Akut epistaksiste lokal uygulanan traneksamik asit, adrenalin ve lidokain kombinasyonu ve oksimetazolin maddelerinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of locally applied combination of tranexamic acid, adrenaline, and lidocaine, and oxymetazoline in acute epistaxis
- Tez No: 818225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKMAN SANRI, DR. MUSTAFA ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Kulak Burun ve Boğaz, Emergency Medicine, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: epistaxis, adrenaline + lidocaine combination, oxymetazoline, tranexamic acid
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; akut epistaksis tedavisinde, topikal traneksamik asitin, topikal adrenalin + lidokain kombinasyonunun ve topikal oksimetazolinin hemostaz sağlama başarılarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, prospektif, gözlemsel ve kesitsel bir çalışma olarak planlanmıştır. Şubat 2022- Şubat 2023 tarihleri arasında acil servise travma dışı epistaksis şikayeti ile gelen 18 yaşından büyük hastalara müdahale eden acil tıp hekimleri önce 15 dk süren burun kanatları üzerine bası tedavisi yapmıştır. Bası tedavisine rağmen kanama devam ederse, hekimler güncel klavuzlar ışığında klinik tercihlerine göre, lokal traneksamik asit, adrenalin ve lidokain kombinasyonu veya oksimetazolin tedavilerini uygulamıştır. İlaç uygulama sonrasında 5'er dk aralıklarla (20. dk, 25. dk, 30. dk) kanama durumu kontrol edilmiştir. Eğer bu 5dk'lık kontrollerde (20. dk, 25. dk, 30. dk) kanama kontrolü sağlandı ise vaka sonlandırılmıştır. 30. dk'da 4. kontrol yapıldığında eğer hemostaz sağlanmazsa kulak burun boğaz (KBB) konsültasyonu istenmiştir. KBB tarafından hastanın kanamasının anterior veya posterior kanama ayrımı yapılmıştır ve ona yönelik tedavi uygulanmıştır. Bulgular: Alım kriterlerini sağlayan 232 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastalardan 55' i (%23.7) bası tedavisinden fayda görmüş olup, bası tedavisinden fayda görmeyen 177 hastaya medikal ilaç tedavisi uygulanmıştır. Bu 177 hastanın 66'sında adrenalin+lidokain kombinasyonu uygulanmış olup, bu grubun 36'sında hemostaz sağlanmış olup, 30' unda hemostaz sağlanamamıştır. Bası tedavisinden fayda görmeyen 68 hastaya traneksamik asit uygulanmış olup 40'ında hemostaz sağlanmış, 28' inde ise hemostaz sağlanamamıştır. Bası tedavisinden fayda görmeyen 43 hastaya oksimetazolin uygulanmış olup bu hastaların 31' inde hemostaz sağlanmış, 12' sinde ise hemostaz sağlanamamıştır. Medikal tedavi uygulanan 177 hastanın xi 107' sinde (%70.5) hemostaz sağlanmış olup, hemostaz sağlanamayan toplam 70 hasta için KBB konsültasyonu istenmiştir. Bu 70 hastadan 35 tanesine adrenalin ile tampon tedavisi, 13 tanesine cerrahi spanç, 10 tanesine kanama durdurucu sünger ile sekonder tedavi uygulanmıştır. 12 hastaya KBB tarafından ek tedavi uygulanmamıştır. Bası tedavisinden fayda görmeyen hastalarda, 3 ilaç grubu medikal hemostaz başarıları açısından karşılaştırılmıştır ve istatistiksel anlamlı fark bulunamamıştır (p=0,176). İkincil sonlanımlar için yapılan analizlerde gruplar arasında istatistiksel anlamlı bazı farklar bulunmuş ise de birincil sonlanım analizlerinde anlamlı fark bulunamamıştır. Literatürden görüldüğü kadarıyla, gözlemsel çalışmamız, bu 3 topikal ajanın aynı anda karşılaştırıldığı ilk çalışmadır. Gözlemsel çalışmaların doğası gereği gruplar arasında vaka sayısı açısından fark olabilmektedir. Bizim çalışmamızda da oksimetazolin grubunun sayısının diğer gruplara az olması bir kısıtlılık olarak göze çarpmaktadır. Sonuç: Traneksamik asit, adrenalin + lidokain kombinasyonu ve oksimetazolin tedavileri, topikal epistaksis tedavisinde kullanılabilecek etkin ilaçlardır ve etkinlikleri karşılaştırıldığında aralarında fark tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to compare the success of tranexamic acid, adrenaline + lidocaine combination and oxymetazoline in providing hemostasis in topical use in the treatment of acute epistaxis. Materials and Methods: Our study is a single-center, prospective observational cross-sectional study. Between February 2022 and February 2023, emergency medicine physicians, who intervened in patients older than 18 years of age who came to the emergency department with the complaint of non-traumatic epistaxis. First, performed compression treatment on the nasal wings, which lasted for 15 minutes. If bleeding persisted despite compression therapy, he applied either tranexamic acid or a combination of adrenaline and lidocaine or oxymetazoline locally, according to physician's own initiative and clinical preferences. Bleeding status was controlled at 5-minute intervals (20. min., 25. min., 30. min.) after drug administration. If the bleeding stopped during these 5-minute controls (20. min., 25. min., 30. min.), the case was terminated at this minute. When the 4th control was performed at 30 minutes, if hemostasis was not achieved, an otolaryngology (ENT) consultation was requested. The patient's bleeding was differentiated from anterior or posterior bleeding by the ENT and treatment was given for it. Results: 232 patients who met the inclusion criteria were included in the study. Of these patients, 55 (23.7%) benefited from compression treatment, and 177 patients who did not benefit from compression treatment were given medical drug treatment. Adrenaline+lidocaine combination was applied in 66 of these 177 patients, and hemostasis was achieved in 36 of this group, and hemostasis could not be achieved in 30 of them. Tranexamic acid was administered to 68 patients who did not benefit from compression therapy, and hemostasis was achieved in 40 of them, and hemostasis was not achieved in 28 of them. Oxymetazoline was administered to 43 patients who did not benefit xiii from compression therapy, and hemostasis was achieved in 31 of these patients, and hemostasis was not achieved in 12 of them. Hemostasis was achieved in 107 (70.5%) of 177 patients who received medical treatment, and ENT consultation was requested for a total of 70 patients who could not achieve hemostasis. Of these 70 patients, 35 were treated with adrenaline tamponade, 13 were treated with surgical sponge, and 10 were treated with a hemostatic sponge. No additional treatment was applied to 12 patients by ENT. These 3 drug groups were used in the medical treatment of patients who did not benefit from compression therapy, and a statistically insignificant result was obtained as a result of the comparison between these 3 drug groups in terms of medical hemostasis success (chi-square test p=0.176). Although there are some parameters with which statistically significant results are achieved, they are not parameters that affect the primary outcome target. A study comparing these 3 drug groups at the same time was conducted for the first time, and the probability of statistical insignificance of the results increased, especially since the number of oxymetazoline patient group was significantly less than the other patient groups. Conclusion: Tranexamic acid, adrenaline + lidocaine combination and oxymetazoline are suitable drugs that can be used in the treatment of epistaxis and they do not have a statistically significant advantage over each other.