İran ve Türkiye'nin çocuk suçluluğuna ilişkin suç politikalarının karşılaştırmalı bir incelemesi
A comparative analysis of Iran's and Turkey's juvenile delinquency criminal policies
- Tez No: 818212
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN DURSUN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Suç Politikası, Çocuk Suçluluğu, Suça Sürüklenen Çocuklar, Cezai Sorumluluk, Güvenlik Tedbirleri, Çocuk Koruma Kanunu, Iran, Türkiye, Criminal Policy, Juvenile Delinquency, Delinquent Children, Criminal Responsibility, Security Measures, Child Protection Law, Iran, Turkiye
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Kriminoloji ve Ceza Adaleti Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 217
Özet
Çocuk suçluluğu, yetişkin suçluluğuna göre daha fazla dikkat ve özen gösterilmesi gereken suç alanlarından biridir. Aynı zamanda ilgili uzmanlar için her zaman gündeme gelen bir soru bu önemli konuya yönelik farklı ülkelerin suç politikası ve yaklaşımlarının ne olduğu ve bunların sonuçlarının ne olacağıdır. Klasik anlamıyla hükümetlerin suça karşı gösterdikleri baskıcı ve cezalandırıcı tepkilere atıfta bulunan suç politikası, daha geniş kavramsal değişimlere uğramıştır. Ancak bu kavramın en şiirsel yorumuna göre, bazı Avrupalı kriminologlar pozitif suç politikasının kuru bir çölden cennete gitmek için bahçıvanlık yapmaya benzediğini belirtmektedir. Çocuk alanıyla ilgilenen araştırmacıların da çocuk suçluluğunun nedenlerini araştırdıkları ve bu suç alanını önlemek ve bununla mücadele etmek için hükümetlere çözümler sunduğu açıktır. Bu karşılaştırmalı çalışma, İran ve Türkiye'nin komşuluğunu, dini ve kültürel ortaklıklarını dikkate alarak, iki ülkenin çocuk suçluluğuna ilişkin suç politikalarını ele almaktadır. Bu doğrultuda, öncelikle suç politikası, çocuk, çocukluk ve suçlu çocuk kavramları incelenmiştir. Daha sonra çocuk suçluluğunu etkileyen nedenler analiz edilerek değerlendirilmiştir. Tezin ikinci bölümünde, İran ve Türkiye'de çocukların cezai sorumluluk yaşlarının karşılaştırılması ele alınmış, ayrıca uluslararası belgelerde tartışılan bu konuya odaklanılmıştır. Daha sonra İran ve Türkiye'deki suçlu çocuklara yönelik özel güvenlik tedbirleri ayrı ayrı incelenmiştir. Ayrıca tezimizde İran ve Türkiye'nin yasama suç politikaları uluslararası hukuk ve belgelerin standart ve hükümlerine uygunluk ve çatışma ya da çelişki açısından incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca iki ülkenin ceza kanunları ile kanun koyucu ve yargı makamlarının yaklaşımı karşılaştırılarak, bu iki ülkenin suç politikalarındaki farklılıklar ve benzerlikler açık bir şekilde vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Juvenile delinquency is one of the areas of crime that needs more attention and care than adult delinquency. At the same time, this question has always been on the agenda for the relevant experts, what is the crime policy and approach of different countries towards this important issue and what will be the consequences? Crime policy, which classically refers to governments' repressive and punitive responses to crime, has undergone broader conceptual changes. But in the most poetic interpretation of this concept, some European criminologists believe that positive crime policy is like gardening to get from a dry desert to paradise. It is clear that researchers in the field of juveniles also investigate the causes of juvenile delinquency and offer solutions to governments to prevent and combat this field of crime. This comparative study deals with the crime policy of the two countries regarding juvenile delinquency, taking into account the neighborhood, religious and cultural partnerships of Iran and Turkey. In this direction, first of all, the concepts of crime policy, child, childhood and delinquent child were examined. Then, the reasons affecting juvenile delinquency were analyzed and evaluated. In the second part of the thesis, the comparison of the ages of criminal responsibility of children in Iran and Turkey is discussed, and this issue, which is discussed in international documents, is focused on. Then, special security measures for delinquent children in Iran and Turkey were examined separately. In addition, in our thesis, the legislative crime policies of Iran and Turkey have been tried to be examined in terms of compliance with the standards and provisions of international law and documents, and in terms of conflict or contradiction. In addition, by comparing the penal laws of the two countries with the approaches of the legislators and judicial authorities, the differences and similarities in the crime policies of these two countries have been tried to be clearly emphasized.