Tora'nın ahkâm ayetleri açısından Kur'an-ı Kerim ile mukayesesi
Comparison of the Torah with the Qur'an in terms of the verses of judgment
- Tez No: 818369
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN HAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tevrat, Ahkâm, Tefsir, Karşılaştırmalı, Qu'ran, Torah, judgment, tafseer, interdisciplinary
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yaratıcı, dünya ve ahiret menfaatlerini düzenlemek, kontrol altına almak ve de toplumsal huzuru tesis etmek için insanlığa kutsal kitaplar göndermiştir. İlahi emir ve yasaklarla onlara yaşamla ilgili sınırlar çizerek rehberlik etmiştir. Bu serüvenin iki önemli kutsal metni Allah'ın Sina Dağı'nda Musa'ya gönderdiği Tevrat ve Nur Dağı'nda Hz. Muhammed'e gönderdiği Kur'an-ı Kerim'dir. Bu çalışmanın amacı; bu kutsal metinlerdeki ortak hükümleri tespit ederek, vahiyde insana verilmek istenen mesajların benzer bir öze odaklandığını; zaman, mekân ve kişiler değişse de insan olgusundan kaynaklı genel geçer hükümlerin aynı çerçevede şekillendiğini temellendirmektir. Çünkü iki kutsal metin de aynı kaynaktan beslenmektedir. Bu tespitler yapılırken Dinler Tarihinde en çok kullanılan yöntemlerden biri olan mukayeseli yaklaşım esas alınmıştır. Çalışmamız neticesinde İlâhi mesajın sosyolojik bağlamları ihmal etmediği tespit edilmiştir. Allah'ın insanlık tarihi boyunca tek bir din gönderdiği; kültürler, âdetler ve insanlar değişse de dinin temel pratiklerinin aynı kalmak suretiyle tek bir özü muhafaza ettiği anlaşılmaktadır. Geçmiş şeriatlarda bulunan bazı inanç esaslarının İslam dininde de yer alması temel göstergelerden biridir. Farklılıklar şekil ve ayrıntı kısmında olup inanç temeli ve özü aynı kalmıştır. Bu benzerlik kopya ya da taklit ürünü olmayıp aynı kaynaktan beslenmenin vermiş olduğu semavî hükümlerin birbirini tasdik etmesinden ibarettir.
Özet (Çeviri)
The Creator has sent sacred scriptures to guide humanity in organizing and controlling worldly and spiritual interests, as well as establishing societal harmony. Through divine commandments and prohibitions, these scriptures provide guidance by defining boundaries in human life. The two significant scriptures in this journey are the Torah, sent by God to Moses on Mount Sinai, and the Qur'an, sent to Muhammad on Mount Nur. The objective of this study is to identify common principles in these sacred texts, highlighting that the messages conveyed through revelation focus on a similar essence. Despite changes in time, place, and people, the universally applicable principles stemming from the human experience remain consistent. Both scriptures draw from the same source. In making these determinations, the study employs a comparative approach, a widely utilized method in the field of Religious Studies. The findings affirm that the Divine message acknowledges the sociological contexts. It becomes apparent that Allah has sent only one religion throughout human history, with cultural variations, customs, and people changing while the fundamental practices of the religion remain consistent, preserving a unified essence. The inclusion of certain beliefs from past legal systems in Islam serves as a fundamental indicator of this continuity. The differences lie in form and detail, while the foundation and essence of belief remain the same. This resemblance is not a result of replication or imitation; rather, it signifies the mutual affirmation of heavenly decrees originating from the same source.