The Effects of dimate on building design and the necessary design recommendations to acquire dimate-balanced housing in three different dimatic regions
  1. Tez No: 8183
  2. Yazar: ŞULE ÇEVİKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ener jy-ekonomik, iklimle dengeli konut, doğal olarak sarlandirilmis binalar, iklim bölgesi. Ana Bilim Dali Kod No: 601. 01. 01 iv, Energy-economic, climate-balanced housing, naturally conditioned buildings, climate zones. Science Code No: 601.01.01 i i i
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
İKLİMİNİN BİNA TASARIMI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ VE UC DEGISIK IKLIM BÖLGESİNDE IKLIMLE-DENGELI KONUT TASARLAYABİLMEK ICIN GEREKLİ TASARIM PRENSİPLERİ CEVIKOGLU, ŞULE Yüksek Lisans Tezi, Mimarlik Bolumu Tez Yöneticisi : Prof. Vacit Imamoglu Şubat-, 1990, 215 sayfa ÖZET Mimari anlatim kültürel ve fizyolojik bir cok faktör tarafindan etkilenir, iklim fizyolojik faktörler basligi altinda yer alir ve termal çevremiz, mimari anlatimi etkileyen en önemli faktorlerten biri olmayi ispatlamistir. Bu calismanin içeriğinde iklim önemli bir belirleyici ve yönlendirici faktör olarak ele alinmistir. Bu rapor, enerji tasarrufuna dayali bir mimarlik yaratmak, değişik iklim bölgelerinde mekanik donanima raumkun olduğu kadar az dayanarak, iklimle dengeli konut tasarlamak ve yasamimiz için gerekli konfor sartlarini doğal yollarla sağlamak için gerekli olan tasarim prensiplerini tasarimcilara vermeyi amaçlar. Birinci bolum, bu calismanin amacini aciklar. iklim elemanlari, ve iklimin insan, bina ve bina malzemesi üzerindeki etkileri sirayla ikinci, ucuncu dördüncü ve besinci bölümlerde yer alir. Altinci bolümde, değişik iklim bölgelerinin temel özellikleri ve Türkiye'nin iklim bölgeleri belirlenmiştir. Yedinci, sekizinci ve dokuzuncu bölümler, iklimi etkileyen ve kontrol eden tasarim ölçütlerini, her bir iklim bölgesi için gerekli tasarim öğütlerini ve gunes enerjisiyle isitma konularini kapsar. Onuncu bolümde, uc iklim bölgesini temsilen Gecilon şehirlerin özellikleri ve planlama programi tartisilmistir. Ve son bolum, butun daha önceki bölümlerin isigi altinda elde edilen sonuç bölümüdür.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF CLIMATE ON BUILDING DESIGN AND THE NECESSARY DESIGN RECOMMENDATIONS TO ACQUIRE CLIMATE-BALANCED HOUSING IN THREE DIFFERENT CLIMATIC REGIONS. CEVIKOGLU, SULE Master's Thesis in Architecture Supervisor: Prof. Vacit Imamoglu February, 1990, 215 pages ABSTRACT Architectural expression is influenced by a lot of factors including the cultural and physiological ones. Climate takes place under th^ physiological factors and thermal environment proves to be one of the influential factors on the architectural expression. And in the content of this study, climate will be discussed as a modifying factor. This report is intended to remind designer, the basic principles which will assits in creating climatic and energy economic architecture, in designing climate-balanced housing without depending on mechanical equipment and in providing favorable conditions of life through natural means-natural ly conditioned building. The first section comprises the aim of this study. The climatic elements, and its effect on man, building and building material have been examined in the second, third, fourth and fifth sections In the sixth section, the characteristics of three climatic zones and Turkey's climate zones have been determined. Seventh, eighth and ninth sections comprise, the planning measures affecting the climate, the recommepdations for three climatic zones, and solar heating system. In the tenth section, the characteristics of selected cities for three climatic zones and the planning programme, have been discussed. And the last section is the conclusion under the light of all previous sections.