Housing design suitable for the contemporary household needs in Ankara
- Tez No: 8184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL A. EVYAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konut tasarımı, Yaşam süreci, Yaşam ANABİLİM DALI KODU tarzı, Aile yapısı. 601.01.01 vi, Housing design, Life cycle, Life style, Family structure. SCIENCE COD. 601.01.01 iv
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ANKARA'DA ÇA?DAŞ HANEHALKI İHTİYAÇLARINA UYGUN KONUT TASARIMI TURKMEN A. SELDA Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Gönül A. Evyapan Şubat 1990, 109 sayfa ÖZET Konut, üzerinde en çok araştırma yapılan konulardan biridir. Bu araştırmaların önemli bir kısmı konut ile kullanıcısı arasında daha iyi bir ilişki kurabilmek amacına yönelmeye baş 1 amışt ı r. Bununla birlikte Türkiye'de son yıllarda yapılan konut araştırmalarının çoğunluğunun ana temasını hane- halkl yapı ve ihtiyaçlarını göz ardı eden küçük boyutlu ve hızlı konut üretimi oluşturmuştur. Bu araştırmada ise ailenin (hanehal kının) konut eği 1 imlerini belirleyen ar zulanan yaşam tarzı, yaşam sürecindeki devre dikkate alınarak vurgulanmıştır. Birinci bölümdeki problem tanımından sonra, ikinci bölümde, konut problemi çeşitli yönleriyle tartışılmış ve kentsel konut üzerinde dünya deneyimi incelenmiştir.Ayrıca aileye bağlı olarak konut yapıları guruplara bölünmüş ve kendi aralarında sınıflandırılmıştır. Üçüncü bölümde, kentli nüfusun hlzlı artışı sonucu oluşan konut talebi ve Toplu Konut Kanununun sonuçları inc r1 enmiştir. Dördüncü bölümde, aile ve konut arasındaki ilişki, yaşam süreci, yaşam tarzı ve sosyo-ekonomik statu ile birlikte incelenmiştir. Türkiye'de bugünkü aile yapısını ortaya çikarmak amaciyla aile (hanehalkı) tipleri göz lenen değişimlere göre incelenmiştir. Mevcut konut tasarı m lar ına eleştirel bir yaklaşım dan sonra, beşinci bölümde, geleneksel Türk Evi'nin tasarım prensipleri araştı rı 1 mı şt ı r. Altıncı bölümde, konutta mekan ihtiyacını belir leyen aktivite analizinden sonra, iç mekan düzenlemesi ve estetik boyut incelenmiştir. Daha sonra tasarım pren sipleri ortaya konmuştur. Son bolüm önerilen tasarıma ayr i 1 mistir.
Özet (Çeviri)
HOUSING DESIGN SUITABLE FOR THE CONTEMPORARY HOUSEHOLD NEEDS IN ANKARA TURKMEN A. SELDA M.S. in Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gönül A. EVYAPAN February 1990, 109 pages ABSTRACT Housing is one of the leading subjects on which a great deal of research has been made. An important por tion of this research is being directed towards estab lishing a better relationship between the user and the accommodation. However, in Turkey recently, the rapid production of small size houses, has become the main subject of most of the research on housing disregarding household struc ture and demands. This research is concerned with and be- stowes importance on the desired life style, which deter mines the family's (household's) housing trends depending on the stage in the family (household) life cycle. After having a preface on the definition of the problem in the First Chapter, in the Second Chapter, the tilvarious dimensions of the housing problem are discussed and the World experiment on urban housing design is examined. In addition, depending on the family, housing buildings are classified into groups. The housing demand as a consequence of rapid growth of urban population and the results of the Law on Housing Development are examined in the Third Chapter. In the Fourth Chapter, the relation between family and housing is examined together with the family life cycle, the life style and socio-economic status. With the aim of determining today's family structure in Turkey, family (household) types were examined. After having a critical look on the urban housing applications, the design principles of the traditional Turkish house are searched for, in the Fifth Chapter. In the Sixth Chapter, after the activity analysis, the arrangement of the interior space and aesthetical considerations are examined. Then, the design principles have been stated. The last chapter has been reserved for the design proposal.