Düşünme izleri stratejisinin okuma motivasyonu ve okuduğunu anlama üzerindeki etkisi
The effect of the thinking tracks strategy on reading motivation and readi̇ng comprehensi̇on
- Tez No: 818259
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAĞAN KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Düşünme İzleri Stratejisi, Okuduğunu anlama, Okuma motivasyonu, Thinking Tracks Strategy, Reading Comprehension, Reading Motivation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, Düşünme İzleri Stratejisinin ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin okuduklarını anlama ve okuma motivasyonları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, ön ve son test kontrol gruplu gerçek deneme modeli kullanılmıştır. Araştırma, 2020-2021 ders yılında Düzce ili Gölyaka ilçesinde bulunan bir İlkokulu'nun üçüncü sınıfında öğrenim gören 67 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu gruptan rastgele seçilen (n=34) öğrenci deney grubunu, diğer öğrenciler (n=33) ise kontrol grubunu oluşturmaktadır. Araştırma 8 hafta sürmüştür. Birinci haftada ön test, sekizinci haftada son test uygulanmıştır. Düşünme İzleri Stratejisinin uygulaması, haftalık toplamda 4 saatlik ders süresi olacak şekilde günlük 2 ders saati olarak planlanmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencileri İlkokul 3. sınıf Türkçe dersi müfredatına göre derslerine devam ettiler. Deney grubundaki öğrencilere ise araştırmacı tarafından derslere ek olarak Düşünme İzleri Stratejisi uygulanmıştır. Okullar Covid-19 pandemisi nedeniyle kısmi açık olduğundan dolayı deney grubu öğrencileri ile sadece okula geldiği günlerde uygulama yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, okuduğunu anlama verileri için“Okuduğunu Anlama Testi”; okuma motivasyonu için ise“Okuma Motivasyonu Profili Formu”kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde, Bağımsız Örneklemler t Testi ve ANCOVA kullanılmıştır. Son test puanlarına ait farklar incelendiğinde deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Ancak okuma motivasyonu puanları açısından anlamlı bir farklılaşma görülmemiştir. Araştırma sonucunda ise genel olarak, Düşünme İzleri Stratejisinin ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin okuduklarını anlama performanslarına pozitif yönde katkı sağladığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of Thinking Tracks Strategy on reading comprehension and reading motivation of third grade primary school students. In the study, a true experimental model with pre-test and post-test control groups was used. The study was conducted with 67 students studying in the third grade of a primary school in Gölyaka district of Düzce province in the 2020-2021 academic year. Randomly selected (n=34) students from this group constituted the experimental group and the other students (n=33) constituted the control group. The research lasted 8 weeks. The pre-test was administered in the first week and the post-test in the eighth week. The implementation of the Thinking Tracks Strategy was planned as 2 class hours per day with a total of 4 hours of class time per week. Experimental and control group students continued their lessons following the Primary School 3rd grade Turkish curriculum. The Thinking Tracks Strategy was applied to the students in the experimental group by the researcher in addition to the lessons. Since the schools were partially open due to the Covid-19 pandemic, the application was carried out with the experimental group students only on the days they came to school. In the gathering of the research data, the“Reading Comprehension Test”was used for reading comprehension data and the“Reading Motivation Profile Form”was used for reading motivation. Independent Samples t Test and ANCOVA were used to analyze the data. When the differences in post-test scores were examined, it was seen that there was a significant difference in favor of the experimental group. However, there was no significant difference in terms of reading motivation scores. As a result of the research, it is possible to say that the Thinking Tracks Strategy contributed positively to the reading comprehension performance of third grade primary school students.