TRT repertuvarına girmiş Kastamonu türkülerinin müzikal analizi
Musical analysis of Kastamonu folk songs introduced in TRT repertory
  1. Tez No: 818248
  2. Yazar: GÜRAY CANTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ERUZUN ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kastamonu, Türk Halk Müziği, Türkü, Kastamonu, Turkish Folk Music, Folk Song
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Kastamonu ili Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin batısında bulunan bir ilimizdir. Çalışma öncesi yapılan incelemelerde, bulunduğu bölgede kendine has halk kültürüne sahip olması ile ilgi çekmiştir. Yine çalışma öncesi yapılan literatür taramasında, Kastamonu türkülerinin müzikal olarak incelenmesinin yapıldığı lisansüstü bir çalışmanın varlığı tespit edilememiştir. Bu eksikliğin giderilmesi amacıyla bu çalışma hazırlanmıştır. Bu çalışmanın araştırma evreni TRT repertuvarında bulunan Kastamonu türküleridir. Örneklem grubu olarak ise TRT repertuvarında bulunan Kastamonu yöresine ait kırık havalar olarak belirlenmiştir. Çalışma TRT repertuvarına girmiş Kastamonu yöresine ait kırık havaların formunun, ses dizisinin, ses genişliğinin ve ritmik yapısının incelenmesi ile sınırlanmıştır. Bu nedenle araştırmanın problem cümlesi“TRT repertuvarına girmiş Kastamonu türkülerinin müzikal özellikleri nedir?”olarak belirlenmiştir. Yapılan incelemeler sonunda aşağıdaki bulgular elde edilmiştir: Kastamonu türkülerinde 22 ayrı kişinin kaynak kişi olduğu görülmektedir. İhsan Ozanoğlu % 37 oranıyla kaynak kişi olarak en çok türkü derlenen kişidir. Diğer kaynak kişilerden türkü derleme oranı % 15'in altındadır. Hicaz ses dizisinin %14'lük kullanım değeri ile Kastamonu ilinde en yoğun olarak kullanılan ses dizisidir. Diğer ses dizilerinin kullanımı var olan Kastamonu türkülerinin %10 değerinin altında bir kullanıma sahiptir. Şan bölümü 7 seslik genişliğe sahip Kastamonu türküleri de önemli bir yüzdeye sahiptir. Şan bölümü 7 ses aralığında olan türküler toplam Kastamonu türkülerinin % 22'sini oluşturmaktadır. 8 ve 7 sesli türkülerin toplam Kastamonu türkülerindeki oluşturduğu değer toplam %47'dir. Bu da neredeyse tüm Kastamonu türkülerinin yarısına yakın bir değer olarak öne çıkmaktadır. Şan bölümü 6, 7, 8 ve 9 seslik genişliğe sahip türkülerin toplamı, tüm Kastamonu türkülerinin %79'unu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Kastamonu is a province located in the west of the Black Sea Region of Turkey. In the pre-study reviews, it has attracted attention with the fact that it has its own unique folk culture in its region. Again, in the literature review conducted in the pre-study, the existence of a postgraduate study in which Kastamonu folk songs were analyzed musically could not be determined. This study was carried out in order to fill this research gap. The scope of this study is Kastamonu folk songs in the TRT Repertoire. Kirik Havalar originating from the Kastamonu region in the TRT Repertoire was determined as the sample group. The study was limited to review the form, sound sequence, sound width and rhythmic structure of Kirik Havalar originating from the Kastamonu region, which entered the TRT repertoire. For this reason, the problem sentence of the study was determined as“What are the musical characteristics of Kastamonu folk songs that have entered the TRT repertoire?”As a result of the study, the following findings were obtained: 22 different performers have been seen the sources of folk music in Kastamonu folk songs. ihsan Ozanoglu is the person who compiled the most folk songs as the source person with a rate of 37%. The rate of compiling folk songs from other source persons is below 15%. It is the most commonly used sound string in Kastamonu with 14% usage value of the Hicaz sound string. The use of other vocal scales is below 10% of the existing Kastamonu folk songs. Kastamonu folk songs, whose vocal part has a width of 7 voices, also have an important percentage. The folk songs whose vocal part is in the range of 7 voices constitute 22% of the total Kastamonu folk songs. The value of 8 and 7-voice folk songs in Kastamonu folk songs is 47%. This stands out as a value close to half of all Kastamonu folk songs. The sum of the folk songs with 6, 7, 8 and 9 vowels in the singing part constitutes 79% of all Kastamonu folk songs.