina'da Tanrı kavramının Orta Çağ düşüncesine etkisi: Henry of Ghent örneği
The influence of Avicenna's concept of God on Medieval thought: The sample of Henry of Ghent
- Tez No: 818194
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MARAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İbn Sina, Henry of Ghent, Tanrı, varlık, metafizik, Avicenna, Henry of Ghent, God, existence, metaphysics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bu çalışmanın temel amacı İbn Sina'da metafizik, varlık ve Tanrı düşüncesinin XIII. yüzyıl Batı Orta Çağ düşünürlerinden Henry of Ghent'in düşünceleri üzerindeki etkisini göstermektedir. İbn Sina, metafizik bilimine yönelik düşünceleriyle, ortaya koyduğu zorunlu – mümkün, varlık – mahiyet gibi ontolojik ayrımlarla ve Tanrı'nın varlığına dair metafiziksel yaklaşımıyla hem kendi döneminde özgün görüşler ortaya koymuş hem de bu görüşleri kendisinden sonra İslam düşüncesinde ve Batı Latin düşüncesinde birçok düşünürü etkilemiştir. Henry of Ghent, Paris Üniversitesinde tanıştığı İbn Sina düşüncesinin metafizik, varlık ve Tanrı'ya dair görüşlerinden etkilenmiş ve İbn Sina'nın metafizik tanımına, zorunlu – mümkün ve varlık – mahiyet gibi ontolojik ayrımlarına eserlerinde yer vererek Latin İbn Sinacılığının dönemindeki en önemli simalarından biri olmuştur. Çalışmanın ilk bölümü İbn Sina öncesi sürdürülen Tanrı tartışmaları, İbn Sina'nın varlık, metafizik ve Tanrı kavramlarına dair ortaya koyduğu görüşleri hakkında; ikinci bölümü ise Henry of Ghent'in entelektüel portresi, Orta Çağ düşüncesi, Latin İbn Sinacılığı ve Henry of Ghent düşüncesinde varlık, metafizik ve Tanrı kavramları ve eserlerindeki İbn Sina etkisi hakkındadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to show the influence of Avicenna's thoughts on metaphysics, existence and God, on Henry of Ghent's thoughts, one of the Western medieval thinkers of the thirteenth century. Avicenna, with his ideas on the science of metaphysics, his ontological distinctions such as necessary - contingent, existence - essence, and his metaphysical approach to the existence of God, both asserted authentic views in his own time and influenced many thinkers in Islamic thought and Western Latin thought after him. Henry of Ghent was influenced by Avicenna's views on metaphysics, existence and God, which he met at the University of Paris. He became one of the most important figures of Latin Avicennism in his time by including Avicenna's definition of metaphysics and ontological distinctions such as necessary - contingent, existence - essence in his works. The first part of the study is about the discussions on God before Avicenna and his views on the concepts of existence, metaphysics and God. The second part is about Henry of Ghent's intellectual portrait, medieval thought, Latin Avicennism, and the concepts of existence, metaphysics and God in Henry of Ghent's thought and the influence of Avicenna in his works.