Müziğin maddi kültürünün bir boyutu olarak müzik mağazası: Turgutlu Batı Saz Evi örnek olayı
The music store as a dimension of the material culture of music: Turgutlu Batı Saz Evi case study
- Tez No: 818377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CENK GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Müzik, Anthropology, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik mağazası, Maddi Kültür Çalışmaları, Müzik Aletleri Mağazası, Music Store, Material Cultury Studies, Musical Instrument Store
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Müzik üzerine yapılmış maddi kültür çalışmaları sadece çalgılara odaklanarak çalgıların kültürel, toplumsal ve sosyal süreçlerle ilişkili anlamlarının birbiriyle bağlantısını anlamaya yönelik yapılmıştır. Popüler müzik araştırmalarında ise çalgıların icra biçimlerine, icracısına, sahneye ve izlerkitleye yönelik çalışmalar mevcuttur. Fakat müziğin maddi kültür nesnelerinin dolaşıma girmesini, sahneye ve müzisyene bilgi, tavsiye ve destek hizmeti sağlayan müzik mağazaları ihmal edilen bir çalışma alanıdır. Bu anlamda bu çalışmanın temel problemi müziğin maddi kültürünün bir boyutu olarak müzik mağazasını anlamaya çalışmaktır. Çalışmanın amacı ise bu problemin Batı Saz Evi'nin etnografisi üzerinden işletilmesidir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde maddi kültür çalışmalarının tarihsel gelişimi, yaklaşımlar, müzik ve maddi kültür ilişkisi üzerine yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir. İkinci bölümde müzik mağazası kavramı ve maddi kültürle ilişkisi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise ilk olarak alan çalışmasının yürütüldüğü Manisa/Turgutlu ilçesinin tarihçesi, sosyal, ekonomik, beşeri yapısı ve müzik yaşamı incelenmiştir. Bu bölümün son kısmında ise Batı Saz Evi müzik mağazası etnografisi kuramsal çerçeveyle ilişkilendirilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın verileri kütüphane çalışması, katılımcı gözlem, yarı kurgulu, sözlü ve kurgusuz görüşmeler ve alan günlüğü sonucu toplanmıştır. Batı Saz Evi müzik mağazasının çalışma alanları çalgı, çalgı aksesuarı ve ekipman satışı, çalgı imalatı, çalgı tamiri, bakımı ve onarımı, ekipman kiralama, çalgı ve müzik öğretim etkinlikleri, kariyer fırsatı, buluşma yeri ve toplum merkezi alt başlıkları altında ele alınmıştır. Çalışmanın sonucunda Batı Saz Evi müzik mağazasının verdiği bu hizmetlerle müziğin maddi kültür nesnelerinin dolaşıma girmesini sağladığı ve çalgıyla bağlantılı maddi pratiklerin mağazada gerçekleştirildiği anlaşılmıştır. Aynı zamanda elde edilen veriler sonucu müzik mağazasında çalgılar üzerinden sosyal ilişkilerin kurulduğu ve toplum merkezi kaynağı olarak yerel müzik mağazalarının müziğin maddi boyutuyla ilişkisi anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Material culture studies on music have focused only on instruments, and have sought to understand the interconnectedness of their meanings in relation to cultural, social and social processes. In popular music research, on the other hand, there are studies on the performance forms of instruments, the performer, the stage and the audience. However, music stores, which provide information, advice and support services to the stage and musicians, and circulate the material cultural objects of music, are a neglected field of study. In this sense, the main problem of this study is to try to understand the music store as a dimension of the material culture of music. The aim of the study is to operationalize this problem through the ethnography of Batı Saz Evi. The study consists of three parts. In the first part, the historical development of material culture studies, approaches, studies on the relationship between music and material culture are evaluated. In the second part, the concept of music store and its relationship with material culture are discussed. In the third part, the history, social, economic, human structure and music life of Manisa/Turgutlu district, where the field study was conducted, were analyzed. In the last part of this section, the ethnography of the Batı Saz Evi music store was tried to be explained in relation to the theoretical framework. The data for the study were collected through library research, participant observation, semi-structured, verbal and unscripted interviews and a field diary. The working areas of Batı Saz Evi music store are discussed under the subheadings of instrument, instrument accessory and equipment sales, instrument manufacturing, instrument repair, maintenance and repair, equipment rental, instrument and music teaching activities, career opportunity, meeting place and community center. As a result of the study, it was understood that the Batı Saz Evi music store enabled the circulation of material cultural objects of music through these services and that material practices related to the instrument were realized in the store. At the same time, as a result of the data obtained, it was understood that social relations were established through instruments in the music store and the relationship of local music stores with the material dimension of music as a source of community center.