Yeşilçam sinemasında film müziği ve popüler kültürle ilişkisi
Movie music in the yesilcam cinema and popular culture relationship
- Tez No: 377690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL SERARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk sineması, popüler kültür, film müzikleri, Yeşilçam sineması
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Sinemada ses olgusu, sinemanın icadından önceki zamanlara dayanmaktadır. Sesin görüntüyle birlikte verilmesi fikri, her zaman üzerinde çalışılan bir durum olmuş; 1927 yılında Caz Şarkıcısı filmiyle bu birliktelik gerçekleşmiştir. Sinema, teknik anlamda gösterdiği bu gelişmeyi içerik olarak da göstermiş; popüler kültürün halk içinde yaygınlaşmasında aktif rol oynayarak toplumların günlük yaşamını derinden etkilemiştir. Aynı şekilde müzik sanatı da sinema gibi toplumun maddi manevi kültüründen oldukça etkilenen; etkilendiği gibi içinde bulunduğu toplumu büyük ölçüde şekillendiren bir yapıda olduğundan popüler kültürün yayılmasında öncü rol oynamıştır. Bu çalışmada, Türk sinemasında 1950-1980 yılları arasında hayat bulan; dönemin popüler kültürünü yansıtması bakımından önemli bir dönem olan Yeşilçam sinemasındaki film müziklerinin popüler kültürle ilişkisi incelenmiştir. Bu film müziklerinin popüler kültür değerlerini ne şekilde yansıttığı, seçilen örnek filmler üzerinden analiz edilmiştir. Çalışma, film müziklerinin popüler kültür olgusuyla ilişkisini açıklayarak film müziklerinin teknik boyutu olduğu kadar içerik boyutunun da toplumdaki kültürel yapıyla ilişkili olduğunu kanıtlaması açısından önem taşımaktadır. Çalışmanın temel varsayımı, Türk sinemasının Yeşilçam dönemi film müzikleri, dönemin sosyal yaşamına hâkim olan popüler kültür olgusuyla yakından ilişkilidir. Çalışmada söylem analizi yöntemi kullanılmıştır. Yeşilçam sineması ile dönemin popüler müziğinin birbirini besleyerek popülaritelerini arttırdıkları, böylece ticari başarılarını garantileme yoluna gittikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In cinema sound case is to endure the previous rom invent of cinema.Idea to give together image of sound is a state on study everytime; cooperation is to materialize with the Jazz Singer movie in full from 1927. Cinema is showing as content that to improvement o tecnique meaning; deeply is to impress to daily life of societys credit to perform to become wide spread inclusive folk in popular cultur. In the same way like cinema music art is being affected rather from cultur physical-spiritual of society; besides folk is to have a role because of a construction wide measure to give shape into be found society. The terms of Turkish Cinema in the Greenpine Cinema soundtrack relation popular cultur is inquiry in this study. This of movie musics to popular cultur values how is reflect to analyse on films sample selection. Effect to cinema of term movie musics the Greenpine cinema under effect of popular cultur is transfor study. Study have to matter from the standpoint o proof relation cultural construction in society unique dimenson of movie musics to explaining relation with popular cultur fact of movie musics. Base to supposition of study to dominate of term social life with fact popular cultur is relation at range the Turkish Cinema to the Greenpine Cinema movie musics. Thus is base consequence come by, pronunciation analysis to method practice the Greenpine Cinema in term of popular music hang together, each other popularite to increase in study. Key words :The Turkish Cinema, popular cultur, movie music, The Greenpine Cinema